10/30/09

Οποτεδήποτε γίνεται αναφορά για ένα κτητικό σκύλο, σχεδόν πάντα ανακαλούνται εικόνες ενός επιθετικού σκύλου χωρίς απαραίτητα αυτό να αποτελεί και την πραγματικότητα. Φυσικά και ένα σκυλί που έχει κτητικό χαρακτήρα έχει και πολύ περισσότερες πιθανότητες να γίνει επιθετικό εάν κάποιος άνθρωπος ή σκύλος αμφισβητήσει την θέση του.Μερικά σκυλιά παρουσιάζουν αυτό που ο ονομάζεται «παθητική κτητικότητα» δηλαδή αν προκληθούν δεν εκφράζουν απαραίτητα επιθετικότητα, αλλά γίνονται ιδιαίτερα ανυπάκουα και δραστήρια.Είναι πολύ σημαντικό πριν προχωρήσουμε να ορίσουμε τη σημαίνει κτητικότητα: Το «Μείζον Ελληνικό Λεξικό Τεγόπουλου Φυτράκη» ορίζει ως κτητικό τον ικανό για κτήση.Το Oxford Dictionary στον ορισμό του dominate προβάλει την δύναμη της διοικητικής επιρροής και θέσης, της καθοδήγησης ή της σημαντικής θέσης.Ορισμένα από τα σκυλιά
που συναντώ ταιριάζουν με την περιγραφή αυτή. Είναι ανυπάκουα, υπερβολικά φιλικά προς τους ξένους, τρελαίνονται να χαιρετούν όλους τους πάντες εκτός σπιτιού, τρυπώνουν ανάμεσα στα πόδια των ανθρώπων και έχουν ένα πραγματικά αξιαγάπητο ταμπεραμέντο. Μέσα στο σπίτι τώρα είναι αυτά που έχουν την μεγαλύτερη επιρροή κι κατέχουν την ποιο διοικητική θέση αφού όλης της οικογένειας η προσοχή είναι στραμμένη πάνω τους στην προσπάθειά τους να τα διαχειριστούν.

Αν πείτε στον σκύλο σας που έχει στρογγυλοκαθίσει στο κρεβάτι σας να κατέβει κάτω και εκείνος σε απάντηση σας γρυλίσει θα τον βαφτίσετε αμέσως ως κτητικό. Με την «παθητική κτητικότητα» όμως ο σκύλος λαμβάνει αμέσως θέση παιχνιδιού. Αν τον πιάσετε από το κολάρο του, τότε αφήνεται να πέσει πάνω στο κρεβάτι, αγκαλιάζει το χέρι σας με τα πόδια του και όταν τελικά τον σύρετε στο πάτωμα κάνει μια-δυο στροφές μέσα στο δωμάτιο και πηδάει και πάλι πάνω στο κρεβάτι.

Η άμεση αντίδραση είναι να χαμογελάσουμε και να τον χαρακτηρίσουμε ως ανόητο ΟΜΩΣ στην ουσία έκανε αυτό ακριβώς που θα έκανε και ένας επιθετικός σκύλος: είπε ΟΧΙ. Συνεπώς η κτητικότητα είναι περισσότερο μια νοητική κατάσταση παρά οτιδήποτε άλλο. Εάν ο σκύλος σας, σας αντιλαμβανόταν ως περισσότερο κτητικό σε σχέση με τον ίδιο, τότε θα κατέβαινε αμέσως από το κρεβάτι χωρίς δεύτερη κουβέντα (αν και είναι βέβαιο ότι δεν θα ανέβαινε καν πάνω στο κρεβάτι).

Η προσπάθεια της διαχείρισης/ελέγχου ενός «παθητικά κτητικού» σκύλου μέσω της εκπαίδευσης (Θετικής) μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Όμως σε έναν σκύλο με κληρονομική επιθετική προδιάθεση το αποτέλεσμα θα είναι η αναπόφευκτη σύγκρουση. Κατά συνέπεια πρώτα θα πρέπει ο σκύλος να μας αποδεχθεί ως υπεύθυνους διαχειριστές των πόρων και των καταστάσεων (όχι με παλικαριές και βία) και μετά να προχωρήσουμε ευκολότερα στην εκπαίδευσή του.

