Menu

Ο «Νόντας» και ο «Αριστοτέλης» ήταν δύο χελώνες που φιλοξενήθηκαν για πάνω από ένα χρόνο στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Απελευθερώθηκαν με επιτυχία στα ανοιχτά της θάλασσας την 21η Ιουνίου 2011.Η απελευθέρωση πραγματοποιήθηκε παράλληλα με το ξεκίνημα του εκπαιδευτικού προγράμματος των Αμερικανών μαθητών «People to People» που διεξάγεται κάθε χρόνο από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Ιουλίου. Αυτές οι ομάδες υποστηρίζουν τις προσπάθειές του ΑΡΧΕΛΩΝ. Εδώ και αρκετά χρόνια επισκέπτονται το Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα πρόθυμοι πάντα σε εθελοντικές εργασίες ή ακόμη και στη χορηγία δορυφορικού πομπού για την παρακολούθηση χελωνών.

Ο «Νόντας» βρέθηκε στην Ιτέα τον Ιούλιο του 2008. Διαγνώστηκε ελαφρύ τραύμα στο λαιμό, το οποίο όμως του προκαλούσε αυξημένο άγχος με συνέπεια την συχνή αναστροφή του σώματός του. Η αδυναμία του να φάει και η χορήγηση τροφής μέσω σωλήνα του προκαλούσε επιπλέον άγχος. Με τον καιρό, η απομόνωση και οι ειδικές θεραπείες που του προσφέρθηκαν τον βοήθησαν στο να ξεκινήσει να τρέφεται από το χέρι. Κατά τη διάρκεια της άνοιξης, άρχισε να τρέφεται και μόνος του.

Ο «Αριστοτέλης» εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη στις 25 Αυγούστου του 2009. Η νεαρή Caretta caretta μήκους 40εκ. και βάρους 9 κιλών ευτυχώς μεταφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο Κτηνιατρικής όπου τον φρόντισαν αρχικά και από εκεί της δόθηκε και το αντίστοιχο όνομά. Το ελαφρύ τραύμα που υπέστη στο κεφάλι έδειχνε να επουλώνεται καλά, όμως δυσκόλευε αρκετά την κατάδυσή του στο νερό γι’ αυτό το λόγο του τοποθετήθηκε αντίβαρο. Στη συνέχεια χορηγήθηκαν αντιβιοτικά και ορός για την αντιμετώπιση της διαταραχής στην πλευστότητα.

Αρχικά τρεφόταν από το χέρι και αργότερα ξεκίνησε να τρώει από το πυθμένα της δεξαμενής. Όμως τον περισσότερο χρόνο παρέμενε στην επιφάνεια, γεγονός που απέτρεπε την ασφαλή απελευθέρωσή του. Εν τέλει αποφασίσαμε να τον τοποθετήσουμε σε μεγαλύτερη δεξαμενή ώστε να αναγκαστεί καταδυθεί στο βυθό.

Οι δύο χελώνες μεταφέρθηκαν στα ανοιχτά της θάλασσας με σκάφος, χάρη στη βοήθεια του καταδυτικού κέντρου Aqua Divers Club. Ο «Νόντας» έφυγε πρώτος, ύστερα από την αναπροσαρμογή της πλευστότητάς του.

Ακολούθησε ο «Αριστοτέλης», ο οποίος κατευθύνθηκε αμέσως προς στο βυθό καθιστώντας άξια την παρατεταμένη παραμονή του στο Κέντρο.

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top