Menu

Οι αρκούδες στη Βόρεια Ελλάδα παραμένουν ξύπνιες και δραστήριες, ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται σε λήθαργο από τα τέλη Οκτωβρίου.Την ίδια στιγμή κουνούπια και κατσαρίδες εξακολουθούν να κόβουν βόλτες ανά τη χώρα.Τα βαγόνια του ΟΣΕ έχουν καταληφθεί από κατσαρίδες σε τέτοιο βαθμό ώστε ο Οργανισμός αναγκάστηκε να αναζητήσει λύση στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων.Οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί:ο θερμός χειμώνας που διανύουμε, πιθανώς απόρροια της κλιματικής αλλαγής,δοκιμάζει την αντοχή των οικοσυστημάτων της χώρας.Ο προηγούμενος Δεκέμβριος ήταν για την Αθήνα ένας από τους δύο πιο θερμούς των τελευταίων 112 ετών.Ο Ιανουάριος μόνο μεσοχείμωνο δεν θυμίζει. Και τα χειρότερα έρχονται:τα αποτελέσματα ευρωπαϊκού προγράμματος δείχνουν ότι σε δέκα χρόνια, δηλαδή από το 2021, θα αυξηθούν η μέση μέγιστη και η μέση ελάχιστη θερμοκρασία τον χειμώνα ως και 2 βαθμούς Κελσίου...Την περασμένη Τρίτη, μια συνηθισμένη είδηση- για οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου- έφτασε στα δημοσιογραφικά γραφεία: άλλη μια αρκούδα σκοτώθηκε, σε τροχαίο στην Ελάτη Τρικάλων αυτή τη φορά. Γενάρη μήνα όμως δεν θα έπρεπε να κοιμούνται αντί να περιφέρονται στους δρόμους της Θεσσαλίας τέτοια ζώα; «Θα έπρεπε, αλλά λόγω των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν για την εποχή στις ορεινές περιοχές βρίσκονται ακόμη σε κινητικότητα» αναφέρει η κυρία Ηλιάνα Μπουσιάκη από την περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ».

Το δυστύχημα καθώς και το γεγονός ότι βρέθηκαν υπολείμματα τροφής στο στομάχι του ζώου αποδεικνύουν ότι οι αρκούδες δεν έχουν φωλιάσει για τον χειμέριο ύπνο τους. Το διαπίστωσαν και οι επιστήμονες των οργανώσεων «Καλλιστώ» και «Αρκτούρος» έπειτα από έρευνες που πραγματοποίησαν σε περιοχές της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας με σχετικά μεγάλα υψόμετρα και κοντά σε περιοχές φωλιάσματος.

«Ευελπιστούμε στην έλευση του χειμώνα έστω και με καθυστέρηση προκειμένου η καφέ αρκούδα να φωλιάσει και να αναπαραχθεί φυσιολογικά» λέει η κυρία Μπουσιάκη. Οι αρκούδες στην Ελλάδα πέφτουν σε χειμέριο λήθαργο τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου και ξυπνούν ΜάρτιοΑπρίλιο. «Τα ζώα υπόκεινται σε σοβαρή διαταραχή του βιολογικού τους κύκλου λόγω των κλιματικών αλλαγών και παράλληλα συνεχίζουν να εκτίθενται σε ανθρωπογενείς απειλές κάθε είδους,συνθήκες που αποδυναμώνουν έτι περαιτέρω τον πληθυσμό των αρκούδων στη χώρα μας, δυσχεραίνοντας τις συνθήκες επιβίωσής τους» τονίζει η κυρία Μπουσιάκη.

Εξαιτίας των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών, όπως σημειώνει η ίδια, οι αρκούδες δεν μπορούν να κοιμηθούν και εξαντλούνται αναζητώντας τροφή, μάταια όμως καθώς τα οπωροφόρα δέντρα δεν έχουν ακόμη καρποφορήσει.

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top