Menu

skylos ekpaidefsi
Eκπαίδευση ανταμοιβωντας
Μια από τις πιο φιλικές προς τα σκυλιά και τις πιο φιλικές ως προς τους κηδεμόνες, προσεγγίσεις της εκπαίδευσης είναι η στιγμή όπου ανακαλύπτετε το σκυλί σας να κάνει κάτι σωστό και το ανταμείβετε γενναιόδωρα.

Ας μιλήσουμε χρησιμοποιώντας ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Την επόμενη φορά που θα ταίσετε το σκυλί σας, τοποθετήστε το μπολ του πάνω στο ράφι της κουζίνας, πάρτε μια χούφτα ξηράς τροφής, κρατήστε τη με το ένα χερι κοντά στο στήθος σας, σταθείτε ακίνητοι και παρακολουθήστε τι θα κάνει το σκυλί σας.

Το ρεπερτόριο συμπεριφοράς των σκυλιών είναι τεράστιο. Ίσως το σκυλί να συμπεριφερθεί με κομψό κι ευγενικό τρόπο και να παραμείνει ακίνητο, καθισμένο ή ξαπλωμενο όλη αυτή την ώρα. παρακολουθώντας σας προσεχτικά. Το πιο πιθανό, όμως, είναι να πηδήσει πάνω σας μεσα σε μια έξαψη και με μια όλο φασαρία συμπεριφορά.

Μπορεί να γαβγίζει, να σας σπρώχνει με τις πατούσες του, να χοροπηδάει ολο νάζι, να γλείφει το χερι σας κτλ. κτλ. κτλ.

Ας επιλέξουμε τώρα μια μόνο από τις επιθυμητές αντιδράσεις: ότι κάθεται, με στραμμένη την προσοχή του πάνω σας, ας πούμε. Αγνοήστε καθετί άλλο που μπορεί να κάνει το σκυλί σας (εκτός, φυσικά, κι αν σας τραυματίσει, οπότε θα του βάλετε τις φωνές και αφού ρίξετε την τροφή στο μπολ του, αφήστε το σκυλί στο δωμάτιο, κλείνοντας την πόρτα για να πάτε να καθίσετε και να διαβάσετε την εφημερίδα σας, για ενα δίλεπτο διάλειμμα από την εκπαίδευση).

Όσο πιο αστεία συμπεριφέρεται το σκυλί σας, τόσο πιο πολύ μαθαίνει τι είναι αυτό που δεν πάει καλά. Το σκυλί σας μαθαίνει όλες τις συμπεριφορές που αποτυγχάνουν να επιφέρουν τις επιθυμητές ευχάριστες συνέπειες. Τελικά, αφού δοκιμάσε ένα σωρό συμπεριφορές και τεχνάσματα θα κάθεται και θα παρακολουθεί.

Όταν το κάνει, αμέσως πείτε του «Μπράβο, καλό σκυλί» και προσφέρετε του λίγη ξηρά τροφή. Κάνετε μετά ενα βήμα, σταθείτε ακίνητοι και περιμένετε το σκυλί να καθίσει πάλι. Δείξτε υπομονή.

Μπορεί να χρειασθεί να περιμένετε λίγο για τα πρώτα ενα-δυο καθίσματα. Ε και λοιπόν; Κάνετε την άσκηση αυτή στο σαλόνι σας και βλέπετε τηλεόραση ταυτόχρονα. Ωστόσο, ύστερα από πέντε-έξι περίπου τέτοιες δοκιμές, θ’ ανακαλύψετε ότι το σκυλί σας κάθεται αμέσως κάθε φορά που εσείς θα σταματάτε και θα μένετε ακίνητοι.

Τώρα, περιμένετε λίγο πριν του προσφέρετε την ξηρά τροφή κάθε φορά κι ίσως κάνετε μερικά βήματα πριν σταματήσετε για να περιμένετε το σκυλί να καθίσει.

Καθόλου άσχημα, έτσι; Σι μια και μόνο συνεδρία χωρίς να δώσετε στο σκυλί την παραμικρή εντολή, χωρίς να πείτε ούτε μια λέξη (εκτός από τα πολλά «Μπράβο, καλό σκυλί», φυσικά) και χωρίς να έχετε αγγίξει το σκυλί σας, του έχετε μάθει να παρακολουθεί και ν’ ανταποκρίνεται στη γλώσσα του σώματος σας και να βαδίζει στο πλάι σας και να κάθεται, αυτοματικά, μόλις εσείς σταματάτε.

Απλά, προσφέροντας στο σκυλί σας κάτι για να εργασθεί μ’ αυτό, μαζί με αρκετό χρόνο, έχετε μάθει ποιες είναι οι συμπεριφορές που επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα και σας παρακινούν να του δίνετε μπισκοτάκια. Δεν είναι καθόλου λίγο αυτό σαν ένα πρώτο μάθημα.

Η εκπαίδευση με ανταμοιβή είναι μια θαυμάσια χαλαρωτική προσέγγιση. Από τεχνικής πλευράς, το σκυλί σας δεν μπορεί να κάνει τίποτα λανθασμένο, επειδή του έχετε αφήσει το ελεύθερο ν’ ανακαλύψει μόνο του ποιο είναι το σωστό. Κι επειδή μπορείτε ν’ απολαμβάνετε τα λάθη του σκυλιού σας, δεν σας δημιουργείται άγχος ή απογοήτευση και ο ρυθμός της καρδιάς σας παραμένει χαμηλός.

Η εκπαίδευση με ανταμοιβή είναι μια εξαίρετη τεχνική για να διδαχθούν τα αεικίνητα έφηβα σκυλιά να κάθονται, να στέκονται, να προσέχουν και να βαδίζουν ήρεμα στο πλάι σας.

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top