Menu

Το ασυνήθιστο πτηνό έμοιαζε με το μαύρο πρόβατο της οικογένειας όταν εθεάθη αυτή την εβδομάδα στην Αλυκή της Λεμεσού. Οι ειδικοί, πάντως, δεν φαίνονται να συμφωνούν για το εάν
αυτό το μαύρο φλαμίνγκο είναι το μοναδικό του κόσμου. Το φλαμίνγκο, κατάμαυρο εκτός από μια τούφα άσπρων φτερών στο πίσω μέρος του, εντοπίστηκε να τσιμπολογά στη μεγαλύτερη λίμνη της Κύπρου ανάμεσα σε άλλα φλαμίνγκο με συμβατικό χρωματισμό.
Η μελανίνη
Το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για σπάνια περίπτωση μελανισμού, μια πάθηση που οδηγεί σε υπερβολική παραγωγή της χρωστικής μελανίνης. «Είναι πολύ, πολύ σπάνιο να παρατηρήσει κανείς κάτι τέτοιο... Βασικά είναι το αντίθετο του αλφισμού [αλμπινισμού]» δήλωσε στο Reuters ο Παντελής Χαριλάου, επικεφαλής της περιβαλλοντικής υπηρεσίας στην Κυρίαρχη Βρετανική Βάση της Δεκέλειας, στην οποία υπάγεται η προστατευόμενη περιοχή της Αλυκής.
«Από ό,τι έχω δει στο Διαδίκτυο, μαύρο φλαμίνγκο έχει παρατηρηθεί μόνο μία φορά στο παρελθόν στο Ισραήλ»είπε. Άλλοι ειδικοί εκτίμησαν ότι πρόκειται για το ίδιο φλαμίνγκο που εθεάθη στο Ισραήλ το 2014, προσθέτει το Reuters. Ωστόσο ο Μάρτιν Χέλικαρ του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου ανέφερε στο Associated Press ότι τα μαύρα φλαμίνγκο δεν είναι και τόσο σπάνια σε διεθνές επίπεδο, αν και είναι η πρώτη φορά, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, που ένα από αυτά εντοπίζεται στην Κύπρο.
Μέχρι και 20.000 φλαμίνγκο κάνουν στάση κάθε χρόνο στην Αλυκή καθώς μεταναστεύουν από τον νότο πίσω στην Τουρκία και άλλες χώρες. Το μεγάλο φλαμίνγκο, ή φοινικόπτερος ο ρόδινος (Phoenicopterus roseus), έχει άσπρο φτέρωμα στην ενήλικη ζωή του, βάφεται όμως ροζ έως κατακκόκινο από τα καροτενοειδή που προσλαμβάνει με την τροφή του.

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top