Η ηγεσία όμως κερδίζεται δεν επιβάλλεται. Ειλικρινά πιστεύω ότι θα συμφωνήσετε ότι το να μάθεις στον σκύλο σου να κάθεται και να ξαπλώνει είναι ζήτημα εκπαίδευσης. Όμως το να έχεις το δικαίωμα να πεις στον σκύλο σου πότε να το κάνει ανεξάρτητα από τους αντιπερισπασμούς του περιβάλλοντος, εξαρτάται από το αν ο σκύλος θεωρεί ότι έχεις το δικαίωμα να το κάνεις ή όχι ! Άλλο η κτητικότητα και άλλο η επιθετικότητα.

Νεφρική ανεπάρκεια της γάτας
Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια (ΧΝΑ) παρατηρείται σε ποσοστό 10-30 % του συνολικού αριθμού ασθενών ζώων που προσκομίζονται στα Ιατρεία Μικρών Ζώων.Η νεφρική ανεπάρκεια χαρακτηρίζεται από αύξηση στο αίμα αζωτούχων ουσιών και από ηλεκτρολυτικές διαταραχές.
Αιτιολογία
Οποιαδήποτε νεφρική βλάβη μπορεί εν δυνάμει να είναι η αρχή νεφρικής νόσου. Για παράδειγμα η πυελονεφρίτιδα (βακτηριακής προέλευσης), η υπέρταση, κληρονομικές νεφροπάθειες, καθώς και νεοπλασματικές καταστάσεις των νεφρών.
Στάδια της ΧΝΑ της γάτας:

Η σταδιοποίηση της ΧΝΝ γίνεται με βάση το επίπεδο του Αζώτου στο αίμα. Στην πράξη, ο καταλληλότερος δείκτης είναι η κρεατινίνη ορού αίματος.

1ο στάδιο (κρεατινίνη έως 1,6mg/dl)

Είναι δυνατόν το ζώο να μην εμφανίζει συμπτώματα λόγω της αντισταθμιστικής λειτουργίας των νεφρών. Είναι γνωστό πως ακόμη και με 75% των νεφρών εκτός λειτουργίας, τα ζώα δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Συχνά βρίσκουμε τυχαία τα αίτια που ξεκινώντας σε αυτό το στάδιο, θα εξελίξουν την ανεπάρκεια στα επόμενα στάδια.

Αυτά μπορεί να βρεθούν σε μια γενική ανάλυση και καλλιέργεια ούρων (πρωτεϊνουρία, βακτηριουρία, γλυκοζουρία). Επίσης σε ακτινογραφία, υπερηχογράφημα ή βιοψία νεφρών, όπως και σε αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Σε αυτό το στάδιο μπορούμε θεραπεύοντας το πρωτογενές αίτιο (εάν αυτό είναι δυνατόν), να εμποδίσουμε την εξέλιξη της νόσου.

2ο στάδιο (κρεατινίνη 1,6 έως 2,8 mg/dl)

Ελαφρά νεφρική αζωθαιμία (νεφρική ανεπάρκεια).

Θεραπευτικά χορηγούμε προστατευτικές ουσίες για τους νεφρούς- μειώνουμε τον φωσφόρο της τροφής, δίνουμε αντυπερτασικά κ.α. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η μετάβαση στο επόμενο στάδιο διαφέρει για τις γάτες (μήνες ή και χρόνια) και για τους σκύλους (εβδομάδες ή μήνες).

3ο στάδιο (κρεατινίνη 2,9 έως 5 mg/dl)

Μέσης βαρύτητας νεφρική αζωθαιμία (νεφρική ανεπάρκεια).

Είναι πολύ σημαντικό να γίνει θεραπευτική προσπάθεια εδώ πριν προχωρήσει η ανεπάρκεια στο ουραιμικό σύνδρομο. Απαιτείται συχνή εργαστηριακή διερεύνηση του ζώου και κατάλληλη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

4ο στάδιο (κρεατινίνη > 5 mg/dl)

Σοβαρή νεφρική αζωθαιμία. Υπάρχουν ηλεκτρολυτικές διαταραχές (υποκαλιαιμία), μεταβολική οξέωση, εξασθένηση αμυντικών μηχανισμών και αναιμία. Ακόμη έχουμε αφυδάτωση, ανορεξία, εμετούς, στοματικά έλκη, ληθαργικότητα (ουραιμικό σύνδρομο).

Το αλάτι και ο ρόλος του στην Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια

Οι γάτες με Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια πάσχουν συχνότερα από Συστηματική Υπέρταση. Σε αντίθεση με τους περισσότερους ανθρώπους , η λήψη αλατιού δεν επηρεάζει την αρτηριακή πίεση στη γάτα. Επομένως, ένα ισορροπημένο γεύμα ως προς το αλάτι (NaCl) είναι επιβεβλημένο.

Συμπέρασμα

Η σωστή αντιμετώπιση του άρρωστου ζώου προϋποθέτει καλή συνεργασία με τον κτηνίατρο, συχνό εργαστηριακό έλεγχο, τήρηση των τροφικών και φαρμακευτικών οδηγιών και συνειδητοποίηση πως πρόκειται για μια χρόνια και δύσκολα αναστρέψιμη νόσο.

Στο μέλλον, ίσως δούμε τέτοια ζώα σε αιμοκάθαρση ή ακόμη και να μεταμοσχεύονται. Ως τότε όμως, η φροντίδα μας τους εξασφαλίζει μια καλή ποιότητα ζωής.

2
Στις μέρες μας, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων που αγαπούν τα ζώα τους, θέλουν να μοιράζονται όλες τις εμπειρίες τους με τα τετράποδα μέλη της οικογένειάς τους.Τι καλύτερος τρόπος υπάρχει από το να περνάτε τις διακοπές σας στο δρόμο παρέα με τα κατοικίδιά σας; Ξανασκεφτείτε το. Παρόλο που εσείς μπορεί να απολαμβάνετε τα αξιοθέατα, τα ζωάκια σας είναι πολύ ευαίσθητα στο περιβάλλον τους και δεν κατανοούν τις αλλαγές που έρχονται με τα ταξίδια.Τα κατοικίδια -ιδιαίτερα οι γάτες- μπορεί να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το στρες από τις αλλαγές στο περιβάλλον τους. Αν το ζωάκι σας είναι νεαρό σε ηλικία ή αν δεν πρόκειται να σας συνοδεύει σε όλες τις εκδηλώσεις των διακοπών σας, θα είναι καλύτερο να σκεφτείτε να αφήσετε το ζωάκι σας να μείνει σπίτι και να σας φυλάει το χώρο.Παρακαλώ να σκεφτείτε τα εξής:
σημεία προτού αποφασίσετε να πάρετε το ζωάκι σας μαζί σας στο ταξίδι.
1. Διαμονή. Παρόλο που κάποια ξενοδοχεία δέχονται κατοικίδια, ΠΡΟΣΕΞΤΕ γιατί πίσω από αυτό, κρύβεται ο όρος ότι το ζωάκι σας δεν πρέπει να μένει μόνο του στο δωμάτιο. Κάτι τέτοιο μπορεί να σας στερήσει την επίσκεψη σε ένα πάρκο ψυχαγωγίας με τα παιδιά σας. Ελέγξτε προκαταβολικά και μην προσπαθήσετε να τα βάλετε κρυφά μέσα στο δωμάτιο. Να θυμάστε ότι εσείς είστε υπεύθυνοι για οποιαδήποτε ζημιά πιθανώς προκαλέσουν τα ζωάκια σας. Αν το ζωάκι σας πρόκειται να μένει μόνο του στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου, μπορεί να μείνει και στο σπίτι.

2. Αεροπορικά Ταξίδια. Ελέγξτε προσεκτικά προκαταβολικά τους όρους και τις συνθήκες που θέτουν οι αεροπορικές εταιρίες για να ταξιδεύουν τα ζώα μαζί σας. Τα ζώα θα πρέπει να είναι μέσα σε ένα ταξιδιωτικό κλουβί μεταφοράς και να έχουν πρόσφατα πιστο-ποιητικά υγείας από κτηνίατρο. Προσέξτε γιατί μερικές αεροπορικές εταιρίες δεν θα δεχτούν τα κατοικίδια ως φορτίο σε συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου, ενώ, ακόμη κι αν έχετε κάνει κράτηση, οι εταιρίες μπορούν να αρνηθούν τη μεταφορά του ζώου σας αν οι συνθήκες δεν είναι ασφαλείς. Οι χώροι αποσκευών δεν θερμαίνονται και δεν ψύχονται και δεν είναι τελείως ασφαλείς και μπορούν να προκαλέσουν πιθανώς και θάνατο ή τραυματισμό και στρες στο ζωάκι σας. Φροντίστε να δώσετε στη γάτα σας κάποιο ηρεμιστικό για το ταξίδι. Αν δεν μπορείτε να εξασφαλίσετε εγγύηση για τις συνθήκες και να κλείσετε απευθείας πτήση, αφήστε το ζωάκι σας στο σπίτι.

