Ποιο είναι το πιο φονικό θηλαστικό του πλανήτη;


Ποιο είναι το πιο φονικό θηλαστικό του πλανήτη; Το λιοντάρι, η αρκούδα, ο άνθρωπος;
H τιμή ανήκει σε κάτι που κανείς δεν θα περίμενε, μιας και μοιάζει τρισχαριτωμένη: μιλάμε για τη σουρικάτα!
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση «Nature», η σουρικάτα, ένα είδος αφρικανικής μαγκούστας, αποδείχτηκε πιο αιμοβόρα από κάθε άλλο από τα 1.024 είδη θηλαστικών που εξετάστηκαν σε όρους σκοτωμών εντός του είδους.
Μπορεί το ίντερνετ να λατρεύει τα αξιολάτρευτα μικρά της σουρικάτας και η ίδια να μοιάζει καλοκάγαθη, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γρανάδα διατείνονται ωστόσο ότι μία στις πέντε σουρικάτες χάνουν τη ζωή τους από τα χέρια κάποιας άλλης σουρικάτας. Αυτή η ποσόστωση φέρνει τις σουρικάτες στην πρώτη θέση των ζωικών δολοφόνων, αφήνοντας πίσω πιθήκους και λεμούριους και ακόμα πιο πίσω λιοντάρια, λύκους, λεοπαρδάλεις και αρκούδες.
Γιατί στρέφονται όμως οι σουρικάτες στο δικό τους είδος διαθέτοντας τόσο δολοφονικά ένστικτα; Οι ερευνητές του ισπανικού πανεπιστημίου μάς λένε ότι οι ενήλικες σουρικάτες σκοτώνουν συχνά τα μικρά τους για να εξοικονομήσουν πόρους, την ίδια ώρα που σκοτώνονται μεταξύ τους για να διατηρήσουν τις εύθραυστες ισορροπίες της κοινότητας.
Στις κοινωνίες τους ελάχιστα αρσενικά έχουν το δικαίωμα της αναπαραγωγής και τα μικρά που προκύπτουν από ενώσεις κατώτερων μελών εξοντώνονται, ώστε να γίνει χώρος για τους απογόνους των ισχυρότερων αρσενικών.
Αφήνοντας τις θανάσιμες σουρικάτες κατά μέρος, ο σκοπός της έρευνας ήταν να ανιχνεύσει τις βιολογικές βάσεις της ανθρώπινης βίας σε σχέση με το ζωικό βασίλειο. Κι εδώ τα πράγματα είναι και πάλι εντυπωσιακά, καθώς ο άνθρωπος δεν περιλαμβάνεται καν στις πρώτες 30 θέσεις των πιο φονικών και βίαιων θηλαστικών του πλανήτη. Ο σύγχρονος άνθρωπος, σε σχέση με τα ζώα, είναι ειρηνικός, αφού μόλις το 0,01% των θανάτων του προκαλείται από ανθρωποκτονία…
Suricata suricatta, αφρικάανς Meerkat
Ο σύγχρονος άνθρωπος βέβαια, καθώς το αντίστοιχο ποσοστό των ανθρωποκτονιών κυμαινόταν στο 12% στον Μεσαίωνα!
Η σουρικάτα (Suricata suricatta, αφρικάανς Meerkat, στα ελληνικά αναφέρεται επίσης μίρκατ ή μέρκατ, από τα αγγλικά και τα αφρικάανς αντίστοιχα) είναι μικρό θηλαστικό που ανήκει στην οικογένεια της μαγκούστας. Οι σουρικάτες ζουν στην έρημο Καλαχάρι από την Μποτσουάνα, τη Ναμίμπια και τη Νότιο Αφρική σε ομάδες των 20 ή περισσοτέρων μελών και έχουν διάρκεια ζωής 12-14 χρόνια. Το κυριότερο χαρακτηριστικό τους είναι ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα στέκονται όρθια για αρκετό χρονικό διάστημα πατώντας στα πίσω πόδια τους και χρησιμοποιώντας την ουρά τους για στήριγμα, με σκοπό να προσέχουν για να δουν αν έρχεται κάποιο άλλο ζώο από το οποίο να κινδυνεύουν. Το βράδυ μένουν σε υπόγειες φωλιές, ενώ βγαίνουν έξω μόνο την ημέρα. Οι σουρικάτες είναι ζώα που διαθέτουν αρκετοί ζωολογικοί κήποι.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

[disqus][blogger]

ΞžΒ¦ΞŸΒŒΞŸΒΞžΞŒΞžΒ± ΞžΒµΞŸβ‚¬ΞžΞ‰ΞžΞŠΞžΞΞžΞ‰ΞžΒ½ΞŸβ€°ΞžΒ½Ξžβ€•ΞžΒ±ΞŸβ€š

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget