10/16/09

1. Ξεκινάμε με το πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα:η συνέντευξη του υποψηφίου.
Όταν δέχεστε κάποιο τηλεφώνημα ή e-mail για το ζώο που χαρίζετε, ρωτήστε πρώτα απ'όλα σε ποιά περιοχή μένει ο ενδιαφερόμενος. Ένα κινητό τηλέφωνο μπορεί να καλεί ακόμα και από νησί.Αν δεν έχετε τη δυνατότητα να το πάτε εκεί και να δείτε το χώρο, δεν υπάρχει νόημα να συνεχιστεί η συζήτηση για την υιοθεσία. Αν σας πουν δε ''στείλτε το με ΚΤΕΛ'', θυμηθείτε ότι το ζώο δεν είναι εμπόρευμα!Στη συνέχεια, κανονίστε να ξαναμιλήσετε κάποια ώρα που να είστε σπίτι, με την άνεση σας. Ζητήστε όνομα, καθώς και σταθερό & κινητό τηλέφωνο του ενδιαφερόμενου. Πολλοί που παίρνουν με απόκρυψη αρνούνται να δώσουν το τηλέφωνό τους, οπότε δεν ενδιαφέρονται και αληθινά να υιοθετήσουν ζώο!
2. Οι επόμενες σημαντικές ερωτήσεις είναι:

* Αν είναι εργαζόμενος/φοιτητής/άλλο & ποιές ώρες λείπει απ' το σπίτι.

Αν δεν υπάρχει χρόνος, πώς π.χ. θα υιοθετήσει ένα κουτάβι 2 μηνών που απαιτεί προσοχή και φροντίδα; Θα μένει μόνο του 8 ώρες στο μπαλκόνι;

* Αν υπάρχουν παιδάκια & σύζυγος, πόσα άτομα γενικά & αν είναι όλα ενήμερα και συμφωνούν με την απόκτηση ζώου.

Περιπτώσεις που θέλουν άμεσα ένα ζώο για... δώρο στο παιδάκι τους που έχει γενέθλια ή αν δεν το γνωρίζει η σύζυγος και είναι... έκπληξη, καλό θα είναι να αποφεύγονται. Αποδεδειγμένα, αυτές οι βιαστικές και απερίσκεπτες υιοθεσίες οδηγούν σε επιστροφή του ζώου, μόλις περάσει ο ενθουσιασμός. Κι αυτό γιατί δεν έχουν αναλογιστεί τις ευθύνες, τα χρήματα, το χρόνο και τον κόπο που απαιτεί ένα ζώο.

* Αν μένουν σε διαμέρισμα ή μονοκατοικία.

Μπορεί ο νόμος 3170/2003 να επιτρέπει 2 ζώα σε κάθε διαμέρισμα, δυστυχώς όμως υπάρχουν ιδιοκτήτες σπιτιών που υποχρεώνουν ακόμα και σε υπογραφή συμβολαίου που έχει ως όρο να μην έχει ο ενοικιαστής ζώο. Οι δικηγόροι λένε ότι ο νόμος υπερισχύει οποιουδήποτε κανονισμού της πολυκατοικίας, δυστυχώς όμως, αν δεν έχει ερωτηθεί ο ιδιοκτήτης για το ζώο, πολλές φορές απειλεί μετά με έξωση και λίγοι είναι διατεθιμένοι να κινηθούν δικαστικά προκειμένου να κρατήσουν το ζωάκι τους. Επομένως, το επιστρέφουν!

Αν πάλι το ζώο προορίζεται για μονοκατοικία, καλό θα ήταν να υπάρχει σίγουρη περίφραξη, απ' την οποία να μην μπορεί να βγει το σκυλί στο δρόμο. Οι δε γάτες, καλό θα ήταν να δίνονται μόνο για μέσα στο σπίτι, γιατί μπορεί να χαθούν πολύ εύκολα από έναν κήπο.

Επίσης, σημαντικό είναι να ρωτήσετε αν υπάρχει περίπτωση μετακόμισης και αν ναι, αν θα παιρναν μαζί το ζώο ή το θεωρούν βάρος! Πολλές αγγελίες στα ''χαρίζονται'' αναφέρουν ως λόγο την μετακόμιση! Ένα ζώο είναι μέλος της οικογένειας. Δεν είναι πακέτο να δίνεται απο δω κι απο κει, επειδή μετακομίζει ο ιδιοκτήτητης σε μικρότερο σπίτι...
Κανονίστε να πάτε εσείς το ζώο στο νέο του σπίτι,για να δείτε το χώρο.

* Πού θα μένει το ζώο.

Υπάρχουν περιπτώσεις που κρίνονται απ' τους ζωόφιλους όχι μόνο απαράδεκτες για ένα ζώο,αλλά και αντιβαίνουν το νόμο 3170/2003, σχετικά με το πώς και πού πρέπει να μένει και τι φροντίδα πρέπει να έχει φροντίδα ένα ζώο.

