Menu


Αν έχεις σκύλο, μάλλον θα έχεις παρατηρήσει ότι μπορεί να γίνει εξίσου ζηλιάρης με το σύντροφό σου. Μια ψυχολόγος από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Ντιέγκο, η Κριστίν Χάρις, προσπάθησε να αποδείξει ότι τα σκυλιά όντως διακατέχονται από μια μορφή ζήλιας.
Η Δρ. Χάρις μελετούσε την ανθρώπινη ζήλια για χρόνια, όταν παρατήρησε μια συμπεριφορά στα κόλεϊ των γονιών της: Κάθε φορά που χάιδευε το ένα σκυλί, ερχόταν το δεύτερο και το έσπρωχνε προσπαθώντας να το διώξει.
Βασισμένη λοιπόν σε μελέτες που είχε κάνει σε νήπια, η Δρ. Χάρις σκάρωσε ένα πείραμα: Ζήτησε από ιδιοκτήτες σκύλων να χαϊδέψουν και να μιλήσουν σε ένα κουκλάκι-σκυλί, τόσο ρεαλιστικό που έβγαζε και ήχους γαβγίσματος. Όση ώρα συνέβαινε αυτό, οι αληθινοί, «απατημένοι» σκύλοι παρενέβαιναν σπρώχνοντας τον ιδιοκτήτη τους ή το κουκλάκι και μερικές φορές γαβγίζοντας. Μετά το πείραμα πολλά σκυλιά πλησίαζαν το κουκλάκι και το μύριζαν από πίσω: ένδειξη, σύμφωνα με τη Δρ. Χάρις, ότι θεωρούσαν πως ήταν αληθινό.
Το συμπέρασμα της Δρ. Χάρις; Τα σκυλιά δείχνουν μια αρχέγονη μορφή ζήλιας, αν και όχι τόσο περίπλοκη όσο η ανθρώπινη, και προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή του ιδιοκτήτη τους από τον υποτιθέμενο αντίζηλό τους.
Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top