Menu

lohmann brown chicken.Στην πόλη της Kitzingen, στο νότιο γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρίας, η γερμανική εταιρεία Lohmann Tierzucht, που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός ωοτόκων ορνίθων στον κόσμο, έχει εγκαινιάσει μια νέα γραμμή αναπαραγωγής που αποκαλεί «Lohmann Dual». Εδώ αναπτύσσεται μια νέα γενιά κοτόπουλων ενός ντόπιου είδους που αποτελούν τα πρώτα αποκαλούμενα «διπλής χρήσης κοτόπουλα» στην γκάμα των προϊόντων της εταιρείας της οποίας τα εκκολαπτήρια, μόνο στη Γερμανία, παράγουν περίπου 45 εκατομμύρια ωοτόκους όρνιθες κάθε χρόνο. Το «διπλής χρήσης» σημαίνει ότι αυτή η νέα γενιά κοτόπουλων θα προμηθεύει τους καταναλωτές και με αυγά και με κρέας. Τα θηλυκά ζώα στη γραμμή αναπαραγωγής αποδίδουν, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» που αποκαλύπτει το θέμα, 250 αυγά τον χρόνο, ενώ τα αρσενικά μπορούν να δοθούν προς πώληση σε ηλικία 70 ημερών.

Η Lohmann εκτρέφει τα διπλής χρήσης κοτόπουλα ως απάντηση στις αυξανόμενες κριτικές που διατυπώνονται κατά των συμβατικών πρακτικών οι οποίες εφαρμόζονται στη σύγχρονη παραγωγή αυγών. Και αυτό διότι εκατομμύρια αρσενικά κοτόπουλα που ανήκουν στις φυλές ωοτοκίας καταστρέφονται αμέσως μετά την εκκόλαψη, αφού είναι άχρηστα για τη βιομηχανία πουλερικών επειδή, εκτός του ότι δεν γεννούν αυγά εξαιτίας του φύλου τους, δεν παράγουν πολύ κρέας. Ετσι τα αρσενικά κοτόπουλα ρίχνονται ζωντανά σε ένα είδος μύλου άλεσης κρέατος, που αποκαλείται σύστημα κοπτήρων, και στη συνέχεια πετιούνται ως απορρίμματα. Μια άλλη μέθοδος εξόντωσής τους είναι η ασφυξία με διοξείδιο του άνθρακα, οπότε μετά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ζωοτροφές σε ζωολογικούς κήπους και αγροκτήματα ερπετών.

Εδώ και χρόνια ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων και ενώσεις καταναλωτών καταγγέλλουν αυτή τη «μαζική δολοφονία» στα εκκολαπτήρια ως μία από τις υπερβολές της βιομηχανίας στο κυνήγι του κέρδους. Η νομιμότητα αυτής της σφαγής έχει γίνει επίσης αντικείμενο σημαντικών συζητήσεων, αφού η γερμανική νομοθεσία περί προστασίας των ζώων απαγορεύει τη θανάτωση των σπονδυλωτών χωρίς «εύλογη αιτία». Μέχρι τώρα οι τοπικές αρχές έχουν ανεχτεί την πρακτική, τουλάχιστον όταν τα νεκρά κοτόπουλα καταλήγουν στην αγορά ως ζωοτροφές. Ομως, στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Γεωργίας του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας αποφάσισε να παρέμβει απαγορεύοντας τη θανάτωση των αρσενικών νεοσσών μίας ημέρας εντός του επόμενου έτους. Και η Κάτω Σαξονία ίσως ακολουθήσει σύντομα το παράδειγμά του.

Αιτία αυτών των μαζικών δολοφονιών είναι η εκβιομηχάνιση της παραγωγής πουλερικών. Μέχρι τη δεκαετία του 1960 οι κότες παρήγαγαν μόνο αυγά και, όταν η παραγωγικότητά τους μειωνόταν, κατέληγαν στην… κατσαρόλα ως όρνιθες. Τα κοκόρια πωλούνταν στην αγορά, όπως τα κοτόπουλα. Καθώς η ζήτηση για τα αυγά και τα πουλερικά αυξήθηκε, οι πτηνοτρόφοι προσπάθησαν να βελτιστοποιήσουν τα ζώα. Οι ειδικά εκτρεφόμενες ως ωοτόκοι όρνιθες καταφέρνουν να παράγουν 310 αυγά τον χρόνο, 100 περισσότερα από ό,τι οι πρόγονοί τους πριν από 50 χρόνια. Δύσκολα όμως θα διατεθούν ως κρέας. Αντιθέτως, τα αρσενικά κοτόπουλα ζυγίζουν 2 κιλά μέσα σε πέντε έως έξι εβδομάδες και στη συνέχεια σφάζονται, πριν καν γίνουν σεξουαλικά ώριμα. Σήμερα η βιομηχανία χρησιμοποιεί ουσιαστικά μόνο υβρίδια: υψηλής απόδοσης κοτόπουλα που παράγονται από τη διασταύρωση ενός αριθμού διαφορετικών φυλών. Αυτή είναι μια καλή πρακτική για εταιρείες όπως η Lohmann, επειδή τα ζώα -σε αντίθεση με τα καθαρόαιμα πτηνά- δεν μπορούν να εκτρέφονται σε αγροκτήματα. Αντίθετα, οι εκτροφείς κοτόπουλων ελευθέρας βοσκής πρέπει να αγοράζουν συνεχώς νέους νεοσσούς.

