«Αξιότιμε Δήμαρχε, Αντιδήμαρχε και Αξιότιμο Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου,Σας γράφουμε ως μέλη φιλοζωικών οργανώσεων, συνειδητοποιημένοι φιλόζωοι και ενεργοί πολίτες για το ακόλουθο θέμα: Έχουμε πληροφορηθεί από ανθρώπους που είτε κατοικούν, είτε επισκέπτονται την Νάξο (και ιδίως από ξένους τουρίστες) ότι είναι πολλά τα κακοποιημένα ζώα, και πιο συγκεκριμένα σκυλιά και κατσίκες, που ανήκουν σε κατοίκους της Νάξου, οι οποίοι τα έχουν σε άθλιες συνθήκες, ενώ ο δήμος παραμένει αμέτοχος και αποστασιοποιημένος.Έχουμε ακούσει φρικτές ιστορίες, που μπορεί – δυστυχώς – να μη συγκινούν την αδιάφορη πλειοψηφία των δημοτών σας, ωστόσο, έχουν προκαλέσει τον αποτροπιασμό και την κατακραυγή των ευαίσθητων ανθρώπων και ιδίως ξένων, που έχουν μάθει να σέβονται τα ζώα και τα δικαιώματά τους και καταδικάζουν βαρβαρότητες και βιαιότητες σε βάρος τους.

Κάθε ευαισθητοποιημένος πολίτης αγανακτεί με τις γεμάτες μίσος συμπεριφορές προς τα ζώα, τις οποίες διαπράττουν διεστραμμένοι και άψυχοι υπάνθρωποι, ειδικά όταν υπάρχει ανοχή από τις τοπικές αρχές και την τοπική κοινωνία.

Προς επίρρωση των ανωτέρω, σας παραθέτω ένα μήνυμα που λάβαμε από μία τουρίστρια, η οποία μας ενημέρωσε για τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι κατσίκες σε όλο το νησί, δεμένες από τα πόδια χωρίς να μπορούν να κουνηθούν και να τραφούν ελεύθερα.

Επίσης στον Άγιο Αρσένιο ζει μονίμως κλεισμένος σε ένα κλουβί ένα ταλαίπωρο λυκόσκυλο. Ο ιδιοκτήτης του οποίου ονομάζεται Καραμανής. Το χωράφι του είναι στον περιφερειακό δρόμο Αεροδρομίου - Αγ. Άννας, δύο χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο.
Σας επισυνάπτουμε την φωτογραφία του άτυχου σκυλιού καθώς και μία φωτογραφία με τις δεμένες κατσίκες του νησιού. Τέλος υπάρχει και ένα άλλο άτυχο λυκόσκυλο, στον Άγιο Προκόπιο, που είναι επί 10 χρόνια δεμένο με αλυσίδα από την ιδιοκτήτρια του βενζινάδικου, Μαργαρίτη Αικατερίνη.

Γι’ αυτό ζητάμε:

• Να επιληφθείτε άμεσα του σοβαρού αυτού ζητήματος, και να αφαιρεθούν τα άνω σκυλιά από τους ιδιοκτήτες τους σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν.3170/2003.

• Να ενημερωθούν οι διάφοροι ιδιοκτήτες κατσικών του νησιού ότι απαγορεύεται να κακοποιούν με αυτό τον τρόπο τα ζώα τους και να τους γίνουν οι απαραίτητες συστάσεις προκειμένου να τους παρέχουν μια πιο ανθρώπινη και ελεύθερη διαβίωση.

• Να συστήσετε πάραυτα φιλοζωικό τμήμα ώστε να γίνονται οι απαραίτητες και νόμιμες ενέργειες για τα ζώα της περιοχής σας

• Την παραπομπή στη δικαιοσύνη και την παραδειγματική τιμωρία όσων προβαίνουν σε εγκλήματα κατά των ζώων. Η ατιμωρησία όλων όσων προβαίνουν σε τέτοιες συμπεριφορές θα πρέπει να λάβει τέλος. Η τιμωρία τέτοιων ανθρώπων πρέπει να είναι παραδειγματική. Η ανοχή και η συγκάλυψη σημαίνει συνενοχή.

Δεν είναι δυνατόν να χαρακτηρίζονται ως «άνθρωποι» όσοι είτε εγκαταλείπουν, είτε αδιαφορούν, είτε κακοποιούν ανυπεράσπιστα ζώα. Τέτοιες πράξεις πλήττουν τον πολιτισμό της χώρας και την εικόνα του τόπου μας. Και δεν πρόκειται για κούφια λόγια: πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση φιλοζωικών οργανώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η δημοσιοποίηση των περιστατικών κακοποίησης ζώων έχει ως σκοπό να γίνεται μποϋκοτάζ στις περιοχές που γίνονται τέτοια εγκλήματα.

Η Νάξος είναι ένα από τα πιο τουριστικά νησιά της Ελλάδας και συγκεντρώνει τα βλέμματα πολλών ανθρώπων από όλο τον κόσμο, οι οποίοι επιθυμούν να την επισκεφθούν.
Είναι κρίμα να συμβάλλετε με τη στάση σας στην αμαύρωση της εικόνας της. Μην απεμπολείτε τις ευθύνες σας.

Παρακαλούμε για την άμεση ενημέρωσή σας σχετικά με τα προαναφερθέντα».


Με εκτίμηση,

Ομάδα Εθελοντών για την Προστασία Των Ζώων
Μαρία Ταξιαρχιώτη
Elaine Cole
Ανίτα Παπασαράντη