Menu

Τα μυστικά της ανατομίας του ζώου με τα περισσότερα πόδια στον κόσμο αποκάλυψαν οι επιστήμονες. Πρόκειται για το μυριάποδο με την επιστημονική ονομασία

Illacme plenipes , που έχει 750 πόδια.
Το μυριάποδο εθεάθη για πρώτη φορά πριν 80 χρόνια, ωστόσο οι επιστήμονες δεν κατάφεραν να το εντοπίσουν ξανά μέχρι το 2005, που έκανε νέα εμφάνιση στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα που ξεκίνησε αμέσως μετά την επανεμφάνιση του είδους, το Illacme plenipes έχει πολλά περισσότερα κοινά στοιχεία με τα μυριάποδα που έζησαν πριν εκατομμύρια χρόνια συγκριτικά με τα σημερινά μυριάποδα, όπως οι σαρανταποδαρούσες.

Παρά τα πολλά του πόδια (τα θηλυκά έχουν 750 πόδια, ενώ τα αρσενικά μέχρι 562), το Illacme plenipes δεν ξεπερνά σε μήκος τα 2,5 εκατοστά.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το μυριάποδο διαθέτει τρίχες στο σώμα του που παράγουν μετάξι, το οποίο το προστατεύει από τα παράσιτα.

Ο εξωσκελετός του είναι ημιδιαφανής, πιθανότατα γιατί η παραγωγή χρώματος είναι ενεργοβόρα. Το Illacme plenipes διαθέτει τεράστιες κεραίες που το βοηθούν να κινείται στο σκοτάδι, αφού δεν έχει μάτια, ενώ το στόμα του είναι υποτυπώδες.

Ο πιθανότερος κοντινός συγγενής του είναι το είδος Nematozonium filum που ζει στη Νότιο Αφρική. Εκτιμάται ότι ο τελευταίος κοινός τους πρόγονος έζησε πριν 200 εκατ. χρόνια στην υπερήπειρο Παγγαία και συγκεκριμένα στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται η Καλιφόρνια.


Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top