Πολλοί ενδιαφερόμενοι θεωρούν ακόμα και...προνόμιο το να έχουν κτήμα, στο οποίο πηγαίνουν 1 φορά την εβδομάδα και έτσι θέλουν ένα σκύλο, φύλακα συνήθως, για εκεί.Ενας σκύλος έχει ανάγκη από συντροφιά, εκπαίδευση, επαφή με τους ανθρώπους και βόλτα, ακόμα κ αν έχει στη διάθεση του 5 στρέμματα. Αν θέλουν να διώξουν τους κλέφτες, ας πάρουν συναγερμό! Επίσης, σε τέτοιες περιπτώσεις, πολλές φορές γείτονες ρίχνουν φόλα στα σκυλιά αυτά, τα οποία είναι 24 ώρες μόνα τους και συνηθίζουν να γαυγίζουν από βαρεμάρα!

Οταν σας ζητούν ζώο για κτήματα, ταράτσες, μπαλκόνια και οτιδήποτε άλλο εκτός από μέσα στο σπίτι, καλό θα είναι να απορρίπτονται επίσης!Σίγουρα για ένα μεγαλόσωμο σκυλί, ένας κήπος είναι πάντα ευπρόσδεκτος, αλλά να βεβαιωθείτε ότι δεν θα είναι όλη μέρα π.χ. δεμένος για να μη καταστρέψει το... γκαζόν! Σκεφτείτε τι προσφέρετε εσείς στο ζώο τόσο καιρό και απαιτήστε το ίδιο να του προσφέρουν και αυτοί που θα το υιοθετήσουν.

* Αν θα πηγαίνει βόλτα.

Πολλοί απο μας που έχουμε σκυλιά θεωρούμε αυτονόητο ότι θα βγει βόλτα 2 ή και 3 φορές τη μέρα.Τόσο για τις ανάγκες του όσο και για άσκηση, παιχνίδι και κοινωνικοποίηση.

Και πάλι θα εκπλαγείτε όταν σας πάρουν ενδιαφερόμενοι που θα σας πουν ότι ''δε χρειάζεται βόλτα, έχουμε κήπο!'' ή ''δουλεύουμε πολύ και δε τα βγάζουμε κάθε μέρα βόλτα!''Οταν όμως το σκυλί γίνει νευρικό, ανήσυχο, καταστρέφει πράγματα από τη βαρεμάρα του ή γίνει ακόμα και επιθετικό, θα σας το γυρίσουν πακέτο πίσω, ακόμα και αν φταίει το γεγονός ότι δεν ασχολιόντουσαν μαζί του, δεν το πήγαιναν βόλτα και δεν το κοινωνικοποίησαν!

* Αν υπάρχουν άλλα ζώα.

Ρωτήστε πάντα αν υπάρχουν άλλα ζώα. Τόσο για να δείτε αν μπορούν να συμβιώσουν (π.χ. αν χαρίζετε έναν αρσενικό σκύλο που δε τα πάει καλά με άλλα αρσενικά, δεν μπορεί να δοθεί σε σπίτι που έχει έναν αρσενικό ήδη), αλλά και για το καυτό θέμα της στείρωσης. Αποψή μας είναι να στειρώνονται ΟΛΑ τα ημίαιμα ζώα, ανεξαιρέτως, εφόσον υπάρχουν τόσα αδέσποτα στη χώρα μας και δεν πρέπει να αυξάνουμε τον αριθμό τους ζευγαρώνοντας τα δικά μας ζώα.

Πολλοί δεν θεωρούν ότι τα αδέσποτα είναι πρόβλημά τους. Κι όμως. Ένας ανθρωπος που ζευγαρώνει το σκύλο του ή τη γάτα του χωρίς σκέψη και χωρίς να έχει εξασφαλίσει οικογένειες για τα κουτάβια ή τα γατάκια που θα προκύψουν, σπανίως κοιτά να τα δώσει σε ''καλά'' σπίτια. Τα δίνει από δω κι απο κει, κάποιοι μάλιστα τα εγκαταλείπουν σε κούτες δίπλα στα σκουπίδια και...ο Θεός βοηθός! Φροντίστε να δίνετε λοιπόν στειρωμένο το ζώο ή, αν είναι πολύ μικρό, να ρωτάτε αν το θέλουν για ζευγάρωμα και αν έχουν αντίρρηση με τη στείρωση του μελλοντικά.

