Menu

zwakia
newborn kitten
Όσο πιο μεγάλο σε ηλικία είναι ένα γατάκι που βρίσκεται εγκαταλειμμένο, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες επιβίωσής του. Ωστόσο ακόμα και ένα ζώο λίγων ημερών έχει ελπίδες εφόσον λάβει τη σωστή φροντίδα. Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν, σε περίπτωση που χρειαστεί να αναλάβεις ρόλο μαμάς;
Διατροφή: «Αν το γατάκι είναι σε ηλικία κάτω των σαράντα ημερών, πρέπει να τραφεί με ειδικό γάλα, υποκατάστατο του μητρικού», εξηγεί ο Νίκος Γκόλφης, κτηνίατρος-ομοιοπαθητικός. Αν δεν είναι ακόμα σε θέση να τραφεί μόνο του, θα του το δώσεις με ειδικό μπιμπερό ή σύριγγα (από την οποία έχεις αφαιρέσει τη βελόνα, φυσικά!), σε χλιαρή θερμοκρασία. Υπολόγισε ότι ένα γατάκι στην πρώτη εβδομάδα της ζωής του έχει ανάγκη από μικρά γεύματα κάθε 2-3 ώρες. Από τη δεύτερη εβδομάδα, αυτή η συχνότητα μειώνεται στις 3-4 ώρες και όσο περνάει ο καιρός τα χρονικά διαστήματα ανάμεσα στα γεύματα μεγαλώνουν και η ποσότητα του γάλακτος σε κάθε γεύμα αυξάνεται. «Σιγά σιγά το γατάκι θα μπει και σε μια ξηρά τροφή ή μια κονσέρβα ειδική για την ηλικία του», προσθέτει ο ίδιος.

Περιβάλλον: Τα πολύ μικρά γατάκια δεν είναι σε θέση να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από υποθερμία. Έτσι, είναι ζωτικής σημασίας να του εξασφαλίσεις «ένα θερμό περιβάλλον», με τη θερμοκρασία του δωματίου όπου το φιλοξενείς να βρίσκεται σταθερά γύρω στους 36 βαθμούς, τονίζει ο ειδικός.

Τουαλέτα: Και σε αυτήν τη λειτουργία, τα νεογέννητα γατάκια χρειάζονται υποστήριξη. Τις τρεις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους, η μαμά τους τούς κάνει απαλό μασάζ με τη γλώσσα στα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό για να τα βοηθήσει να ενεργηθούν. Μπορείς να υποκαταστήσεις τη βιολογική μαμά του τρίβοντάς το στις ίδιες περιοχές, με απαλές, κυκλικές κινήσεις, χρησιμοποιώντας ένα νωπό χαρτομάντιλο.

Αποπαράσιτωση: Ακόμη, το ζώο θα χρειαστεί «να κάνει αποπαρασίτωση για εσωπαράσιτα και εξωπαράσιτα με προϊόντα συμβατά με την ηλικία του», τονίζει ο παραπάνω ειδικός. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό αμέσως μετά τη διάσωσή του να το πας για τσεκάπ στον κτηνίατρο, ο οποίος θα το εξετάσει για τυχόν ασθένειες, θα υπολογίσει την ηλικία του και θα σου δώσει τις κατάλληλες οδηγίες.

Πρέπει να προετοιμαστείς όμως και για το ενδεχόμενο τα πράγματα να μην εξελιχθούν κατ' ευχήν... «Αρκετές φορές βρίσκουμε γατάκια που έχουν εγκαταλειφθεί από τις μαμάδες τους γιατί αυτές έχουν εκτιμήσει ότι είναι θνησιγενή», εξηγεί ο ειδικός. «Τότε, ενώ το γατάκι φαίνεται να αναπτύσσεται καλά, μπορεί να καταρρεύσει απότομα λόγω ελαττωματικής διάπλασης κάποιου συστήματος ή οργάνου. Μια εμπειρία διάσωσης πάντως, ανεξαρτήτως της κατάληξής της, κινητοποιεί άμεσα πολύ έντονα συναισθήματα: είναι μια αυθόρμητη και πολύ ωραία κίνηση», καταλήγει ο Νίκος Γκόλφης.
Κείμενο: Γεωργία Κοντού

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top