Menu


Οι καβγάδες ανάμεσα στις γάτες είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά που μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Ανακαλύπτοντας την αιτία, θα βρεις και τον τρόπο για να τους αποτρέψεις.
Γιατί οι γάτες τσακώνονται μεταξύ τους;
Συνήθως οι γατοκαβγάδες εμφανίζονται όταν έρχεται μια καινούρια γάτα στο σπίτι, όταν μια γάτα πλησιάζει στην περίοδο της σεξουαλικής ωρίμανσής της ή σε μια μετακόμιση, όπου κάθε γάτα καλείται να διεκδικήσει εκ νέου το χώρο της. Οι πιο κοινές αιτίες τους, συγκεκριμένα, είναι οι εξής:

Ορμόνες. Οι αρσενικές γάτες που πλησιάζουν στην περίοδο της σεξουαλικής τους ωρίμανσης, δηλαδή γύρω στα δύο με τέσσερα χρόνια τους, συχνά γίνονται επιθετικές για να ανταγωνιστούν όχι μόνο άλλες αρσενικές αλλά και τις θηλυκές που θα τολμήσουν να πατήσουν το πόδι τους στα… εδάφη τους.

Το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσεις αυτούς τους καβγάδες είναι η στείρωση. Αν παρόλο ο στειρωμένος γάτος σου συνεχίζει να είναι επιθετικός, δοκίμασε να ψεκάσεις το σπίτι σου με κάποιο προϊόν φερομόνης όπως το Feliway (το συγκεκριμένο έχει αποτέλεσμα και όταν ο αρσενικός επιμένει να «μαρκάρει» με ούρα την περιοχή του).

Η μυρωδιά μιας καινούριας γάτας. Όταν φέρνουμε μια καινούρια γάτα στο σπίτι, η μυρωδιά της στέλνει στις υπόλοιπες του χώρου το συναγερμό «ξένος εισβολέας» με αποτέλεσμα κάποιος ή κάποιοι από τους παλαιότερους τετράποδους ενοίκους του να αντιδρούν επιθετικά.

Για να αντιμετωπίσεις τους καβγάδες τους, δοκίμασε να αναμείξεις τις μυρωδιές τους. Τρίψε τη μία γάτα σου με μια πετσέτα και στη συνέχεια, με την ίδια πετσέτα, τη δεύτερη γάτα. Κάνε υπομονή: Ίσως χρειαστεί να το επαναλάβεις πολλές φορές μέσα στην ημέρα για πολλές εβδομάδες μέχρι να δεις αποτέλεσμα.

Ζήλια. Μια καινούρια γάτα, εκτός του ότι είναι φορέας μιας άγνωστης μυρωδιάς, συνήθως αποσπά και μεγαλύτερο μερίδιο της προσοχής του ιδιοκτήτη της. Προσπάθησε λοιπόν όσο γίνεται να περνάς τον ίδιο χρόνο με καθεμία από τις γάτες σου, γιατί δεν έχει βγει τυχαία η έκφραση «ζηλιαρόγατα».

Διεκδίκηση περιοχής: Οι γάτες από τη φύση τους διεκδικούν το χώρο τους, ακόμα και όταν αυτός δεν εκτείνεται πέρα από τον καναπέ του σαλονιού. Όταν λοιπόν έρχεται ένα νέο ζώο στο νοικοκυριό, ο καινούριος ένοικος θα αγωνιστεί να αποκτήσει τη δική του περιοχή και οι παλαιότεροι να υπερασπιστούν τα δικά τους εδάφη.

Αυτό που μπορείς να κάνεις εσύ από την πλευρά σου είναι να απομακρύνεις την καινούρια γάτα από τα σημεία όπου συνηθίζουν να ξαπλώνουν οι παλαιότερες, τοποθετώντας σε αυτά πετσέτες με τη μυρωδιά τους. Παράλληλα, για να εξασφαλίσεις στην καινούρια γάτα τη δική της περιοχή, μπορείς να φέρεις στο σπίτι ένα γατόδεντρο, που θα χρησιμοποιεί αποκλειστικά εκείνη. Εναλλακτικά, μπορείς να «σπάσεις» ένα μεγαλύτερο χώρο του σπιτιού σε πολλούς μικρότερους, αλλάζοντας θέση στα έπιπλα, ώστε να εξασφαλίσεις σε κάθε γάτα το δικό της σημείο και να την απαλλάξεις από την ανάγκη να πολεμήσει για να χαράξει τα σύνορά της!

Πώς θα διακόψεις ένα γατοκαβγά σε εξέλιξη
Αν πετύχεις έναν καβγά την ώρα που συμβαίνει, μην προσπαθήσεις να πλησιάσεις τις γάτες και να τις απομακρύνεις με τα χέρια σου. Το καλύτερο είναι να τις βρέξεις από μακριά με ένα νεροπίστολο. Ένας ακόμα τρόπος για να τις αιφνιδιάσεις και να τις χωρίσεις είναι να προκαλέσεις έναν ξαφνικό, δυνατό θόρυβο, για παράδειγμα κοπανώντας μια κατσαρόλα.

Προσοχή: Ποτέ μην χτυπήσεις τις γάτες που τσακώνονται ή μην τις κυνηγήσεις π.χ. με μια σκούπα. Το μόνο που θα καταφέρεις έτσι θα είναι να τις κάνεις πιο επιθετικές, καταστρέφοντας την εμπιστοσύνη που σου έχουν.
Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top