Menu

zwakia
Brabançonne Brabanter Bauernhuhn
Τα Brabançonne, γνωστά και ως Brabanter Bauernhuhn, κάνουν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στο Βέλγιο και συγκεκριμένα στην περιοχή των Βρυξελλών, τον 16ο αιώνα. Μερικές φορές τα συναντούμε με την ονομασία “Houpette” ενώ στην Ολλανδία είναι γνωστά ως “ Brabantse Boerenhoenders”. Στην παλιά βρετανική βιβλιογραφία αναφέρονται ως “Brabant” και αυτή η ονομασία, είναι η αιτία της σύγχυσης της ράτσας με τα πιο γνωστά Brabanter. Το όνομά τους, συνώνυμο με τον Εθνικό Ύμνο του Βελγίου, πιστεύεται ότι προέρχεται από την ομώνυμη επαρχία ενώ για κάποιους άλλους αντιστοιχεί στο χρώμα “ορτυκιού” που έχουν μερικά πουλιά της φυλής και είναι αυτό της βελγικής σημαίας δηλαδή μαύρος λαιμός, κίτρινο στήθος και κόκκινη ράχη. Από το 1990 και μετά αναγνωρίζεται το γερμανικό πρότυπο της φυλής και παράλληλα ξεκινά και η εκτροφή της στη Γερμανία.
Brabanter Bauernhühner (Brabançonne)
Το λοφίο στον κόκορα είναι πολύ μικρό, μόνο μερικά φτερά σηκώνονται πίσω από το λειρί (single comb), ενώ στα θηλυκά είναι αισθητά μεγαλύτερο αλλά και πάλι πίσω από το λειρί το οποίο είναι “διπλά διπλωμένο-twice folded”.
Είναι μια δημοφιλής ράτσα, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στην εκτροφή της, με ήρεμο χαρακτήρα. Έχουν ανεπτυγμένη την ικανότητά αναζήτησης της τροφή τους ώστε να μπορούν να επιβιώνουν σε περιβάλλον ελεύθερης βόσκησης.
Ιδιαίτερα ανθεκτικά, τόσο στις ακραίες καιρικές συνθήκες όσο και στις συνήθεις ασθένειες των πουλερικών, γεγονός που δεν κάνει απαραίτητο τον εμβολιασμό τους. Αυτά τα χαρακτηριστικά, καθιστούν τη ράτσα πολύ ενδιαφέρουσα για ερασιτεχνική αλλά και επαγγελματική εκτροφή.
Οι κότες της φυλής Brabançonne γεννούν από 150 έως 160 λευκά αυγά ετησίως, από 60γρ. τα νέα πουλιά μέχρι και 70γρ. τα μεγαλύτερα. Μέσο σωματικό βάρος για τα θηλυκά είναι τα 2,0 κιλά ενώ τα κοκόρια ξεπερνούν τα 2,50 κιλά.
Τα στατιστικά στοιχεία του Φλαμανδικού Συνδέσμου Εκτροφέων Παραγωγικών Ζώων (V.I.V.F.N.), του οργανισμού δηλαδή που είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση των βελγικών φυλών πουλερικών, δείχνουν έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό εκτροφέων και αντιστοίχως αριθμού πουλιών μεταξύ του 2002 και του 2015. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να είναι μια σπάνια ράτσα, ακόμα και στο Βέλγιο ενώ υπάρχουν ελάχιστοι εκτροφείς των Brabançonne στην Ολλανδία, στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
by PoultryTown Katerini Thomas Imvrou

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top