Menu

Τα εντυπωσιακά τους χρώματα και οι όμορφες μυρωδιές που αναδύουν είναι το φονικό τους όπλο. Ο λόγος για τα σαρκοφάγα φυτά τα οποία μάς συστήνει ο Αποστόλης Ζερκούλης, εκθέτης πολλών δεκαετιών, στην Ανθοκομική Έκθεση της Κηφισιάς, ο οποίος μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε και υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τα σαρκοφάγα φυτά. Υπάρχουν μάλιστα πολλοί συλλέκτες σαρκοφάγων φυτών οι οποίοι και τα πολλαπλασιάζουν. Εγώ στην Ελλάδα τα φέρνω εδώ και δώδεκα χρόνια, σε καταστήματα αλλά και στην έκθεση της Κηφισιάς» λέει.

Ένα φυτό χαρακτηρίζεται σαρκοφάγο αν ελκύει, παγιδεύει και σκοτώνει έντομα ή άλλες μορφές ζωής. Επίσης, για να είναι σαρκοφάγο, θα πρέπει να «καταναλώνει» και να απορροφά τα θρεπτικά συστατικά από το θύμα του.
«Το λίπασμα τους το παίρνουν από το έντομα. Τα σαρκοφάγα φυτά εκκρίνουν διάφορα ένζυμα τα οποία έλκουν τα έντομα και τα οποία παγιδεύουν όταν μπαίνουν μέσα στους ασκούς τους. Δεν χρειάζεται δηλαδή να πάει το έντομο εκεί, απλά με τις εκρήξεις ενζύμων που κάνουν, τα έλκουν. Στους ασκούς υπάρχει λίγο νερό της βροχής μαζί με κάποια ένζυμα που βγάζουν και ουσιαστικά πνίγουν τα έντομα. Τότε αρχίζει η αποσύνθεση τους και αυτή είναι επί της ουσίας η τροφή τους», αναφέρει ο έμπειρος εκθέτης.

Σε ό,τι αφορά το κλίμα της Ελλάδας και την φροντίδα τους, ο κ. Ζερκούλης εξηγεί: «Ευδοκιμούν στο ελληνικό κλίμα, όμως το πρόβλημα τους είναι με το νερό. Επειδή το φυσικό περιβάλλον των σαρκοφάγων φυτών είναι τα τροπικά κλίματα και στην ουσία ποτίζονται με το νερό της βροχής, έτσι και στη χώρα μας, αν θέλει κάποιος να πάρει ένα τέτοιο φυτό πρέπει να το ποτίζει με απιονισμένο νερό για να το κρατήσει. Το δικό μας νερό σε κάποιες περιοχές είναι καλό, σε κάποιες άλλες όμως περιέχει χλώριο».

«Τα σαρκοφάγα φυτά είτε μπουν σε εξωτερικό είτε σε εσωτερικό χώρο, θα πρέπει να τα τοποθετήσουμε σε δροσερό μέρος και όχι στον ήλιο γιατί τα φυτά αυτά στο φυσικό τους ζουν κάτω από δένδρα», αναφέρει.
Στην Ελλάδα έρχονται περίπου 10-12 ποικιλίες σαρκοφάγων ενώ γενικά υπάρχουν πάνω από 60 ποικιλίες. Μάλιστα όπως ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο κ. Ζερκούλης, σαρκοφάγα φυτά ζουν και σε ορισμένα ελληνικά βουνά, τα οποία βγαίνουν δίπλα στους καταρράκτες. «Το μικρό λευκό τους άνθος είναι εντυπωσιακό, καθώς όταν το κοιτάξεις προσεκτικά φαίνεται σαν να έχει στομάχι, με μια ουρά από πίσω που πιάνει μικρά έντομα.»

Τα σαρκοφάγα φυτά δεν είναι ιδιαίτερα ακριβά φυτά, ωστόσο εξαρτάται και από το μέγεθός τους. Ο κ. Ζερκούλης αναφέρει ότι στην Ανθοκομική Έκθεση της Κηφισιάς που ολοκληρώνεται την Κυριακή 22 Μαΐού, το κοινό μπορεί να βρει σαρκοφάγα φυτά από 5 ευρώ έως και 60 ευρώ.

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top