03/15/10

Δεκάδες σκυλιά ράτσας που προορίζονταν για το παράνομο εμπόριο καθαρόαιμων ζώων, ζούσαν έναν εφιάλτη κάτω από απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης σε ένα αυτοσχέδιο εκτροφείο στις Σέρρες, μαζί με γουρούνια, πάπιες και κουνέλια.Άνδρες της Αστυνομίας, που έκαναν έφοδο με εισαγγελική παρέμβαση στο παράνομο εκτροφείο, βρέθηκαν αντιμέτωποι με δεκάδες σκελετωμένα λυκόσκυλα, κανίς, γκριφόν, γιορκσάιρ, πεκινουά και άλλα σκυλιά, που ήταν στριμωγμένα σε βρώμικα κλουβιά γεμάτα ακαθαρσίες, λάσπες και χώματα, με μοναδική τροφή κομμάτια ψωμιού βουτηγμένα σε νερό! Ένα από αυτά, μάλιστα, είχε γεννήσει αλλά τα νεογέννητα κουτάβια κείτονταν νεκρά γύρω του, προφανώς ξυλιασμένα από την παγωνιά!Tα καθαρόαιμα σκυλιά πιστεύεται ότι προορίζονταν για πώληση σε καταστήματα pet shop... Ο απαράδεκτος «εκτροφέας» εκτροφέας είχε προλάβει να εξαφανιστεί και αναζητείται.
infoserres-gr

Οι ερπετολόγοι γνώριζαν εδώ και δεκαετίες ότι ορισμένα φίδια μπορούν να «βλέπουν» στο σκοτάδι τη θερμική ακτινοβολία που εκπέμπει η λεία τους. Αμερικανοί μοριακοί βιολόγοι αποκαλύπτουν τώρα πώς ακριβώς λειτουργεί σε μοριακό επίπεδο αυτή η «έκτη αίσθηση».Η νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, δείχνει ότι τα φίδια αυτά δεν έχουν υπέρυθρη όραση, όπως υπέθεταν πολλοί επιστήμονες, αλλά αντίθετα «αισθάνονται» και χαρτογραφούν ανεπαίσθητες μεταβολές της θερμοκρασίας στο χώρο γύρο τους.Αυτή η ικανότητα, που επιτρέπει τον εντοπισμό θερμόαιμων ζώων ακόμα και στο απόλυτο σκοτάδι, υπάρχει μόνο σε ορισμένους βόες, πύθωνες και κροταλίες (οι οποίοι ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις οχιές). Ο αμερικανικός κροταλίας Crotalus atrox, για παράδειγμα, μπορεί να εντοπίσει ένα ποντίκι στο σκοτάδι από απόσταση δέκα μέτρων, ακόμα και αν τα μάτια του έχουν καλυφθεί.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι τα φίδια αυτά αντιλαμβάνονται την υπέρυθρη ακτινοβολία όχι με τα μάτια, αλλά με ειδικά όργανα σαν μικρά κοιλώματα που βρίσκονται ανάμεσα στα μάτια και τα ρουθούνια.Όμως το πώς ακριβώς λειτουργεί αυτό το αισθητήριο σύστημα παρέμενε μέχρι σήμερα μυστήριο. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι τα ειδικά όργανα των φιδιών κυριολεκτικά βλέπουν την υπέρυθρη ακτινοβολία με ειδικούς φωτοϋποδοχείς, όπως τα μάτια βλέπουν το ορατό φως.Αυτό τελικά δεν ισχύει, δείχνει η νέα μελέτη. «Στην πραγματικότητα η υπέρυθρη ακτινοβολία γίνεται αντιληπτή ως θερμότητα» και όχι ως υπέρυθρο φως, δήλωσε στο AFP ο Ντέιβιντ Τζούλιους, επικεφαλής της μελέτης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Τα ειδικά αισθητήρια όργανα των φιδιών που αντιλαμβάνονται τη θερμότητα αποτελούνται από μια οστέινη κοιλότητα μέσα στην οποία υπάρχει μια εξαιρετικά λεπτή μεμβράνη. Η θερμοκρασία της μεμβράνης αυτής αλλάζει κατά τόπους όταν δεχθεί την υπέρυθρη ακτινοβολία που εκπέμπει η θερμόαιμη λεία.Η ομάδα του Δρ Τζούλιους εντόπισε πάνω στη μεμβράνη τον υποδοχέα TRPA1, ο οποίος αντιδρά στη ζέστη και στέλνει ένα σήμα στις απολήξεις του νευρικού συστήματος.Το εντυπωσιακό είναι ότι ο TRPA1 ανήκει σε μια κατηγορία υποδοχέων που υπάρχουν και στον άνθρωπο. Στην περίπτωσή μας όμως, αυτοί οι υποδοχείς δεν αντιλαμβάνονται τη θερμότητα, αλλά ορισμένες ερεθιστικές ουσίες που υπάρχουν σε φυτά στην οικογένεια της μουστάρδας.

Κυριακή,18 Απριλίου 2010, Αθήνα με το Γιάννη Αραχωβίτη (επαγγελματία θετικό εκπαιδευτή σκύλων)Πολιτιστικό Kέντρο Δήμου Αλίμου, Λεωφ. Ιωνίας 96
Θέμα : "Δεν είμαι λύκος"!!!Για πολλές δεκαετίες ειδικοί και μη φέρονται/ ερμηνεύουν και εκπαιδεύουν τα σκυλιά σαν να είναι λύκοι. Στηρίζουν τα πάντα στο μοντέλο "αγέλη", "ιεραρχία", "κυριαρχία", "αφεντικό". Όμως οι νεότερες έρευνες και οι εξελίξεις δείχνουν διαφορετικά.Το σεμινάριο απευθύνεται: Σε όσους ασχολούνται με την εκπαίδευση σκύλων,κτηνίατρους, κομμωτές σκύλων ,"ιδιοκτήτες" σκύλων, φιλόζωους και λοιπούς ενδιαφερόμενους.
Μάθετε:

* Τι κάνει διαφορετικά τα σκυλιά

* Γιατί μαθαίνουν διαφορετικά

* Γιατί συμπεριφέρονται με συγκεκριμένους τρόπους

* Πως μπορούμε να προβλέψουμε/ προλάβουμε ανεπιθύμητες συμπεριφορές

* Γιατί μερικά σκυλιά δεν κάνουν για όλους

* Πως να επιλέξουμε και να προετοιμάσουμε τα σκυλιά μας

* Γιατί δεν μαθαίνουν οι λύκοι-γιατί μαθαίνουν τα σκυλιά

* Ποιοι τρόποι εκπαίδευσης και σε τι μπορούν να αποδώσουν

* Πως η μορφολογία επηρεάζει τη συμπεριφορά

* Γιατί κάποιες εκτροφές κάνουν κακό αντί για καλό

* Πως το περιβάλλον και τα ένστικτά και την ανάπτυξη του χαρακτήρα του σκύλου

* και πολλά άλλα που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε καλύτερα το σκυλί σας και να βρείτε ζωοφιλικές και αποτελεσματικές λύσεις στα καθημερινά προβλήματα που έχετε

O αριθμός θέσεων είναι περιορισμένος

Διαβάστε εδω τον τρόπο Συμμετοχής στο Σεμινάριο.

Κατεβαστε το pdf του Σεμιναρίου

Ο αντιδήμαρχος Ταύρου, Γ. Μακρής, ενημερώθηκε από κάτοικο της περιοχής ότι μέσα σ' ένα μεγάλο κάδο απορριμάτων βρισκόταν ένα ζωντανό σκυλί.Στη συνέχεια ενημέρωσε τον ΠΕΣΥΔΑΠ (Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Δήμων Αθήνας-Πειραιά) και με εντολή του προέδρου νοσοκομειακό όχημα του Συνδέσμου πήγε στο σημείο και το πλήρωμά του απεγκλώβισε το ζώο. Σύμφωνα με τον κτηνίατρο το άτυχο αδέσποτο ήταν αφυδατωμένο, με προβληματική κινητικότητα στα πίσω άκρα και πιθανό τραυματισμό.Προσπαθούν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση του ώστε να αποκατασταθεί στη συνέχεια η υγεία του.Πιθανό είναι να το χτύπησε κάποιος με αυτοκίνητο και να το πέταξε όμως αποτελεί κτηνιωδία που μόνο ο άνθρωπος πράττει το να πετάς ζωντανό ακόμα σκυλί στα σκουπίδια, αφήνοντας το αβοήθητο, να ψυχορραγεί.

Την επιχείρηση διάσωσης του ζώου παρακολούθησαν αρκετοί πολίτες, αλλά και μαθητές αφού ο κάδος βρισκόταν έξω από Δημοτικό Σχολείο. Ηδη έδειξε ενδιαφέρον για την υιοθεσία του το φιλοζωικό σωματείο Περάματος.Ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ δήλωσε σχετικά: «Συγκλονιστήκαμε από την κτηνωδία που προσβάλλει τον πολιτισμό μας. Σ' ένα πλαίσιο ατιμωρησίας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο ΠΕΣΥΔΑΠ δεν ανέχονται αυτές τις αθλιότητες και φωνάζουν βροντερό «παρών», αποτελώντας ασπίδα προστασίας για τα αδέσποτα ζώα. Ευχαριστώ θερμά τον αντιδήμαρχο του Δήμου Ταύρου, το αστυνομικό τμήμα της περιοχής, καθώς και τους εργαζόμενους του Δήμου Ταύρου και του ΠΕΣΥΔΑΠ για την ψυχραιμία και ευαισθησία τους απέναντι σε αποτρόπαια φαινόμενα. Πρέπει, όμως, να τονίσω ότι η λειτουργία του Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ) βρίσκεται σε οριακό επίπεδο, αφού η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας δεν έχει αποδώσει τους θεσμοθετημένους πόρους του 2008 και του 2009. Απευθύνω έκκληση στην κυρία Μπατζελή και στον κύριο Καρχιμάκη να μη συνδέσουν την παρουσία τους στο υπουργείο με το κλείσιμο του ΔΙΚΕΠΑΖ».

ΞžΒ¦ΞŸΒŒΞŸΒΞžΞŒΞžΒ± ΞžΒµΞŸβ‚¬ΞžΞ‰ΞžΞŠΞžΞΞžΞ‰ΞžΒ½ΞŸβ€°ΞžΒ½Ξžβ€•ΞžΒ±ΞŸβ€š

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget