Menu

Υπαρχει μια σπανια φυλη πτηνων με το ονομα πουλι της Γασκωνης-La poule Gasconne στη νότια ισπανική πλευρά της Γαλλιας!
Το γεγονός ειναι ότι αυτή η αρχαία φυλή βρίσκεται σε ύφεση- είναι πραγματικά ένας καλός λόγος για να επιλέξετε να ξεκινήσετε ένα κοτετσι με τις σπανιες κοτες της Γασκωνης.
Ιστορικά
Η κότα είναι εκτροφη απο ενα αγρότη της Γασκωνης απο μια ποικιλία στην κοιλάδα του Garonne -από τη Gironde Πυρηναίων, που σταδιακά εξαφανίστηκαν με την άφιξη των σύγχρονων φυλών, που, αν και ακατάλληλο για υπαίθρια εκτροφή, έχουν υποκατασταθεί. Η διάσωση του είναι οργανωμένη γύρω από τους τελευταίους παραδοσιακούς πτηνοτροφους σε αγροκτήματα οταν ανακαλύφθηκε στη δεκαετία του 1980 στο Lot-et-Garonne και στο Gers.
Μορφολογία
Το φτέρωμα είναι γυαλιστερό μαύρο με μεταλλική λάμψη, παχύ και πυκνό. Η κορυφογραμμή είναι φωτεινό κόκκινο, γέρνοντας προς την πλευρά στο θηλυκό, της παρωτίτιδας είναι κόκκινα και αδύνατα πόδια, γκρι. Τα κοτόπουλα Γκασκόν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά και κατά προτίμηση θελουν να ζήσουν στην ύπαιθρο, όπου αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής τους. Η σάρκα είναι λευκή και πολύ ωραία. το βάρος των ορνίθων είναι 1.8 - 2.3 kg και 2,5 - 3 κιλά για τους πετεινούς.
Αυγα: κατά μέσο όρο 200-230 αυγά ετησίως!
Πληθυσμός
Πολύ καλη κλωσσα, το κοτόπουλο της Γασκωνης είναι πολυ επιμελής μητερα και μεγαλωνει τέλεια τους νεοσσους, μερικές φορές κάθετε μέχρι 3 φορες ετησίως κλωσσα.
Η κοτα της Γασκωνης ηταν σε μειωση μέχρι το 1980, μετα και κυρίως απο οικογενειακές αναπαραγωγες, αλλά και πρωτοβουλίες μάρκετινγκ (κοτόπουλα, καπόνια, αυγά) αυξάνονται συνεχως.Στην περιοχη Aquitaine, υπάρχουν περίπου σαράντα κτηνοτρόφοι που εκτρεφουν αυτη τη ρατσα.

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top