Δεν υπάρχει νόημα να σώζετε ένα κουτάβι από τα χιλιάδες που υποφέρουν στο δρόμο και να το δινετε σ ένα σπίτι, όπου κάποτε θα ζευγαρώσει και θα δημιουργήσει άλλα δέκα ημίαιμα σκυλιά.....που ή θα υιοθετηθούν και θα πάρουν τη θέση άλλων ημίαιμων απ το δρόμο ή θα εγκαταλειφθούν, όπως συνηθίζεται!

* Τέλος,ο νόμος σας εξασφαλίζει και μπορείτε να ζητάτε από τον ενδιαφερόμενο να υπογράφει μια Υπεύθυνη Δήλωση υιοθεσίας ζώου.

Πολύ χρήσιμο είναι να έχετε τοποθετήσει από πριν στο ζώο την υποχρεωτική από το νόμο 3170/2003, ηλεκτρονική ταυτότητα (microchip) και, όταν ο ενδιαφερόμενος τελικά υιοθετήσει το ζώο, να καταχωρείται η ταυτότητα στο όνομα αυτού, ως ιδιοκτήτη πλέον.Τόσο η Υπεύθυνη Δήλωση, όσο και το microchip, μπορούν να αποδειχτούν σωτήρια αν ο ιδιοκτήτης εγκαταλείψει το ζώο και δεν σας ενημερώσει. Μπορεί να το βρει κάποιος άλλος, να διαβαστεί το microchip κ.λπ... Ο νόμος τιμωρεί την εγκατάλειψη ζώου, ας μη το ξεχνάμε!

Επίσης, φροντίστε να έχετε επικοινωνία με την οικογένεια του ζώου, τόσο για να δείτε αν είναι όλα καλά, αλλά και για να βοηθάτε σε τυχόν απορίες που έχουν για το μεγάλωμά του!
Προσοχή λοιπόν στις υιοθεσίες και εύχομαστε με σωστές κινήσεις να καταφέρουμε να πάνε όλα τα ζώα σε καλές οικογένειες και να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων που υποφέρουν στους δρόμους!

Γιατί λοιπόν τα πουλιά γενικότερα μπαίνουν στην ταλαιπωρία να γεννούν αβγά που πρέπει μετά να τα κλωσήσουν; Μια απάντηση προκύπτει εύκολα αν γνωρίζουμε ότι η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος στα πτηνά είναι απαγορευτικά υψηλή για την ανάπτυξη των εμβρύων (γύρω στους 40-41o C), διότι οι ενεργειακές απαιτήσεις είναι μεγάλες κυρίως στη διάρκεια του πετάγματος. Κάτι ακόμη πιο κατανοητό είναι ότι θα τους ήταν πολύ δύσκολο να πετάξουν με τα μικρά στην κοιλιά τους. Ετσι οι κότες μάλλον θα συνεχίσουν να κάνουν αβγά και στους επόμενους αιώνες.

2
Σας παραθέτουμε την καταγγελία που είναι θαραλλέα καθώς είναι επώνυμη και σας καλούμε να διαμαρτυρηθείτε για τα εγκλήματα πολίτων αλλά και των στηλοβατών της κοινωνίας μας.Στα μεγάλα αξιώματα υποτίθεται ότι εκλέγουμε ανθρώπους με ήθος & αξιοπρέπεια, ανθρώπους με συναίσθημα που θα στηρίξουν τους συνανθρώπους τους και τα αδύναμα πλάσματα που τους έχουν απόλυτη ανάγκη. Οχι άτομα που έχουν τσέπες γεμάτα δηλητήριο & θάνατο!
Επισημαίνουμε:
α. ότι η κακοποίηση ζώων αποτελεί αδίκημα το οποίο διώκεται αυτεπάγγελτα μάλιστα (δεν εξαιρούνται οι δήμαρχοι εννοείται)
β. ότι στατιστικά όποιος κακοποιεί ζώα θα λερώσει τα χέρια του με το αίμα ανθρώπων, παιδιών, γερόντων.

ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΠΕΙΡΕΙ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΝΑ ΤΟΝ ΣΠΕΙΡΕΙ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΤΗΝ ΑΥΛΗ, ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ....
ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!
***********************************************************
ΔΗΜ(Ι)ΟΣ ΖΑΚΥΝΘΙΩΝ
Ταχυδρομική Διεύθυνση : Διον. Ρώμα 70
Τ.Κ. : 29 100 Ζάκυνθος
Τηλέφωνο : 26950 26515... Read More
ΦΑΞ : 26950 48395
e-mail : dimoszak@otenet.gr
*************************************************************
Τον αντιδήμαρχο Ζακυνθίων, Διονύση Καπανδρίτη, κατήγγειλε η κάτοικος της Αγίας Τριάδας Ζακύνθου, Ντάνα Σβαρτ-Καπώνη, επειδή, όπως υποστήριξε, συνεργείο του δήμου πέταξε ποντικοφάρμακο σε όλους τους γύρω δρόμους, με αποτέλεσμα να δηλητηριαστούν γάτες, σκυλιά, καθώς και πουλιά.

Η κ. Σβάρτ-Καπώνη τόνισε πως θα προσφύγει σε κάθε αρμόδια Αρχή, ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, ενώ πρόσθεσε πως οι δηλητηριάσεις των ζώων είναι εγκλήματα κατά της ζωής.

«Πριν από μερικές ημέρες, ήρθε στην περιοχή μας ο αντιδήμαρχος, Διονύσης Καπανδρίτης, καθώς και ένας αλλοδαπός, ο οποίος άρχισε να πετά παντού ποντικοφάρμακο, με συνέπεια να δηλητηριαστούν οι γάτες, οι σκύλοι, καθώς και τα πουλιά.

Τους είδα με τα μάτια μου, να προβαίνουν σε αυτή την απαράδεκτη πράξη, η οποία στρέφεται κατά της ζωής. Όταν κάποιος θανατώνει γάτες και σκυλιά, είναι εγκληματίας. Επειδή έφευγα με το πλοίο της γραμμής, δεν είχα τον απαιτούμενο χρόνο για να τους σταματήσω.

Ωστόσο, τους είδα που... έσπερναν το δηλητήριο, σαν να ήταν σιτάρι! Δηλώνω ότι θα απευθυνθώ στην Εισαγγελία Ζακύνθου, ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, ενώ θα φτάσω μέχρι την παγκόσμια οργάνωση για την προστασία των ζώων. Όσα γίνονται στη Ζάκυνθο, δεν λαμβάνουν χώρα πουθενά αλλού.

Οι αιρετοί, όπως είναι ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος Ζακυνθίων, δεν κάνουν τίποτα για την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων. Με ποιον τρόπο θα φέρει πίσω τη γάτα μου ο κ. Καπανδρίτης;

Έχω δώσει του κόσμου τα λεφτά για αυτά τα γατάκια και τα έχασα, λόγω της αδιαφορίας τους. Όταν χαλάμε την ισορροπία της φύσης, τότε δεν υπάρχει ζωή. Με τέτοιες συμπεριφορές, δεν πρόκειται να μας σώσει κανείς και τίποτα», υπογράμμισε η κ. Σβαρτ-Καπώνη.

Ο Σύλλογος ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ (ΠΟΦΥΖΩ), σε συνεργασία με το ANIMAL NET του Facebook και άλλους ανεξάρτητους φορείς, σας καλεί να συμμετέχετε στη μεγάλη διαμαρτυρία ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣ που θα γίνει το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009 και ώρα 11.00 π.μ. Αφετηρία μας θα είναι η πλατεία Κολωνακίου απ’όπου θα ξεκινήσουμε περιοδεία στα μαγαζιά της γύρω περιοχής και της Ερμού.Κάθε χρόνο εκατομμύρια ζώα παγιδεύονται, φυλακίζονται σε άθλιες συνθήκες, θανατώνονται με αέριο, ηλεκτροπληξία, πνίξιμο, ξυλοδαρμό, σπάσιμο του λαιμού και γδέρνονται ζωντανά για τη γούνα τους. Ακόμη και για το πιο μικρό κομμάτι γούνας, ένα τουλάχιστον ζώο πρέπει να πεθάνει! Καθώς τα μακριά παλτό ή οι ζακέτες δεν έχουν μεγάλη ζήτηση, η βιομηχανία της γούνας λανσάρει εδώ και καιρό τη γούνα σε μικρότερα κομμάτια...πιο “εύπεπτα”! Γούνινες λεπτομέρειες, χρησιμοποιούνται πλέον σε πολλά ρούχα και αξεσουάρ όπως σε γιακάδες, κουκούλες, κασκόλ, γάντια, τσάντες, μπότες κλπ. ακόμα και σε μπρελόκ! Οι σχεδιαστές με νέα σχέδια και χρώματα και συνδυάζοντας τη γούνα με δέρμα, μαλλί ή ύφασμα, παραπλανούν τους καταναλωτές προσπαθώντας να φέρουν πάλι τη γούνα στη μόδα. Όμως ακόμα κι αυτά τα μικρά κομμάτια γούνας είναι “υπεύθυνα” για το θάνατο αμέτρητων ζώων κάθε χρόνο, ο αριθμός των οποίων αναμένεται να ξεπεράσει τον αριθμό αυτών που θανατώνονται για ολόκληρα γούνινα παλτά.

ΞžΒ¦ΞŸΒŒΞŸΒΞžΞŒΞžΒ± ΞžΒµΞŸβ‚¬ΞžΞ‰ΞžΞŠΞžΞΞžΞ‰ΞžΒ½ΞŸβ€°ΞžΒ½Ξžβ€•ΞžΒ±ΞŸβ€š

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget