28/5/13

Πίθηκος με ανθρώπινα μάτια Cercopithecus lomamiensis

Στη λίστα με τα καλύτερα δέκα είδη για το 2012
περιλαμβάνεται ο ντροπαλός πίθηκος Λεσούλα (Cercopithecus lomamiensis), που ανακαλύφθηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τα μάτια του μοιάζουν με του ανθρώπου, ενώ οι γλουτοί του έχουν μπλε χρώμα.

Στα καλύτερα είδη συγκαταλέγεται επίσης ένα κιτρινόμαυρο φίδι από τον Παναμά (Sibon noalamina) που τρέφεται με σαλιγκάρια και σκουλήκια, ένας μικροσκοπικός βάτραχος από την Παπούα Νέα Γουινέα (Paedophryne amanuensis) που έχει μήκος μόλις επτά χιλιοστά και θεωρείται το μικρότερο σπονδυλωτό ζώο στον κόσμο.

Επιπλέον, η επιτροπή ξεχώρισε φέτος τον μύκητα Ochroconis anomala, που εντοπίστηκε σε αρχαία βραχογραφία σε στο σπήλαιο Λασκώ στη γαλλική περιοχή Dordogne.

Ορισμένα από τα είδη στη λίστα ανακαλύφθηκαν πριν δεκαετίες, ωστόσο αναγνωρίστηκαν μόλις πρόσφατα, όπως η κατσαρίδα Lucihormetica luckae, που φωσφορίζει στο σκοτάδι και βρέθηκε πρώτη φορά πριν 70 χρόνια στο ηφαίστειο Tungurahua στο Εκουαδόρ. Η φωτεινή κατσαρίδα ενδεχομένως να εξαφανίστηκε με την τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου το 2010.

Τέλος, στη λίστα περιλαμβάνεται η μικροσκοπική βιολέτα Viola lilliputana που βρέθηκε στο Περού, το σαρκοφάγο σφουγγάρι Chondrocladia lyra που ανακαλύφθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό, ο απειλούμενος δασικός θάμνος Eugenia petrikensis από τη Μαδαγασκάρη, η πράσινη πεταλούδα Semachrysa jade από τη Μαλαισία και το απολιθωμένο έντομο Juracimbrophlebia ginkgofolia από την Κίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