Menu

zwakia
Το πως συνδέεται η κακοποίηση ζώων με την ενδοοικογενειακή βία και την ανθρώπινη βία, που φτάνει μέχρι και τις κατά συρροή δολοφονίες, ήταν το θέμα συνέντευξης που δόθηκε σήμερα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο πλαίσιο ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Μουσείο Μπενάκη, με την συμβολή Αμερικανών ειδικών αξιωματούχων.

Η αυριανή ημερίδα με θέμα «Ο κύκλος της βίας: από την κακοποίηση των ζώων στην ενδοοικογενειακή βία», συνδιοργανώνεται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία, την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία και τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Συμμαχία για την Ελλάδα». Η Ημερίδα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές του Λος Άντζελες, την Γενική Εισαγγελία της Πολιτείας της Βιρτζίνια και το ίδρυμα «Voice for the Animals».

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν παραδείγματα που ανέφεραν οι Αμερικανοί καλεσμένοι στην συνέντευξη, τα οποία αποδεικνύουν το που μπορεί να φτάσει ο κύκλος της βίας που ξεκινάει από την κακοποίηση ζώων.

Ειδικότερα, στην συνέντευξη παραβρέθηκαν η ανώτερη πολιτειακή Εισαγγελέας και διευθύντρια της Μονάδας Δικαίου των Ζώων στην πολιτεία της Βιρτζίνια Michelle Welch, η οποία έχει βραβευτεί πάνω από 15 φορές για το έργο της), καθώς και η αστυνόμος Α΄ Kelly Mulldorfer με τον επιθεωρητή Hector Sanchez από την Μητροπολιτική Αστυνομία του Λος Άντζελες (LAPD).

Όπως είπε η Michelle Welch, υπήρξε περιστατικό από τα πολλά που αντιμετώπισε, όπου πατέρας κακοποιούσε σεξουαλικά το ανήλικο κοριτσάκι του, ο οποίος πριν φτάσει εκεί, κακοποιούσε συστηματικά το σκυλί τους, μπροστά στο παιδί για να του επιβάλει την εξουσία του. Πράγματι, το κοριτσάκι υπέμεινε την εγκληματική συμπεριφορά του δράστη και μόνον όταν αυτός σκότωσε το σκυλί, η ανήλικη ειδοποίησε την Αστυνομία.

Σε άλλη περίπτωση, σύζυγος έδερνε την γυναίκα του και ταυτόχρονα κακοποιούσε το σκυλί για να την αναγκάσει να μην μιλήσει. Και σε αυτή την περίπτωση, η γυναίκα ειδοποίησε τις αρχές όταν ο βασανιστής της πυροβόλησε το ζώο.

Ενδιαφέρον, όμως, έχει και η τοποθέτηση της αστυνόμου από την Αστυνομία του Λος Άντζελες, η οποία εξήγησε πως αποφάσισαν να ασχοληθούν με την κακοποίηση των ζώων, όταν η πόλη τους έχει πολλά και σοβαρά προβλήματα.

Όπως είπε η Kelly Mulldorfer, «το 2005, όμως, είδαμε ότι υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ της κακοποίησης των ζώων και της ανθρώπινης βίας», και συνέχισε: «Δεν είναι τόσο δύσκολο να ξεπεραστεί αυτή η λεπτή γραμμή και να περάσουμε από την κακοποίηση των ζώων στην κακοποίηση των ανθρώπων. Έχουμε λοιπόν αρχίσει να διερευνούμε όλα τα περιστατικά κακοποίησης και σκληρής βίαιης μεταχείρισης ζώων, περιπτώσεις κυνομαχιών, περιπτώσεις κοκορομαχιών και αλλεπάλληλες φορές έχουμε βρει ότι υπάρχουν και πάρα πολλά παράλληλα εγκλήματα, που αφορούν μανιακούς δολοφόνους, που αφορούν σε κσουαλική κακοποίηση παιδιών και πολλά άλλα πολύ βίαια εγκλήματα κατά των ανθρώπων».

Αναφέρθηκε επίσης, στην συνέντευξη ότι κατά συρροή δολοφόνος που συνελήφθη στις ΗΠΑ, ξεκίνησε την εγκληματική δράση του από την κακοποίηση ζώων.

Στη συνέντευξη Τύπου παρέστησαν από ελληνικής πλευράς, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης. Επίσης, συμμετείχαν η πρόεδρος της Πανελληνίας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας Ειρήνη Μολφέση, και ο γενικός διευθυντής του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «Συμμαχία για την Ελλάδα»Γιώργος Καλούδης.

Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης δεσμεύτηκε ότι η προστασία των ζώων θα γίνει πολιτική του κράτους, γιατί είναι πολύ σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, καθώς, εκτός των άλλων, αγγίζει την ενδοοικογενειακή βία.

Από την πλευρά του ο αρχηγός της ΕΛΑΣ τόνισε ότι έχουν δοθεί αυστηρές εντολές στις αστυνομικές υπηρεσίες όλης της χώρας, να αντιμετωπίζουν άμεσα κάθε περιστατικό κακοποίησης ζώων.

Στην αυριανή Ημερίδα, θα παραστούν η πολιτική και φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και στελέχη της από όλη την Ελλάδα, καθώς επίσης εκπρόσωποι του υπουργείου Δικαιοσύνης και της Εισαγγελίας. Ομιλητές θα είναι εκπρόσωποι των αστυνομικών αρχών του Λος Άντζελες και της Ελληνικής Αστυνομίας, εκπρόσωποι των δικαστικών αρχών, ακαδημαϊκοί και άλλοι ειδικοί επί του θέματος, ενώ θα παρουσιαστούν -για πρώτη φορά στην Ευρώπη- τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του νόμου στις ΗΠΑ για την σύνδεση της κακοποίησης ζώων με την ενδοοικογενειακή βία και το οργανωμένο έγκλημα.

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top