Τα διπλής χρήσης κοτόπουλα που εκτρέφονται από τη Lohmann θα μπορούσαν να βάλουν τέλος στη σφαγή των αρσενικών νεοσσών, που έχει προκύψει από την εισαγωγή των υβριδίων. Υπάρχουν όμως προβλήματα, καθώς τα ζώα δεν είναι ακόμη πολύ αποτελεσματικά, παρ’ όλες τις προσπάθειες των δημιουργών τους. Οι κότες της γεννούν λιγότερα αυγά από τα ωοτόκα υβρίδια, ενώ χρειάζονται 50% περισσότερη τροφή. Επιπλέον τα κοτόπουλα που πωλούνται στα σουπερμάρκετ ήταν πάντα στρογγυλά και συμπαγή, ενώ τα διπλής χρήσης κοτόπουλα τείνουν να είναι μακρά και οστεώδη. Δεν αποτελεί έκπληξη που τα τέλεια κοτόπουλα της Lohmann, τα οποία βρίσκονται στα ράφια εδώ και δύο μήνες, έχουν μικρές πωλήσεις.
Εν τω μεταξύ οι ερευνητές διερευνούν μια άλλη πιθανή, υψηλής τεχνολογίας, λύση στο πρόβλημα των νεοσσών και συγκεκριμένα έναν τρόπο που θα επιτρέπει την αναγνώριση του φύλου των πουλιών ενώ είναι ακόμα στο αυγό. Ετσι η βιομηχανία πουλερικών θα ξεμπέρδευε ως διά μαγείας και με τα αρσενικά ζώα και με την ενοχλητική συζήτηση περί προστασίας των ζώων, ενώ παράλληλα θα μείωνε το κόστος στα εκκολαπτήρια. Διπλή χρήση, διπλή λύση, τετραπλά κέρδη δηλαδή…

Egg Production - Cage System / Alternative Housing

Age at 50 % Production 140 - 150 days
Peak Production 93 - 95 %

Eggs per Hen Housed
in 12 months of Lay 315 - 320
in 14 months of Lay 355 - 360
in 16 months of Lay 400 - 405

Eggs Mass per Hen Housed
in 12 months of Lay 20.0 - 20.5 kg
in 14 months of Lay 22.5 - 23.5 kg
in 16 months of Lay 25.5 - 26.5 kg

Average Egg Weight
in 12 months of Lay 63.5 - 64.5 g
in 14 months of Lay 64.0 - 65.0 g
in 16 months of Lay 64.5 - 65.5 g
Age at 50 % Production 150 - 160 days
Peak Production 93 - 95 %

Eggs per Hen Housed
in 12 months of Lay 307 - 312
in 14 months of Lay 347 - 352
in 15 months of Lay 370 - 375

Eggs Mass per Hen Housed
in 12 months of Lay 19.5 - 20.5 kg
in 14 months of Lay 22.0 - 23.0 kg
in 15 months of Lay 23.5 - 24.5 kg

Average Egg Weight
in 12 months of Lay 63.0 - 64.0 g
in 14 months of Lay 63.5 - 64.5 g
in 15 months of Lay 64.0 - 65.0 g

The Lohmann Brown is an egg-laying chicken. It is of hybrid origin and selectively bred. They lay at about 18 weeks, laying about 1 egg per day and laying up to 300 brown eggs a year. Eggs are laid daily, normally dawn or dusk. They are a very inquisitive breed of chicken. They will eat almost anything like any other. Most people buy them as pullets or POL (point of lay), which is when you buy chickens just before they start laying. They are the most common type of hen used for commercial egg production laying farms in Europe.Most Lohmann browns have a caramel/brown shade of feathers, with white feathers in a pattern round their necks, and white feathers at the tips of their tail feathers. They are very friendly, and are good chickens to keep as pets for children.

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top