3. Ταξίδια με το Αυτοκίνητο. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός κινδύνων για τα ζωάκια σας μέσα και έξω από το όχημα. Ο πρώτος κίνδυνος που έρχεται στο νου μας είναι αυτός της θερμοπληξίας, και, μεταξύ άλλων κινδύνων, είναι οι αερόσακκοι, η έλλειψη περιορισμού των ζώων με λουρί και τα απότομα φρεναρίσματα που προκαλούν πιθανό τραυματισμό, το πιθανό χτύπημα των ζώων από αυτοκίνητο και τα έντομα που πετάνε μέσα στα αυτιά και τα μάτια των ζώων τα οποία κρεμάνε το κεφάλι τους έξω από το αυτοκίνητο. Όλα τα ζώα θα πρέπει να είναι περιορισμένα με λουρί όσο βρίσκονται μέσα στο αυτοκίνητο.

4. Σήμανση/ταυτότητες. Η προσπάθεια να βρείτε το ζωάκι σας που χάθηκε σε μια ξένη πόλη, θα χαλάσει τις διακοπές σας. Τα ζώα που χάνονται από το σπίτι τους, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο επειδή πραγματικά είναι χαμένα. Τα ξένα μέρη αποπροσανατολίζουν τα ζώα σας και τα κάνουν να ενεργούν με τρόπους που τα θέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο να τα σκοτώσει κάποιος, να πληγωθούν ή να σας τα κλέψει κάποιος ξένος.

5. Συμπεριφορά. Τα καλά εκπαιδευμένα και κοινωνικοποιημένα κατοικίδια έχουν την τάση να αποφεύγουν τους μπελάδες. Όμως, το στρες του ταξιδίου μπορεί να δοκιμάσει ακόμη και τα πιο καλά εκπαιδευμένα και κοινωνικοποιημένα κατοικίδια. Μερικές φορές, η καλύτερη εντολή που μπορείτε να δώσετε στα ζώα σας είναι ΜΕΙΝΕ - στο σπίτι!

6. Φαγητό και Νερό. Το τοπικό νερό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και οι διατροφικές αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές και διάρροια. Αν δεν είσαστε προετοιμασμένοι να ταξιδέψετε έχοντας μαζί σας φαγητό και νερό, αφήστε το ζωάκι σας στο σπίτι.

7. Κίνδυνοι, Ασθένειες και Αδιαθεσίες. Αυτά κυμαίνονται από αλλεργίες μέχρι και τικ και εξαρτώνται από το πώς ταξιδεύετε και το μέρος στο οποίο ταξιδεύετε. Τα κουνούπια, οι σκνίπες, τα δαγκώματα φιδιών, οι δηλητηριάσεις είναι μόνο λίγοι από τους κινδύνους που παραμονεύουν τον ανυποψίαστο ταξιδιώτη.

8. Λουριά και Νόμοι. Όλες οι πόλεις έχουν νόμους για τα κατοικίδια κι εσείς είστε υπεύθυνοι για την τήρησή τους. Στις ΗΠΑ κάθε πολιτεία έχει Νόμους για την τήρηση των ζώων σε λουρί, και η μη τήρησή τους θεωρείται αδίκημα και επιβάλλεται πρόστιμο. Έχετε τα ζωάκια σας με λουρί ή αφήστε τα στο σπίτι.

9. Έκτακτες Ανάγκες και Κτηνίατροι. Η γνώση πρώτων βοηθειών για κατοικίδια μπορεί να σώσει τη ζωή των ζώων σας σε έκτακτες περιπτώσεις. Ωστόσο, το κατοικίδιό σας μπορεί να χρειάζεται νοσοκομειακή περίθαλψη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ' ότι έχετε υπολογίσει. Η προσπάθεια εύρεσης εγκαταστάσεων έκτακτης ανάγκης για ζώα, ενώ έχετε ένα πληγωμένο ζώο, είναι άλλος ένας λόγος για να καταστραφούν οι διακοπές σας. Αφήστε το ζώο σας στην ασφάλεια του σπιτιού σας.

10. Προσλάβετε μια Pet Sitter! Προσλάβετε μια pet sitter για το διάστημα που θα λείψετε σε διακοπές για να έχετε το νου σας ήσυχο. Έτσι, το ζωάκι σας θα έχει την προσωπική φροντίδα και προσοχή σε ημερήσια βάση.

Αν επιλέξετε να ταξιδέψετε με τα κατοικίδιά σας, κάνετε μια συνειδητή προσπάθεια να προστατεύσετε όσο το δυνατόν καλύτερα, τα συμφέροντά τους και τηρήστε τα ΝΑΙ και ΟΧΙ σας για αυτά και τα ζωάκια σας μπορούν να είναι τέλειοι συνταξιδιώτες.

Αν τα αφήσετε στο σπίτι σας με μια pet sitter, μπορείτε να επιστρέψετε από τις διακοπές σας μια ημέρα νωρίτερα για να περάσετε λίγο ποιοτικό χρόνο με τα ζωάκια σας. Και θυμηθείτε να τους στείλετε μια κάρτα και να φέρετε κάτι και για την pet sitter!

Κάποιες ράτσες εμφανίζουν συχνότερα ωτίτιδα (Γερμανικός Ποιμενικός, Cocker Spaniel, Labrador retriever, Shar Pei, κ.α.).Η ύπαρξη αυτιών με πολλές τρίχες και κρεμασμένα αυτιά προδιαθέτει επίσης για την εμφάνιση εξωτερικής ωτίτιδας.
τα αίτια που την προκαλούν:
* ξένα σώματα όπως μέρη φυτών (άγανα, αγκάθια), σκόνη, μικρές πέτρες κ.α.
* υπερπαραγωγή κυψελίδας από τους κυψελιδοπαραγωγούς και σμηγματογόνους αδένες του αυτιού
* παράσιτα (otodectes cynotis,demodex, notoedres cati, κ.α.) νύμφες, μύγες
* αλλεργικές καταστάσεις (ατοπική δερματίτιδα, τροφική αλλεργία, δερματίτιδα από ψύλλους κ.α)
* αυξημένη υγρασία και κακός αερισμός των αυτιών
* διάφοροι μικροοργανισμοί (σταφυλόκοκκοι, πρωτέας), μύκητες (malassezia pachydermatis, candida albicans)
* πολύ συχνός και βίαιος καθαρισμός των αυτιών
* διαταραχές κερατινοποιήσης οι οποίες μπορεί να οφείλονται σε συστηματικές νόσους (ιδιοπαθής σμηγματόρροια, υποθυρεοειδισμός, σμηγματαδενίτιδα, παρβοεντερίτιδα-τύφος, Νόσος Carre-μόρβα, διαβήτης, λευχαιμία και AIDS γάτας κ.α.).
Συμπτώματα:

Κυρίαρχο σύμπτωμα σχεδόν σε όλες τις μορφές ωτίτιδας, είναι ο κνησμός (φαγούρα).Επίσης τα ζώα είναι ανήσυχα, νευρικά, τρίβουν τα αυτιά τους σε αντικείμενα ή στο πάτωμα ή τα ξύνουν με τα πόδια τους. Το πάσχον αυτί είναι συνήθως πρησμένο, με μειωμένη κινητικότητα και κατά την ψηλάφηση υπάρχει έντονος πόνος κυρίως στη βάση του αυτιού.

Το ζώο έχει το κεφάλι του χαμηλά και γερμένο στην πλευρά του πάσχοντος αυτιού. Συχνά υπάρχει έκκριμα με ή χωρίς δυσοσμία. Σε περίπτωση που η φλεγμονή επεκταθεί στο μέσο αυτί (μέση ωτίτιδα) μπορεί να παρουσιαστεί παράλυση του προσωπικού νεύρου (παράλυση του ωτικού πτερύγιου, του άνω χείλους, του βλεφαρικού αντανακλαστικού, σιελόρροια), σύνδρομο Horner (βλεφαρόπτωση, προβολή τρίτου βλεφάρου μύση, ενόφθαλμος)

Πρόληψη - Θεραπεία

Η θεραπεία διαφέρει ανάλογα με τα αίτια και τα συμπτώματα. Αποφασίζεται μόνο από τον κτηνίατρο και μετά από ειδικές εξετάσεις που αυτός θα κρίνει όπως ωτοσκόπηση, μικροσκοπική εξέταση ή και καλλιέργεια ωτικού υλικού, αντιβιόγραμμα, ακτινογραφία, βιοψία κ.α.

Γενικές οδηγίες

* Τακτικός καθαρισμός των αυτιών από τον κτηνίατρο.
* Προσοχή!- να μην χρησιμοποιούνται μπατονέτες, 'ξυλάκια', τσιμπιδάκια κ.α.
* Πριν το μπάνιο τοποθετούμε ένα κομμάτι στεγνό βαμβάκι σε κάθε αυτί. Ζώα με ιστορικό συχνών ωτίτιδων να μην κολυμπούν στη θάλασσα.
* Να αποφεύγεται η επαφή με αδέσποτα ζώα (σκυλιά και κυρίως γάτες).
* Τα μέσα θεραπείας είναι φαρμακευτικά σκευάσματα για τοπική (αλοιφές, σταγόνες, διαλύματα) και για συστηματική χρήση (δισκία, κάψουλες ή σιρόπια).
* Οι ουσίες που χρησιμοποιούμε ποικίλουν αναλόγως των αιτιών. Μπορεί να είναι κυψελιδολυτικά, αντισηπτικά, αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη, αντιμυκιτικά, παρασιτοκτόνα.
* Σε χρόνιες υπερπλαστικές αλλοιώσεις, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στη συντηρητική αγωγή μπορούμε να επέμβουμε χειρουργικά.

Προσοχή!!! - μη δίνετε φαρμακευτικά σκευάσματα για ωτίτιδες χωρίς τις οδηγίες του Κτηνιάτρου. Υπάρχει κίνδυνος όχι μόνο να μη γίνει σωστά η θεραπεία και να πάρει χρόνια μορφή η ωτίτιδα, αλλά ακόμη να μολυνθεί και ο άνθρωπος από κάποιους μικροοργανισμούς του άρρωστου ζώου!!

Τα ζώα με ωτίτιδα πρέπει να επανεξετάζονται από τον κτηνίατρο κάθε 20 ημέρες μέχρι την οριστική θεραπεία.

Νεκρό από τροχαίο ατύχημα βρέθηκε αρκουδάκι, πριν ακόμη συμπληρώσει τον πρώτο χρόνο της ζωής του, στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Κοζάνης - Φλώρινας. Το ατύχημα συνέβη αργά χθες το βράδυ, στη νέα διάβαση Ξινού Νερού Φλώρινας. Το μόλις 10 μηνών αρσενικό αρκουδάκι, παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα και εγκαταλείφθηκε στο σημείο του ατυχήματος. Οι αστυνομικές αρχές της Φλώρινας ενημέρωσε αμέσως την Περιβαλλοντική Οργάνωση «Αρκτούρος», μέλη της οποίας έσπευσαν στην περιοχή για να διαπιστώσουν το θάνατο του άτυχου ζώου. Πρόκειται για την 8η αρκούδα που πέφτει θύμα τροχαίου ατυχήματος το τελευταίο επτάμηνο. Μετά από σχετική μελέτη και ειδικό υπόμνημα του «Αρκτούρου» προς τους αρμόδιους φορείς, στην περιοχή έχουν ήδη τοποθετηθεί ειδικές πινακίδες με την ένδειξη «Προσοχή! Πέρασμα αρκούδας». «Η τήρηση των ορίων ταχύτητας και η προσεκτική οδήγηση στο δευτερεύον οδικό δίκτυο των νομών της Δυτικής Μακεδονίας, θα εξασφαλίσει και την ασφαλή μετακίνηση των οδηγών αλλά και την επιβίωση της σπάνιας και πολύτιμης καφέ αρκούδας, που εξασφαλίζει την υγεία των δασών μας», αναφέρει ο «Αρκτούρος», επισημαίνοντας ότι πρόκειται για την απώλεια της 24ης αρκούδας την τελευταία πενταετία από τροχαίο ατύχημα.

ΞžΒ¦ΞŸΒŒΞŸΒΞžΞŒΞžΒ± ΞžΒµΞŸβ‚¬ΞžΞ‰ΞžΞŠΞžΞΞžΞ‰ΞžΒ½ΞŸβ€°ΞžΒ½Ξžβ€•ΞžΒ±ΞŸβ€š

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget