02/21/12

Διπλάσιος ήταν πέρυσι ο αριθμός των νεκρών από επίθεση καρχαριών, συγκριτικά με το 2010, με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι η αύξηση των επιθέσεων οφείλεται στην ανάπτυξη του τουρισμού και την αλλαγή του τρόπου ζωής των καρχαριών λόγω τηςmore κλιματικής αλλαγής.Πέρυσι καταγράφηκαν 46 επιθέσεις καρχαριών. Οι 12 εξ αυτών ήταν θανατηφόρες, γεγονός που αύξησε το ποσοστό θνησιμότητας από τις επιθέσεις στο 25%, ενώ την περασμένη δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, περιοριζόταν στο 7%.Θανατηφόρες επιθέσεις καρχαριών σημειώθηκαν πέρυσι στην Αυστραλία, τη Νότιο Αφρική, το γαλλικό νησί Ρεϊνιόν και τις Σεϋχέλλες. Επιθέσεις καρχαριών που δεν κατέληξαν σε θάνατο σημειώθηκαν στην Ινδονησία, το Μεξικό, τη Ρωσία και τη Βραζιλία.Σε τρεις προορισμούς που μέχρι σήμερα δεν συνδέονταν με επιθέσεις καρχαριών –Ρεϊνιόν, Σεϋχέλλες και Νέα Καληδονία- καταγράφηκαν επτά επιθέσεις καρχαριών, πέντε εξ αυτών θανατηφόρες.«Αυτές οι περιοχές δεν αποτελούσαν μέχρι πρόσφατα παραδοσιακούς τουριστικούς προορισμούς», ανέφερε ο Δρ. George Burgess, ιχθυολόγος στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.
«Εδώ και μια δεκαετία όλο και περισσότεροι τουρίστες επισκέπτονται αυτά τα μέρη. Όλο και περισσότεροι πηγαίνουν σε περιοχές που υπάρχουν καρχαρίες και οι τοπικές κοινωνίες δεν είναι προετοιμασμένες για τον αριθμό των ανθρώπων που κολυμπούν στα νερά τους», ανέφερε.
Σημειώνεται ότι εκτός από τη ραγδαία αύξηση του τουρισμού, οι επιθέσεις συνδέονται και με την υπερθέρμανση του πλανήτη, που αναγκάζει τους καρχαρίες να μεταναστεύουν σε νέες περιοχές.

Πηγή: econews.gr

Σε κίνδυνο φαίνεται να βρίσκεται ο πληθυσμός των αλόγων στο Δέλτα του Αξιού, καθώς το τελευταίο διάστημα ο αριθμός τους έχει μειωθεί δραματικά.«Έχω καταφέρει να εντοπίσω μόλις γύρω στα είκοσι άλογα, από τα 70-80 που έβλεπα παλιά στα λιβάδια τουmore Δέλτα Αξιού», λέει ο εκπαιδευτικός Γιώργος Λεδάκης, ο οποίος επισκέπτεται συχνά την περιοχή ειδικά για να δει τα άλογα και να τα ταΐσει, επιβαρυνόμενος προσωπικά το κόστος.

Τα άλογα, απλησίαστα για τους υπόλοιπους, τον αναγνωρίζουν ακόμη και από τον ήχο του αυτοκινήτου του και έρχονται προς το μέρος του για να τον υποδεχτούν.

Το κρύο, το χιόνι και η έλλειψη τροφής στη διάρκεια του χειμώνα έρχονται να προστεθούν στους λόγους που μειώνεται ο πληθυσμός των αλόγων του Αξιού: κλοπές των πουλαριών, περιορισμός του βιοτόπου τους λόγω της κτηνοτροφίας, πυροβολισμοί από αγρότες.

Με την οικονομική υποστήριξη του Δήμου Δέλτα και τη βοήθεια του κ. Λεδάκη, ο Φορέας Διαχείρισης πήγε στην περιοχή των αλόγων μπάλες με σανό, δυο φορές κατά το τελευταίο δεκαήμερο, προκειμένου να τα βοηθήσει να ξεπεράσουν τις δύσκολες ημέρες του χιονιά.

Είναι σίγουρο ωστόσο ότι η τροφή αυτή δεν θα είναι αρκετή για να βγάλουν το δύσκολο χειμώνα. Είναι απαραίτητη η συνεισφορά των τοπικών χρηστών της περιοχής (αγρότες, κτηνοτρόφοι), ώστε να επιβιώσουν τα άγρια άλογα του Αξιού, τα οποία πλέον αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του οικοσυστήματος.

Επιστήμονες στην Αγγλία έλυσαν ένα μυστήριο χρόνων που αφορά τις τίγρεις. Συγκεκριμένα οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν την ιστορία σχετικά με τις ρίγες στο σώμα των ζώων. Στο ταξίδι τους για να λύσουν αυτό το μυστήριο στράφηκαν προς τη θεωρίαmore του

ΞžΒ¦ΞŸΒŒΞŸΒΞžΞŒΞžΒ± ΞžΒµΞŸβ‚¬ΞžΞ‰ΞžΞŠΞžΞΞžΞ‰ΞžΒ½ΞŸβ€°ΞžΒ½Ξžβ€•ΞžΒ±ΞŸβ€š

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget