Menu



Η γάτα του Αιγαίου είναι η μοναδική αυτόχθονη φυλή γάτας της Ελλάδας και πρωτοεμφανίστηκε στις Κυκλάδες πολλές δεκαετίες πριν.


Γράφει ο Δημάκος Βασίλης, Εκπαιδευόμενος Κριτής FIFE


Όλοι μας έχουμε θαυμάσει στα Ελληνικά νησιά αυτές τις φουντωτές γατούλες που ενώ κάνουν παρέα και ζουν μαζί με τις υπόλοιπες γάτες των νησιών, έχουν κάτι διαφορετικό που τις κάνει να ξεχωρίζουν. Ποιος δεν τις έχει δει άλλωστε να ποζάρουν πάνω σε κυκλαδίτικες στέγες και σε ασβεστωμένα πεζούλια! Αυτό είναι και το βασικό χαρακτηριστικό τους, ότι είναι απόλυτα ξεχωριστές και με τίποτα δεν γίνεται να τις μπερδέψεις με μια κοινή Ευρωπαϊκή γάτα.

Μορφολογία
Το σώμα τους είναι μεσαίου μεγέθους, δυνατό και μυώδες χωρίς ίχνος λίπους. Έχουν δυνατά πόδια αλλά λίγο πιο κοντά σε αναλογία με το υπόλοιπο σώμα τους. Η ουρά τους είναι μεσαίου μήκους φουντωτή και ευθύγραμμη. Μεσαίου μεγέθους είναι και το κεφάλι τους και σε απόλυτη αρμονία, ελαφρώς πλαγιαστά είναι τοποθετημένα τα στρογγυλωπά μάτια, τα μεσαίου μεγέθους αυτιά τους με την ευρεία βάση καταλήγοντας σε μια γλυκιά μυτούλα με δυνατό σαγόνι.


Χρώματα
Όσο αφορά τα χρώματά τους, είναι επιτρεπτοί όλοι οι χρωματισμοί. Έτσι μπορούμε να δούμε γάτες Αιγαίου μονόχρωμες, δίχρωμες, τρίχρωμες όπως και με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς, με ραβδώσεις ή με στίγματα. Ο μοναδικός χρωματισμός που δεν είναι επιτρέπεται είναι ο Color Point, δηλαδή ο χρωματισμός με τα πιο σκούρα άκρα (μύτη, αυτιά, πόδια, ούρα). Τέλος και στα μάτια είναι επιτρεπτά όλα τα χρώματα ακόμα και τα διαφορετικού χρώματος μάτια.

Χαρακτήρας
Ο χαρακτήρας μιας γάτας Αιγαίου είναι ήπιος αλλά με πολύ έντονη προσωπικότητα. Είναι ιδιαίτερα κοινωνικές και φιλικές αρκεί να λάβουν ένα χάδι. Είναι γάτες ανεξάρτητες και έχουν μάθει να επιβιώνουν στους δύσκολους χειμώνες της απομόνωσης των Ελληνικών νησιών. Κάνουν εύκολα φιλίες με άλλες γάτες αλλά και με ανθρώπους μοιράζοντας απλόχερα την αγέρωχη χάρη και κορμοστασιά τους, τα γουργουρητά και τα νάζια τους. Είναι ο χαρακτήρας τους που τις έκανε να έχουν άψογες σχέσεις με τους ψαράδες των νησιών μια σχέση δούναι και λαβείν. Δεν φοβούνται το νερό και λατρεύουν τα ψάρια.


Υγεία – Φροντίδα
Η Γάτα Αιγαίου είναι μια «φυσική» φυλή που έχει αναπαραχθεί μόνη της χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπου, έτσι πρόκειται για απόλυτα υγιή φυλή.
Όσο αφορά την περιποίησή της ένα απλό καθημερινό χτένισμα θα αφαιρέσει τις νεκρές τρίχες από το σώμα της γάτας κάνοντάς το να δείχνει λαμπερό και μεταξένιο τονίζοντας ακόμα περισσότερο το φουντωτό περιλαίμιο-κολάρο της γάτας.

Αναγνώριση φυλής
Αξίζει να σημειώσουμε την προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία 20 χρόνια προκειμένου να αναγνωριστεί επισήμως και διεθνώς η μοναδική Ελληνική φυλή γάτας. Προσπάθεια που συντονίζει ο ιδρυτής της Λέσχης της Γάτας του Αιγαίου, Θεόδωρος Φραγκογιός. Είναι ένας δρόμος πολύ δύσκολος και μακρύς και λόγω της συγγένειας με την Τουρκική γάτα Βαν αυτό το έργο γίνεται ακόμα δυσκολότερο. Θα πρέπει να δημιουργηθεί βάση δεδομένων για το γενναιολόγιο της Γάτας του Αιγαίου και να υπάρξει συγκεκριμένος αριθμός γενεών ώστε πλέον να δημιουργηθεί η πρώτη επίσημα καθαρόαιμη Γάτα του Αιγαίου χωρίς καμία πρόσμιξη και με γνωστό το γενεαλογικό της δέντρο (pedigree).
Ευχόμαστε αυτή η προσπάθεια να γίνει πραγματικότητα!

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top