Menu


Is this the world's scariest cat?
Θυμίζει κάτι ανάμεσα σε γκρέμλιν και τον ΕΤ τον εξωγήινο. Μπορεί για κάποιους η όψη της να είναι απωθητική αλλά η γάτα Don Sphynx κατέκτησε τις καρδιές εκατοντάδων θαυμαστών σε επίδειξη γατών.Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε το Σαββατοκύριακο συμμετείχαν πολλές γάτες από το Κιργιστάν και το Καζακστάν
Πίσω από αυτή την παράξενη φάτσα κρύβεται μία τρυφερή, παιχνιδιάρικη, κοινωνική και υψηλής ευφυΐας προσωπικότητα.
Το είδος αυτό της γάτας, που δεν έχει τρίχωμα, έχει καταγωγή από τη Ρωσία. Πρωτοεμφανίστηκε το 1987 στην πόλη Ροστόβ-ον-Ντον.
Λέγεται πως μία δασκάλα είχε εντοπίσει μια ομάδα νεαρών αγοριών να παίζουν ποδόσφαιρο με μία τσάντα. Μέσα στην τσάντα ήταν ένα τρομοκρατημένο γατί, το οποίο εκείνη πήρε στο σπίτι, περιέθαλψε και υιοθέτησε. Το άτυχο τετράποδο έχασε όλο του το τρίχωμα και μάλιστα γέννησε άτριχα γατάκια.

Η Γάτα Σφίγγα – Sphynx cat: Η γάτα σφίγγα είναι μια φυλή γάτας γνωστή για την έλλειψη τριχώματος . Η σύγχρονη εκδοχή της φυλής αυτής της γάτας είναι γνωστή ως η καναδική σφίγγα, η οποία είναι διαφορετική από τις ρωσικές (Peterbald και Don Sphynx ) φυλές της γάτας σφίγγας. Αυτή η ασυνήθιστη φυλή εμφάνισε τα πρώτα ίχνη της το 1966 στο Τορόντο του Καναδά, όταν μια κατοικίδια γάτα γέννησε ένα άτριχο γατάκι. Η γάτα σφίγγα είναι έβδομη σε δημοτικότητα μεταξύ των φυλών που αναγνωρίζονται από την Cat Fanciers Association

Η έλλειψη τριχώματος κάνει τη γάτα αυτή να δίνει την αίσθηση του ζεστού στην αφή. Μουστάκια και φρύδια μπορεί να υπάρχουν, είτε ολόκληρα είτε σπασμένα, ή να μην υπάρχουν καθόλου. Το δέρμα έχει το χρώμα της υποτιθέμενης γούνα τους και μπορεί να είναι ποικίλο.

Οι γάτες αυτής της φυλής έχουν γενικά σφηνοειδή κεφάλια, ανθεκτικά και βαριά σώματα. Είναι γνωστές για την εξωστρεφή συμπεριφορά τους και εμφανίζουν ένα υψηλό επίπεδο ενέργειας, ευφυΐας, περιέργειας, και αγάπης για τους ιδιοκτήτες τους.

Η απουσία τριχώματος συνεπάγεται τη συσσώρευση των ελαίων του σώματος στο δέρμα, λόγω αδυναμίας να απορροφηθεί από το απών τρίχωμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον τακτικό καθαρισμό του ζώου με ένα μπάνιο την εβδομάδα. Επίσης παρατηρείται να συσσωρεύονται έλαια και υπολείμματα κάτω από τα νύχια και στις πτυχές του δέρματος. Η απουσία τριχώματος μας υποχρεώνει να λαμβάνουμε μέριμνα για τον περιορισμό της γάτας Σφίγγας στις πολύ θερμές ή κρύες ημέρες, όπως και την αποφυγή της έκθεσης της στο ηλιακό φως, καθώς μπορεί να εμφανίσει ηλιακά εγκαύματα και βλάβες του δέρματος παρόμοιες με αυτές των ανθρώπων.

Η απουσία του τριχώματος επίσης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας κυρίως στα γατάκια κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους λόγω της ευαισθησίας σε λοιμώξεις του αναπνευστικού. Η φυλή αυτή παρουσιάζει γενετική διαταραχή που σχετίζεται με υπερτροφική καρδιομυοπάθεια. Σε μελέτη σχετικά με αυτή τη γενετική διαταραχή το 34% από 114 γάτες βρέθηκαν να έχουν μια μη φυσιολογική καρδιά, ενώ 16 γάτες είχαν δυσπλασία της μιτροειδούς βαλβίδας και 23 γάτες είχαν υπερτροφική καρδιομυοπάθεια. Τέλος η γάτα σφίγγα παρουσιάζει και μεγάλη ευαισθησία στο πεπτικό σύστημα. Αυτή η φυλή είναι γνωστή για τον υψηλό της μεταβολισμό και πρέπει να τρώνε ένα καλό και πλούσιο γεύμα σε καθημερινή βάση και σπάνια εμφανίζουν τον κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρες ή παχύσαρκες. Τα θηλυκά της φυλής ζυγίζουν μεταξύ 7 και 9 κιλά και τα αρσενικά κατά μέσο όρο μεταξύ 8 και 10 κιλά.

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top