01/11/17


cat playing games on ipad
Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε ποτέ να διαβάσουμε τη λέξη «γάτα» και «iPad» στην ίδια πρόταση. Η μέρα αυτή όμως ήρθε χάρη στο Regina Humane Society, ένα καταφύγιο ζώων στον Καναδά, όπου οι φιλοξενούμενες γατούλες περνούν την ώρα τους παίζοντας, μεταξύ άλλων, παιχνίδια σε iPad.Τα παιχνίδια αυτά μάλιστα έχουν αλληλεπιδραστικό χαρακτήρα ενώ πρωταγωνιστές σε αυτά είναι άλλα είδη του ζωικού βασιλείου (όπως ψάρια ή ποντίκια) τα οποία οι γατούλες του καταφυγίου προσπαθούν να «πιάσουν» χρησιμοποιώντας τις πατούσες τους.«Οι γάτες λατρεύουν να κυνηγούν και αυτά τα προγράμματα δίνουν σε αυτές την δυνατότητα να το κάνουν όχι στη φύση, αλλά στο ψηφιακό περιβάλλον του iPad», δηλώνει η Lisa Koch, Διευθύντρια του καταφυγίου. «Ξεκινήσαμε πιλοτικά αυτή την πρακτική απασχόλησης των τετράποδων που φιλοξενούμε το φθινόπωρο του 2015. Στις αρχές του 2016 αποφασίσαμε ότι θα την υιοθετήσουμε καθώς είδαμε ότι οι φιλοξενούμενες γάτες ήταν πολύ πιο ευτυχισμένες και ήρεμες».

Φυσικά και οι γατούλες που μένουν στο Regina Humane Society δεν απασχολούνται μόνο με ψηφιακά παιχνίδια, τονίζει η Koch, για αυτό άλλωστε και τα iPad είναι διαθέσιμα μόνο σε συγκεκριμένες αίθουσες του καταφυγίου.
«Το σημαντικότερο πράγμα που έχουμε παρατηρήσει μέχρι στιγμής είναι ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια κάνουν τις γάτες πιο κοινωνικές. Αρχικά μαζεύονται γύρω από τα iPad ενώ περιμένουν τη σειρά τους για να παίξουν τα αγαπημένα τους παιχνίδια και καταλήγουν να παίζουν όλες μαζί».
iPad Game for Cats

Κείμενο Φύλλις Νικολάου


Μπορεί εσύ να νομίζεις ότι η μνημονική ικανότητα του σκύλου σου εξαντλείται στις απλές εντολές με τις οποίες τον έχεις εκπαιδεύσει, ωστόσο νέα έρευνα από την Ουγγαρία υποστηρίζει ότι το ζωάκι σου μπορεί να ανακαλέσει τις πράξεις και τις συνήθειές σου ακόμα και χωρίς σχετική εκπαίδευση. Ακόμα περισσότερο, η παραπάνω έρευνα καταδεικνύει ότι οι σκύλοι, ακριβώς όπως και οι άνθρωποι, διαθέτουν ισχυρή επεισοδιακή μνήμη, μια μνημονική ικανότητα που τους δίνει τη δυνατότητα να συνδέσουν τις αναμνήσεις τους με συγκεκριμένες ώρες και μέρη.

«Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες υποψιάζονται ότι ο σκύλος τους θυμάται παλιά γεγονότα και περιστατικά αλλά το βασικό εύρημα αυτής της έρευνας έγγυται στην αποκάλυψη ότι οι σκύλοι διαθέτουν αυτό το είδος μνήμης και έτσι είναι σε θέση να ανακαλέσουν πράγματα και γεγονότα που δεν είναι απαραίτητα σημαντικά», υποστηρίζει η Claudia Fugazza, επικεφαλής της έρευνας.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν 17 σκύλους και τους εκπαίδευσαν να αντιγράφουν τις κινήσεις των ιδιοκτητών τους. Στην πρώτη φάση της έρευνας, οι σκύλοι ήρθαν αντιμέτωποι με έξι καθημερινά αντικείμενα. Στη συνέχεια, παρακολούθησαν τον ιδιοκτήτη τους να χρησιμοποιεί το ένα από αυτά (π.χ. να ανοίγει μια ομπρέλα). Τέλος, οι ερευνητές ζήτησαν από τους σκύλους που συμμετείχαν στην έρευνα να μιμηθούν τη συμπεριφορά και τη δράση του ιδιοκτήτη τους, χρησιμοποιώντας την εντολή «Κάνε το!» (

Στη δεύτερη φάση της έρευνας, οι μελετητές έμαθαν στους σκύλους να ξαπλώνουν μετά την παρακολούθηση της αλληλεπίδρασης του ιδιοκτήτη τους με ένα από τα έξι αντικείμενα της πρώτης φάσης. Μετά από το τέλος της παρακολούθησης, οι σκύλοι ξάπλωσαν και οι ερευνητές του ζήτησαν ξανά να μιμηθούν τις κινήσεις του ιδιοκτήτη τους, αυτή τη φορά όμως με σημαντική χρονοκαθυστέρηση (βλ. μετά από 10 λεπτά ή μετά από μια ώρα).

Τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Current Biology, αποκάλυψαν ότι ενώ οι σκύλοι ήταν σε θέση να μιμηθούν τις κινήσεις των ιδιοκτητών τους κάθε φορά που άκουγαν την εντολή «Κάνε το!» ακόμα και μετά από ώρες, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου διαθέτουν κάποιου είδους επεισοδιακή μνήμη.

Γιατί αυτό το εύρημα είναι τοσό σημαντικό; Η Claudia Fugazza εξηγεί: «Παραδοσιακά, η επεισοδιακή μνήμη συνδέεται με την αυτεπίγνωση. Τα ευρήματα της έρευνας υποδηλώνουν ότι οι σκύλοι ενδεχομένως να έχουν συναίσθηση της ύπαρξής τους».
Κείμενο Φύλλις Νικολάου

ΞžΒ¦ΞŸΒŒΞŸΒΞžΞŒΞžΒ± ΞžΒµΞŸβ‚¬ΞžΞ‰ΞžΞŠΞžΞΞžΞ‰ΞžΒ½ΞŸβ€°ΞžΒ½Ξžβ€•ΞžΒ±ΞŸβ€š

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget