11/12/10

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 100 Ζωοφιλικών Σωματείων, με επιστολή της προς τον προϊστάμενο Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λασιθίου και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, διαμαρτύρεται για την ανοχή που έδειξε η εισαγγελέας (στη Νεάπολη Λασιθίου), Μαρία Πολιτάκη, απέναντι στον εγκληματία – βοσκό, Κωνσταντίνο Τζανάκη, ο οποίος έβγαλε με αιχμηρό αντικείμενο τα μάτια του σκύλου του (!), την περασμένη Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, προκειμένου να τον τιμωρήσει, επειδή το δύστυχο ζώο έφαγε μια κότα!Μόλις η καταγγελία έγινε γνωστή, η Νατάσα Μπομπολάκη, δικηγόρος και πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων «Η Προστασία των Ζώων», κίνησε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, προκειμένου το ανθρωπόμορφο κτήνος να συλληφθεί από τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ.. Έτσι και έγινε. Αφού κατατέθηκε μήνυση εναντίον του, οι άνδρες του Α.Τ. Ελούντας τον αναζήτησαν στη στάνη του στην περιοχή της Κρίτσας και τον συνέλαβαν.

Όμως, προς μεγάλη έκπληξη όλων, η αρμόδια εισαγγελέας της υπηρεσίας, παρά την ιδιαιτερότητα του περιστατικού και την αγριότητα του εγκλήματος, άφησε τον φερόμενο ως δράστη ελεύθερο, μην ορίζοντας δικάσιμο, κατά παράβαση των δικονομικών κανόνων. Όπως εξηγεί η κα Μπομπολάκη στην επιστολή της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής 100 Ζωοφιλικών Σωματείων, «ο φερόμενος ως δράστης, μόλις επέστρεψε ελεύθερος στο ποιμνιοστάσιό του, έφερε νέο μικρό ζώο, το οποίο έδεσε στη θέση του παλαιού ως αναλώσιμο και σαν να μη συνέβη τίποτα.

Τι θα λέγατε, αν αύριο αυτός ο κτηνοτρόφος λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο σε ένα από τα παιδιά του; Αναρωτιόμαστε δε, αν η εισαγγελεύς θα έπραττε το ίδιο, εάν επρόκειτο για άνθρωπο, ή έπραξε έτσι επειδή η ειδεχθής και βάρβαρη αυτή κακοποίηση και ο θάνατος αφορούσε σε ένα ζώο […] Νομικοί, δημοσιογραφικοί και φιλοζωικοί κύκλοι θεωρούν πως, με την απόφαση της αυτή, η αρμόδια εισαγγελέας καταστρατήγησε κάθε έννοια νομιμότητας, αφού δεν τήρησε την ισχύουσα νομοθεσία (Νόμοι 1197/81 και 3170/2003).

Είναι γνωστές σε όλους οι άθλιες και τραγικές συνθήκες διαβίωσης των αδέσποτων αλλά και των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς σε όλη την Ελλάδα, οι χιλιάδες δηλητηριάσεις, που λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο, οι ειδεχθείς κακοποιήσεις εκατοντάδων ζώων, τα πολτοποιημένα ζώα στους ελληνικούς δρόμους, τα πεταμένα ζωντανά στους κάδους σκουπιδιών κ.τ.λ..

Θεωρούμε τη θέση της εισαγγελέως προκλητικά απαράδεκτη και άδικη. Αν μη τι άλλο, θα έπρεπε ακόμη και ηθικά να καταδείξει το πρόβλημα με την απόφασή της και να ορίσει άμεσα δικάσιμο, ως παραδειγματική στάση των φορέων της Πολιτείας απέναντι στην κουλτούρα βίας, που υπάρχει σε ολόκληρο το νησί. Επειδή επίσης, η εισαγγελέας, μη εισακούοντας και μη ελέγχοντας το ειδεχθές έγκλημα, του οποίου έλαβε γνώση, τοποθετεί τη μηνύτρια σε υποδεέστερη μοίρα από τον πολίτη των άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε..

Για τους λόγους αυτούς, ζητάμε από εσάς ως προϊσταμένη Αρχή να παρέμβετε άμεσα, ώστε να εφαρμοστεί η κείμενη νομοθεσία και να μη μείνει ατιμώρητος ο δράστης ενός τόσο αποτρόπαιου εγκλήματος, να δείξετε ευαισθησία για το θέμα, να υποδείξετε τη σωστή κατεύθυνση προς την οποία θα πρέπει να στραφεί η μέριμνα της Πολιτείας για την επίλυση του προβλήματος αυτού και να πάρετε τα αναγκαία μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί άμεσα η εφαρμογή των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας».

