Menu

Ενας από τους νομούς που αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα από τις επιθέσεις των λύκων είναι ο Νομός Δράμας που έχει βρεθεί στο έλεος των συγκεκριμένων αρπάγων. Εκτός από τις επιθέσεις σε παραγωγικά ζώα, έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις και σε κυνηγόσκυλα.
Το «Εθνος-Κυνήγι» βρέθηκε στη Δράμα και μίλησε με τον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας κ. Γιάννη Γεωργιάδη για το μεγάλο αυτό πρόβλημα που απασχολεί τους κυνηγούς του νομού αλλά και γενικότερα τους κυνηγούς που επιλέγουν τον συγκεκριμένο νομό για να κυνηγήσουν.Οι επιθέσεις των λύκων σε παραγωγικά ζώα και κυνηγόσκυλα έχουν πάρει ανησυχητικές διαστάσεις στον νομό, αφού περισσότερες από δέκα επιθέσεις σε κυνηγόσκυλα είναι γνωστές μόνο τη φετινή κυνηγετική περίοδο.
Θεωρείτε ότι υπάρχει υπερπληθυσμός του λύκου στον Νομό Δράμας;
Οι επιθέσεις των λύκων σε παραγωγικά ζώα και κυνηγόσκυλα έχουν πάρει ανησυχητικές διαστάσεις στον νομό, αφού περισσότερες από δέκα επιθέσεις σε κυνηγόσκυλα είναι γνωστές μόνο τη φετινή κυνηγετική περίοδο.Οι λύκοι κάνουν την εμφάνισή τους σε όλο σχεδόν τον νομό, όμως σε κάποιες περιοχές το πρόβλημα είναι πιο έντονο. Δεν έχουμε κάνει καταμέτρηση των λύκων, αλλά για να αυξάνονται οι επιθέσεις χρόνο με τον χρόνο μάλλον ο πληθυσμός τους έχει μια σημαντική αύξηση.
Η συμπεριφορά τους έχει αλλάξει;
Η συμπεριφορά τους έχει αλλάξει. Οι λύκοι κάνουν την εμφάνισή τους σε όλο σχεδόν τον νομό, όμως σε κάποιες περιοχές το πρόβλημα είναι πιο έντονο.Ο λύκος βρίσκεται μαζί με την αρκούδα στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, δεν έχει εχθρούς και έτσι πολλαπλασιάζεται εύκολα. Επίσης η αύξηση του πληθυσμού των ζαρκαδιών βοήθησε πολύ τους λύκους να βρίσκουν εύκολα τροφή. Ομως εκτός από τα ζαρκάδια και τα κυνηγόσκυλα είναι εύκολη τροφή.
Η πολιτεία τι κάνει για το πρόβλημα αυτό;
Η πολιτεία παραμένει αδρανής και τα ζώα των κυνηγών, κτηνοτρόφων και υλοτόμων παραμένουν απροστάτευτα στο έλεος των λύκων.
Μόνο αν γίνει κάποια επίθεση σε άνθρωπο μπορεί να ενδιαφερθεί η πολιτεία.Δεν είναι μακριά να γίνει και αυτό. Πρόσφατα κυνηγός, μέλος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας, αναζητούσε τον σκύλο του και το GPS έδειξε στον κυνηγό ότι ο σκύλος βρίσκεται σε απαγορευμένη περιοχή.Ο κυνηγός πήγε με το αυτοκίνητο να πάρει τον σκύλο του και μόλις έφτασε στο σημείο που έδειχνε το GPS βρήκε τον σκύλο, αλλά εμφανίστηκε από πίσω και ένας λύκος ο οποίος είχε απειλητικές διαθέσεις και για τον κυνηγό.
Tελικά ο κυνηγός με φωνές κατάφερε να απομακρύνει τον λύκο και έτσι γλιτώσαμε τα χειρότερα.
Η ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ έχει ζητήσει από τους συλλόγους να συμπληρώσουν μια λίστα με τις επιβεβαιωμένες επιθέσεις λύκων σε κυνηγόσκυλα και παραγωγικά ζώα. Εχει ανταποκριθεί ο κόσμος σε αυτό το κάλεσμα;
Εχουμε ενημερώσει τους κυνηγούς με γραπτό μήνυμα και τους ζητάμε να μας στείλουν τα περιστατικά επιθέσεων λύκων σε κυνηγόσκυλα και παραγωγικά ζώα. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 25 επιβεβαιωμένες επιθέσεις λύκων μόνο για διάστημα ενός χρόνου.Πέρα από αυτό όμως, ο σύλλογος προγραμματίζει να οργανώσει ημερίδα στην οποία θα συμμετάσχουν εκτός από τον κυνηγετικό σύλλογο Δράμας, ο σύλλογος των κτηνοτρόφων, εκπρόσωποι της δασικής υπηρεσίας, του ΕΛΓΑ αλλά και εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΚΑΛΛΙΣΤΩ.
Ελπίζουμε από αυτή την ημερίδα να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα για το μεγάλο αυτό πρόβλημα.
Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση του προβλήματος;
Το τι πρέπει να γίνει είναι απλό.Διαχείριση. Πρέπει πρώτα απ’ όλα να γίνει μια προσπάθεια καταγραφής του πληθυσμού του όχι μόνο στη Δράμα αλλά σε όλη την Ελλάδα και μετά να γίνει διαχείριση αυτού του πληθυσμού. Δεν θα ανακαλύψουμε τον τροχό.Ας δούμε τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη και ας πράξουμε αναλόγως. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι να μην υποβαθμίζεται ο χαμός ενός κυνηγόσκυλου. Για τον κυνηγό η απώλεια του σκύλου έχει μεγάλη συναισθηματική αλλά και οικονομική αξία.

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top