Menu


Η πρώτη σκέψη που ίσως κάνεις όταν ανακαλύψεις ότι το αξιολάτρευτο κατοικίδιό σου σού έχει αφήσει πάνω στο πάπλωμα μια «λιχουδιά» σε χρώμα σοκολατί αλλά όχι και τόσο λαχταριστή, είναι ότι αντιμετωπίζει γαστρεντερικά προβλήματα. Κι όμως πίσω από αυτή τη συμπεριφορά μπορεί να κρύβονται ψυχολογικά αίτια.
Σύμφωνα συγκεκριμένα με τον Nick Dodman, συγγραφέα του βιβλίου «Pets on the Couch» (Κατοικίδια στο ντιβάνι του ψυχαναλυτή, εκδ. Atria Books), η αφόδευση στο κρεβάτι πιθανότατα δείχνει έντονο άγχος (επειδή, για παράδειγμα, η γάτα σου αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται να φύγεις για διακοπές). Όπως εξηγεί ο Dodman, τα οικόσιτα αιλουροειδή όταν στρεσάρονται μπορεί να επισκεφτούν ένα σημείο όπου είναι έντονη η μυρωδιά του αφεντικού τους και να αφήσουν εκεί τα περιττώματά τους, μια χειρονομία που ουσιαστικά σημαίνει «θέλω να είμαι κοντά στο αφεντικό μου, αλλά σωματικά δεν μπορώ, οπότε ας ενώσουμε τις μυρωδιές μας», υποστηρίζει ο συγγραφέας.
Γενικά η αφόδευση εκτός άμμου, όταν δεν υποδηλώνει οργανικά προβλήματα, ενδέχεται επίσης να είναι ένας τρόπος να διεκδικήσει η γάτα την περιοχή της όταν «εισβάλλει» στο σπίτι κάποιος επισκέπτης, συμπληρώνει ο ίδιος. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο μια γάτα να υποφέρει από έντονο άγχος για να σημαδεύει την περιοχή της μέσω της αφόδευσης αλλά μπορεί να το κάνει ακόμα και μια συνηθισμένη μέρα, καταλήγει ο Dodson.
Κείμενο: Γεωργία Κοντού

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top