Η κα Μπομπολάκη εξηγεί στη zougla.gr ότι με επιστολή της η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των 100 Ζωοφιλικών Σωματείων ζητεί από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Νεάπολης Λασιθίου να της επιτρέψει τα ζώα που έχει στην κατοχή του να υιοθετηθούν από φιλοζωικό σωματείο της περιοχής.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν στην επιστολή: «Επειδή η εγκληματική συμπεριφορά του Κωνσταντίνου Τζανάκη, τόσο απέναντι στο άτυχο σκυλί όσο και απέναντι στα άλλα σκυλιά που έχει, τα οποία έχει διαρκώς δεμένα (χωρίς φαγητό και νερό), συνιστά βαριά κακοποίηση ζώων και καθώς τίποτα δεν αποκλείει την ακόμη πιο βάρβαρη συμπεριφορά του προς στα ζώα, ζητάμε βάσει του νόμου 3170/2003, άρθρο 12, παρ. 4 να αφαιρεθούν προσωρινά ΟΛΑ τα σκυλιά του και να δοθούν στον Φιλοζωικό Σύλλογο Ελούντας με την επωνυμία "PAWS." Zητάμε επίσης να μην του επιτραπεί ξανά να αποκτήσει άλλα ζώα συντροφιάς».

Ένας τόσο φιλόξενος τόπος για τους ανθρώπους, όπως είναι η Κρήτη, γιατί είναι τόπος μαρτυρίου για τα ζώα;

1
Θα ήθελα να σας ενημερώσω και να καταγγείλω την ανάρμοστη συμπεριφορά ενός οδηγού λεωφορείου ΚΤΕΛ του Ν. Σερρών, προς μια επιβάτη που μετέφερε μέσα σε ειδικό κλουβί – ένα κουτάβι, από την πόλη των Σερρών προς τη Θεσσαλονίκη. Η συμπεριφορά του ήταν χυδαία και ειρωνική και τελικά ανάγκασε την κοπέλα να βάλει το κλουβί με το ζώο μέσα στον χώρο των αποσκευών.Αντέδρασα στα όσα έλεγε ο οδηγός του λεωφορείου (ΚΤΕΛ με αριθμό κυκλοφορίας ΕΡΝ 8999), που εκτελούσε το δρομολόγιο αυτό στις 11/11/2010 και ώρα 19:00, εξηγώντας του ότι υπάρχει σχετική απόφαση του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύωνπου επιτρέπει πια τη μεταφορά των τετράποδων μέσα στο ειδικό κλουβί. Εκείνος τότε μου ανταπάντησε με ειρωνεία ότι "είμαι αλλεργικός και γι' αυτό το απαγορεύω, να είναι μαζί με την κοπέλα που το συνοδεύει". Η φθηνή δικαιολογία του Έλληνα, προκειμένου να βγει από τη δύσκολη θέση, ενώ μόλις έχει ξεστομίσει μια ανοησία…

Απευθύνθηκα για το θέμα αυτό με e-mail στον κ. Νίκο Νόλη, στη Διεύθυνση Επιβατικών Μεταφορών, Τμήμα Υπεραστικών Συγκοινωνιών, του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, προκειμένου να ενημερώσει το σωματείο των οδηγών των ΚΤΕΛ σχετικά με τους νόμους και τα καθήκοντά τους. Λυπάμαι που εκείνη την ώρα δεν είχα τον νόμο τυπωμένο να του τον "επισυνάψω" στο πρόσωπο του οδηγού.

Με εκτίμηση,

Κατσέλας Ευάγγελος

Για τις διαμαρτυρίες σας:
ΚΤΕΛ ΣΕΡΡΩΝ
Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 28
ΣΕΡΡΕΣ, 62123 ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
Tel: 23210-24063 23210-63029
Fax: 23210-25908
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
210 6508000
Fax 210 6508024
E-mail yme@yme.gov.gr

Ο νεαρός της φωτογραφίας, που δίνεται για υιοθεσία, είναι 13 κιλά καθαρόαιμο επανιέλ και ενός έτους. Τα πάει καλά με άλλα ζώα, έχει όρεξη για πολλά χάδια και παιχνίδια. Όνομα δεν έχει ακόμα. Ελπίζει ότι θα του βρουν στο καινούργιο του σπίτι. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να καλέσει στα τηλέφωνα: 6906467192, 2105747605.

ΞžΒ¦ΞŸΒŒΞŸΒΞžΞŒΞžΒ± ΞžΒµΞŸβ‚¬ΞžΞ‰ΞžΞŠΞžΞΞžΞ‰ΞžΒ½ΞŸβ€°ΞžΒ½Ξžβ€•ΞžΒ±ΞŸβ€š

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget