Menu

Ο «Καταρράκτης των Θεών» ή αλλιώς Godafoss είναι ένας από τους πιο θεαματικούς και εντυπωσιακούς καταρράκτες στην Ισλανδία. Βρίσκεται κοντά στην ορεινή περιοχή Sprengisandur και προκαλεί δέος σε όποιον τον βλέπει από κοντά. Η ιστορία του μάλιστα συνδέεται με τον εκχριστιανισμό των Ισλανδών.

Η Ισλανδία ήταν μία από τις τελευταίες χώρες του Βορρά που εκχριστιανίστηκε περίπου το 999-1.000 μ.Χ. Όταν λοιπόν εκχριστιανίστηκαν λέγεται ότι ένας ιερέας είπε στους πιστούς να καταστρέψουν όλα τα ειδωλολατρικά αγάλματα που είχαν μέχρι τότε πετώντας τα στα ορμητικά νερά του καταρράκτη και γι’ αυτό το λόγο πήρε το όνομά του και ονομάστηκε συμβολικά «Godafoss» δηλαδή «Καταρράκτης των Θεών» σηματοδοτώντας με αυτό τον τρόπο το τέλος της ειδωλολατρίας. Μάλιστα ένα παράθυρο στον Καθεδρικό Ναό του Akureyri δείχνει αυτή την ιστορία.

Οι εικόνες από τον συγκεκριμένο καταρράκτη είναι εντυπωσιακές. Τα παγωμένα νερά του ποταμού Skjálfandafljót πέφτουν από 12 μέτρα ύψος και έχουν 30 μέτρα πλάτος δημιουργώντας αυτό το μοναδικό θέαμα. Ο «Καταρράκτης των Θεών» αποτελεί τμήμα του Εθνικού Πάρκου της Ισλανδίας το οποίο εκτείνεται στην ευρύτερη περιοχή. Το δημοφιλές Πάρκο επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες κόσμου λόγω της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς του όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες. Εκτός βέβαια από τους τουρίστες που συρρέουν εκεί, όπως είναι λογικό ο συγκεκριμένος καταρράκτης αποτελεί αγαπημένο προορισμό και των φωτογράφων ιδιαίτερα όσων ασχολούνται με τα τοπία.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι φωτογράφοι, όταν δεν έχει καλό καιρό, είναι αδύνατον ακόμη και για τους ίδιους να τραβήξουν ακόμη και μια φωτογραφία από τους καταρράκτες. Οι ισχυροί άνεμοι και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες δεν τους επιτρέπουν να βγάλουν καθαρές φωτογραφίες οπότε προτιμούν να επισκέπτονται το σημείο όταν οι συνθήκες είναι λίγο καλύτερες. Ο φωτογράφος Antony Spencer είπε χαρακτηριστικά ότι οι θερμοκρασίες μπορεί να φτάσουν και -15 βαθμούς Κελσίου δυσκολεύοντας πολύ το έργο για μια εντυπωσιακή φωτογραφία.
i8 i7 i3 i2 i1 i6 i5 i9

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top