Menu

Το πρώτο που πρέπει να σκεφθείτε είναι το που μένετε.
Αν μένετε σε ένα διαμέρισμα, ένας μικρόσωμος ή μεσαίου μεγέθους σκύλος είναι πιο κατάλληλος από έναν μεγάλο σκύλο. Αλλά όποιο μέγεθος σκύλου και αν επιλέξετε, χρειάζεται να βγαίνει βόλτα τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα. Όλοι οι σκύλοι χρειάζονται άσκηση. Οι σκύλοι που δεν βγαίνουν βόλτα πολλές φορές διοχετεύουν την ενέργειά τους σε καθόλου ευχάριστες συνήθειες.
Εργάζεστε όλη μέρα και ο σκύλος θα είναι μόνος στο σπίτι όλη μέρα 5 ημέρες την εβδομάδα; Αν ναι, ξανασκεφθείτε το αν πρέπει να υιοθετήσετε σκύλο. Οι σκύλοι είναι κοινωνικά ζώα και δεν είναι δίκαιο να μένουν μόνοι σπίτι τόσες ώρες. Και λόγω της μοναξιάς τους και του εκνευρισμού τους μπορούν να αναπτύξουν πολύ ενοχλητικές συνήθεις όπως να μασάνε αντικείμενα ή να γαβγίζουν για ώρες. Καλύτερα να υιοθετήσετε μία γάτα που της αρέσει να είναι μόνη της.

Ισως ο καλύτερος τρόπος να επιλέξετε τον κατάλληλο για εσάς σκύλο είναι να τον επισκεφθείτε εκεί που μένει ή να τον φιλοξενήσετε για κάποιο διάστημα. Να περάσετε χρόνο μαζί του, να τον πάτε βόλτες, να τον γνωρίσετε στην οικογένειά σας και τους φίλους σας. Μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για τον σκύλο. Μετά σκεφθείτε το. Αν υιοθετήσετε ένα σκύλο από τον ΣΠΑΖ, θα τον εμβολιάσουμε, αποπαρασιτώσουμε και θα τον στειρώσουμε πριν σας τον δώσουμε. Αν είναι πολύ μικρός σε ηλικία για να στειρωθεί, θα το κάνουμε αργότερα.


Αν μένετε σε σπίτι με προστατευμένο κήπο θα είναι πολύ καλό για οποιονδήποτε σκύλο αλλά σίγουρα πολύ περισσότερο για έναν μεγαλόσωμο. Βάλτε του ένα κατάλληλο σπιτάκι στη σκιά. Ένας σκύλος μπορεί να περάσει πολύ χρόνο στον κήπο ΑΛΛΑ δυστυχώς, πολλά σκυλιά είναι δεμένα με μία κοντή αλυσίδα και ξεχασμένα στον κήπο και υποχρεωμένα να τρώνε, να πίνουν, να κοιμούνται και να λερώνουν στο ίδιο σημείο, χωρίς την ανθρώπινη παρέα και χωρίς ποτέ να βγαίνουν βόλτα.
ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΣΚΥΛΟ!
Ενας δεμένος σκύλος δεν είναι ούτε φύλακας. Πως μπορεί να προστατέψει οτιδήποτε αν είναι δεμένος; Ενας μόνιμα δεμένος σκύλος είναι δυστυχισμένος, βαριέται και εκνευρίζεται και γαβγίζει συνεχώς. Το να είναι δεμένος για κάποιες ώρες κάθε μέρα είναι πιο αποδεκτό. Αλλά δεν δίνουμε σκύλους για υιοθεσία σε ανθρώπους που θέλουν να τους έχουν μόνιμα δεμένους. Αυτό δεν είναι ζωή για ένα σκύλο και δεν θα σταματήσουμε να το φωνάζουμε.


Και αυτό μας φέρνει στα μπαλκόνια. Το μπαλκόνι δεν είναι υποκατάστατο της βόλτας. Ούτε είναι το κατάλληλο μέρος για να ζουν οι σκύλοι. Βαριούνται, εκνευρίζονται, γαβγίζουν και είναι δυστυχισμένοι. Αν σκέφτεστε να υιοθετήσετε ένα σκύλο και να ζήσει τη ζωή του στο μπαλκόνι, σας συνιστούμε να μη πάρετε σκύλο.


Σκέφτεστε να υιοθετήσετε κάποια συγκεκριμένη ράτσα; Δεν έχουμε κάτι ενάντια στα καθαρόαιμα σκυλιά, έχουμε διασώσει πολλά. Απλά θέλουμε να επισημάνουμε το γεγονός ότι η κάθε ράτσα (και ο κάθε σκύλος) έχει θετικά και αρνητικά στοιχεία. Και αν ένα ζώο προέρχεται από φάρμα αναπαραγωγής, κατά πάσα πιθανότητα γεννήθηκε από μία όχι υγιή μαμά και σε όχι καλές συνθήκες και ίσως χρειάζεται ειδική φροντίδα για έχει καλή υγεία. Η μη σωστή αναπαραγωγή είναι υπεύθυνη για γεννετικές ανωμαλίες που περνούν από γενιά σε γενιά. Βεβαίως τα καθαρόαιμα ζώα αξίζουν και αυτά ένα καλό σπίτι όπως και όλα τα άλλα αλλά σας παρακαλούμε μην αγοράσετε ζώο από κατάστημα! Αν πραγματικά θέλετε κάποια συγκεκριμένη ράτσα και νομίζετε οτι δεν θα τη βρείτε από κάποιο καταφύγιο ζώων ή φιλοζωικό σωματείο, ξανασκεφθείτε το. Εγκαταλελειμένα και αδέσποτα ζώα υπάρχουν σε όλα τα μεγέθη, χρώματα και ράτσες από μικρά κανισάκια μέχρι μεγάλα λυκόσκυλα. Καθαρόαιμα ζώα εγκαταλείπονται τακτικά όσο και αν κόστισαν για να αγοραστούν. Υπάρχουν πολλοί σκύλοι όχι καθαρόαιμοι και συνήθως είναι πιο κοινωνικοί και ισορροπημένοι και με καλύτερη υγεία.


Μήπως ανησυχείτε ότι ένας σκύλος που έζησε στο δρόμο, ίσως και να γεννήθηκε στο δρόμο ή ένας σκύλος που έζησε σε σπίτι, εγκαταλείφθηκε και διασώθηκε ή έζησε σε άσυλο ζώων, θα είναι δύσκολη περίπτωση ή όχι καλή; Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Οι σκύλοι ζουν στο παρόν. Δεν αναπολούν το παρελθόν. Δεν κρατάνε κακία. Είναι πρόθυμοι, ελπίζουν στον « Ίσως αυτός με πάρει σπίτι. Θα χοροπηδάω, θα του γλύψω το χέρι και ίσως του αρέσω». Οι σκύλοι πάντα ελπίζουν. Αυτό δεν θα πει ότι μερικοί δεν έχουν προβλήματα συμπεριφοράς επειδή έχουν κακοποιηθεί από τον άνθρωπο. Η υπομονή, η πειθαρχία και η αγάπη μπορεί να τα γιατρέψει.


Αν θέλετε εσείς και η οικογένειά σας να έχετε ένα σκύλο θα πρέπει να είναι μέλος της οικογένειας, φίλος της οικογένειας. Η αγάπη ενός σκύλου είναι απεριόριστη και θα εμπλουτίσει τη ζωή της οικογένειάς σας με πολλούς τρόπους. Οι άνθρωποι χρειάζονται τους σκύλους. Μας δίνουν αγάπη χωρίς όρους, αφοσίωση χωρίς όρους, φιλία χωρίς όρους περισσότερο άπο οποιονδήποτε ποτέ άλλοτε.


Η επιλογή της σωστής γάτας ίσως είναι πιό εύκολη αν και δεν είναι απαραίτητο. Οπως και στους σκύλους οι ράτσες έχουν τα θετικά τους και τα αρνητικά τους (για παράδειγμα οι μακρύτριχες γάτες χρειάζονται βούρτσισμα). Οι γάτες έχουν διαφορετικό χαρακτήρα από τους σκύλους. Δεν ανταποκρίνονται το ίδιο στην εκπαίδευση. Το δυνατό νιαούρισμα δεν μπορεί να συγκριθεί με το δυνατό γάβγισμα. Μπορούν να ζουν σε ένα διαμέρισμα χωρίς να χρειάζονται να βγουν βόλτα. Τους αρέσει η παρέα όταν εκείνες θέλουν και δεν τις πειράζει να μείνουν μόνες τους. Θα διαλέξουν να έρθουν στην αγκαλιά σας όταν εκείνες το θελήσουν. Κάποιες γάτες είναι πιο φιλικές με τους ανθρώπους από άλλες. Μερικές είναι άγριες και ζουν καλύτερα στον κήπο. Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν είτε τους σκύλους είτε τις γάτες. Μερικοί και τα δύο. Συχνά γάτες και σκύλοι τα πάνε πολύ καλά μεταξύ τους.

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top