Menu


Η θεωρία ότι σκύλοι και ιδιοκτήτες μοιράζονται κοινά εξωτερικά χαρακτηριστικά έχει ήδη επιστημονική βάση: η έρευνα έχει δείξει ότι προτιμάμε να υιοθετούμε τετράποδα που κατά κάποιον τρόπο μάς μοιάζουν, έχουν δηλαδή μερικά περιττά κιλάκια όπως κι εμείς ή μεγάλα μάτια. Που μας θυμίζουν τον εαυτό μας.
Οι ομοιότητες όμως ανάμεσα σε εμάς και το σκύλο μας δεν σταματούν στην εμφάνιση αλλά επεκτείνονται και στην προσωπικότητα, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση PLOS. Οι επιστήμονες, μέσα από διάφορα τεστ συμπεριφοράς, κατέγραψαν τα επίπεδα στρες σε 132 σκυλιά και τους ιδιοκτήτες τους. Κατέγραψαν επίσης πόσο ευχάριστοι, νευρωτικοί, εξωστρεφείς, σχολαστικοί και εκδηλωτικοί είναι. Σε ποιο συμπέρασμα κατέληξαν;

Όσο πιο αγχώδης και νευρωτικός είναι ο ιδιοκτήτης, το πιο πιθανό είναι και ο σκύλος να αναπτύξει τα ίδια χαρακτηριστικά. Από την άλλη, τα ήρεμα σκυλιά είναι πιθανότερο να ανήκουν σε πιο χαλαρούς ιδιοκτήτες. «Ιδιοκτήτες και σκύλοι συνιστούν κοινωνικές ομάδες και το στρες του ενός επηρεάζει τον άλλο», σχολίασε η επικεφαλής της μελέτης Iris Schoberl, ερευνήτρια της συμπεριφοράς των ζώων στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Πιθανότερο είναι όμως να επηρεάσει ο άνθρωπος το σκύλο παρά το αντίστροφο. Πλέον λοιπόν έχεις ένα ακόμη κίνητρο να ελέγξεις το στρες σου: έτσι θα γίνεις το καλύτερο παράδειγμα και για το τετράποδό σου.
Κείμενο: Γεωργία Κοντού

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top