Menu

Η εγκύκλιος 1969/100521/14.8.13 προσδιορίζει την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4039 για την προστασία των κυνηγόσκυλων και απαγορεύει ρητά το συγκεκριμένο τρόπο μεταφοράς, καθορίζοντας παράλληλα υψηλά πρόστιμα για τους παραβάτες.

Η εγκύκλιος εκδόθηκε έπειτα από ενέργειες της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και απλά επισημαίνονται όσα ορίζονται ήδη από το Νόμο για τα δεσποζόμενα κι αδέσποτα ζώα. Το αυτονόητο της υπόθεσης είναι ότι τα ζώα είναι εκτεθειμένα στη δηλητηρίαση από τα καυσαέρια του αυτοκινήτου και κινδυνεύουν σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος.

Επίσης εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του Κ.Ο.Κ. σχετικά με τα προεξέχοντα αντικείμενα, ωστόσο η Τροχαία συστηματικά κάνει τα στραβά μάτια αφήνοντας ατιμώρητους όσους παρανομούν. Για την αστυνόμευση του μέτρου αρμόδια είναι η Αστυνομία σύμφωνα με τον ν. 4171, αρ. 81, παρ. 5 και οι θηροφύλακες των κατά τόπους δασαρχείων.
Και πάλι με ενέργειες (8.7.13) της Πανελλαδικής Φιλοζωϊκής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας εκμαιεύτηκε η εγκύκλιος 1969/100521/14.8.13 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για “εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου 4039/12 για την προστασία των κυνηγετικών σκύλων.”
Τα κλουβιά στο πίσω μέρος των αυτοκινήτων ή τα μικρά κουτιά με τρύπες πάνω στα 4Χ4 πλεόν έχουν πρόστιμο. (παθητική κακοποίηση Άρειος Πάγος 1/13).
Με εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4039/2012 η σχετική εγκύκλιος ορίζει πλεον ως παράνομα τα ακατάλληλα κλουβιά, είτε “ειδικά” είτε μικρά ξύλινα με τρύπες, για τη μεταφορά των κυνηγόσκυλων που τοποθετούνται εκτός των Ι.Χ., συνήθως στο πίσω μέρος.
Οι κυνηγοί που θα συλληφθούν να παραβαίνουν το νόμο θα αντιμετωπίσουν πρόστιμο τουλάχιστον 300€ ανά παράβαση και για παθητική κακοποίηση πρόστιμο έως και 30.000€ σύμφωνα με την εγκύκλιο 1/2013 του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με αρμόδιο όργανο επιβολής του προστίμου να είναι τόσο η Θηροφυλακή όσο και η Αστυνομία σύμφωνα με τον ν. 4171,αρ. 81, παρ. 5.
Ατσιπάριστα και ανεμβολίαστα ζώα επφέρουν κατάργηση άδειας κυνηγίου. Τα δασαρχεία της χώρας επαγρυπνούν και έχουν λάβει εντολή επισταμένων ελέγχων επι του θέματος.



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης

Δεν αφορά ο νόμος 4039/2012 τα κουτιά μεταφοράς κυνηγετικών σκύλων. Ούτε οι τροποποιήσεις του νόμου 4235/2014 για τα ζώα συντροφιάς και αδέσποτα

Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα και σχόλια στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι είναι δήθεν παράνομη η μεταφορά του σκύλου στο αυτοκίνητο με κουτιά μεταφοράς σκύλων, σας ενημερώνουμε τα εξής:

1) Ο νόμος 4039/2012 (και όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4235/2014) για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό δεν κάνει καμία αναφορά για το θέμα των κουτιών μεταφοράς σκύλων. Αναφέρει μόνο ότι «Τα μέσα μεταφοράς, που χρησιμοποιούνται στην περίπτωση αυτή, πρέπει να είναι κατάλληλα με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.»

2) Η συχνά επικαλούμενη εγκύκλιος 1969/100521/14.8.13 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4039/2012 για την προστασία των κυνηγόσκυλων ΕΠΙΣΗΣ δεν κάνει καμία αναφορά για το θέμα των κουτιών μεταφοράς σκύλων.

3) Η εγκύκλιος αυτή έχει προχωρήσει σε διατύπωση θέσεων, ως προσπάθεια ερμηνείας του νόμου 4039/2012 και σ’ αυτήν έχουν λανθασμένα συμπεριληφθεί απόψεις και προτάσεις που ΔΕΝ αναφέρονται στο νόμο (που επιχειρεί να ερμηνεύσει!). Για το λόγο αυτό είχε ζητηθεί άμεσα από την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας να γίνει η ανάκλησή της.

4) Κανένα πρόστιμο δεν υπάρχει ειδικά για τα κουτιά μεταφοράς σκύλων ούτε στο νόμο 4039/2012, ούτε στην εν λόγω εγκύκλιο

5) Η αναδημοσίευση, παρερμηνεία και παραποίηση της εγκυκλίου από κάποιους, καθώς και το κινδυνολογικό ύφος περί προστίμων, εκπορεύονται από κύκλους και φορείς που θέλουν απλά να ικανοποιήσουν το αντικυνηγετικό τους μένος

6) ΟΜΩΣ με την ευκαιρία της έκτασης που δόθηκε στο θέμα, ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους ιδιοκτήτες κυνηγετικών σκύλων να φροντίζουν να μεταφέρουν τα σκυλιά τους κατά τρόπο που να εξασφαλίζει την υγεία του ζώου τους, αποφεύγοντας την καταπόνηση και ταλαιπωρία του σκύλου τους

7) Τέλος καλούμε όλους αυτούς τους «καλοθελητές» που σκόπιμα ή από αμέλεια διασπείρουν ψευδείς και αναληθείς ειδήσεις, να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα που αφορούν στην υγεία των σκύλων, τη δημόσια υγεία και την αντιμετώπιση του προβλήματος της λύσσας, καθώς και την ουσία των θεμάτων που αφορούν την κυνοφιλία στη χώρα μας.

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης δεν θα ανεχθεί τη συνεχή στοχοποίηση των κυνηγών, ως των μοναδικών ιδιοκτητών σκύλων, που έχουν υποχρεώσεις!

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top