Menu

Επιστήμονες στην Αγγλία έλυσαν ένα μυστήριο χρόνων που αφορά τις τίγρεις. Συγκεκριμένα οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν την ιστορία σχετικά με τις ρίγες στο σώμα των ζώων. Στο ταξίδι τους για να λύσουν αυτό το μυστήριο στράφηκαν προς τη θεωρίαmore του μαθηματικού Alan Turing, ο οποίος πριν από 60 χρόνια έθεσε τις βάσεις για το σημερινό ηλεκτρονικό υπολογιστή.

How-Did-The-Tiger-Get-Its-Stripes
















Ο Turing είχε υποθέσει πως οι βούλες στις λεοπαρδάλεις και οι ρίγες στις τίγρεις παράγονται από δύο τύπους μορφογενετικών πεδίων που συνεργάζονται, το ένα ως «ενεργοποίητης» και το άλλο ως «αναστολέας».

Όταν τα μορφογενετικά αποφασίσουν πως θα δομηθούν τα κύτταρα μέσα στον ιστό, ο Turing υπέθεσε ότι οι δύο τύποι συνεργάζονται για να δημιουργηθούν αυτές οι ρίγες που βλέπουμε στο σώμα κάποιων ζώων.

Βέβαια, ποτέ δεν αποδείχθηκε η θεωρία του Turing, αλλά ερευνητές του King's στο Λονδίνο θέλησαν να κάνουν περεταίρω μελέτες πάνω στο θέμα. Οι επιστήμονες δεν χρησιμοποίησαν τίγρεις αλλά εξέτασαν τα «αυλάκια» που υπάρχουν στα στόματα των ποντικών. Οι ερευνητές είδαν ότι τα μορφογενετικά επηρέαζαν αυτές τις κορυφογραμμές στα στόματα των ποντικών.

Συγκεκριμένα όταν αυξάνονταν ή μειώνονταν τα μορφογενετικά, επηρεάζονταν και τα πρότυπα στους ουρανίσκους των ζώων, ακριβώς με τον τρόπο που είχε προβλέψει ο Turing.

Ο καθηγητής Jeremy Green δήλωσε ότι αυτού του είδους οι δομές, που μπορεί να αφορούν είτε τους σπόνδυλους είτε τις τρίχες είναι βασικό μοτίβο στη βιολογία. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το πώς δημιουργήθηκαν αυτά από τη φύση.

«Μέχρι σήμερα όμως, υπήρχαν μόνο έμμεσες αποδείξεις της θεωρίας του Turing. Η μελέτη μας είναι η πρώτη πειραματική αναγνώριση του συστήματος με τον ενεργοποιητή και τον αναστολέα κατά τη διάρκεια ριγών - στην περίπτωσή μας στα αυλάκια στους ουρανίσκους» είπε.

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top