Η ιστορία του bonsai που «γεννήθηκε» το 1625!

ζωακια
Παράξενη είναι η ιστορία αυτού του μπονσάι. Κατ’ αρχάς, «γεννήθηκε» το 1625, δηλαδή είναι σχεδόν 400 ετών. Εδώ και 40 χρόνια βρίσκεται στο US National Arboretum, στην Ουάσινγκτον. Δωρεά στις ΗΠΑ, του Ιάπωνα μαιτρ της τέχνης του μπονσάι, Masaru Yamaki, το 1976.
bonsai1
Κουβαλάει, όμως, ένα μυστικό. Η οικογένεια Yamaki ζούσε μόλις λίγο πάνω από τρία χιλιόμετρα από το σημείο που εξερράγη η ατομική βόμβα στην Χιροσίμα, στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σκοτώθηκαν 140.000 άνθρωποι, η πόλη χαρακώθηκε, αλλά ο κύριος Yamaki, η οικογένειά του και το συγκεκριμένο μπονσάι βγήκαν αλώβητοι από τον όλεθρο. Αργότερα, ο κύριος Yamaki δώρησε το συγκεκριμένο δεντράκι στο National Bonsai & Penjing Museum του US National Arboretum. Χωρίς να πει κουβέντα για το μυστικό του.
bonsai2
Η σύνδεση αυτού του μπονσάι με την Χιροσίμα αποκαλύφθηκε μόλις το 2001, όταν τα εγγόνια του κυρίου Yamaki επισκέφθηκαν αιφνιδιαστικά τη συλλογή. Το αμερικανικό μουσείο προτιμά να μην προβάλει αυτή την πλευρά της ιστορίας του δέντρου, δίνοντας έμφαση στο ότι είναι σύμβολο της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, ΗΠΑ και Ιαπωνίας. Αργότερα, όμως, άρχισε να δίνει σχετικές πληροφορίες στον ιστότοπό του.
bonsai3
«Υπάρχει ενός είδους σύνδεση με κάτι ζωντανό, το οποίο έχει επιζήσει κι εγώ δεν ξέρω ποιων γεγονότων σ’ αυτή τη Γη» τονίζει η βοηθός επιμελήτρια του αμερικανικού μουσείου, Kathleen Emerson-Dell. «Βρίσκομαι κοντά του, κι είναι σα να βρίσκομαι κοντά σ’ ανθρώπους από πολύ παλιά. Είναι σα ν’ αγγίζεις την Ιστορία» εξομολογείται η Kathleen στο My Modern Met.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

[disqus][blogger]

ΞžΒ¦ΞŸΒŒΞŸΒΞžΞŒΞžΒ± ΞžΒµΞŸβ‚¬ΞžΞ‰ΞžΞŠΞžΞΞžΞ‰ΞžΒ½ΞŸβ€°ΞžΒ½Ξžβ€•ΞžΒ±ΞŸβ€š

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget