Menu

skylos gata simviosi.Είναι ο σκύλος και η γάτα εχθροί; Στην πραγματικότητα μπορεί να είναι οι καλύτεροι φίλοι!

Το πρόβλημα είναι ότι τα περισσότερα σκυλιά αγαπούν να κυνηγούν ότι τρέχει και οι περισσότερες γάτες θα τρέξουν αν δουν ένα μεγάλο, τριχωτό κυνηγόσκυλο να έρχεται σαν βολίδα προς το μέρος τους!
Αν το κουταβάκι ή το γατάκι είχε ευκαιρίες να έρθει σε επαφή με άλλα φιλικά ενήλικα σκυλιά ή γάτες, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τα πάνε καλά στο μέλλον.
Μερικές φορές όμως, αυτό δεν είναι δυνατόν, ή ίσως έχετε υιοθετήσει ένα σκύλο και δεν ξέρετε πώς θα συμπεριφερθεί όταν συναντήσει τη γάτα σας. Αν αυτή είναι η περίπτωση, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί κατά τις πρώτες συναντήσεις για να αποφύγετε να τρομάξουν ή να τραυματιστούν γιάτι τα πράγματα τότε δύσκολα θα φτιάξουν στο μέλλον!

Η γάτα σας πρώτα!

Αν έχετε ήδη μια γάτα και φέρνετε ένα νέο σκυλί στο σπίτι σας, πρέπει να σκεφτείτε σχετικά με το πώς αυτό θα επηρεάσει τη γάτα σας.

Είναι το σπίτι της γάτας και η γάτα έχει κάθε δικαίωμα να αισθάνεται ασφαλής εκεί.

· Αν γνωρίζετε ότι η γάτα σας είναι πολύ φοβική με τα σκυλιά - ή είχε άσχημες εμπειρίες
κατά το παρελθόν, τότε σκεφτείτε πολύ προσεκτικά προτού υιοθετήσετε ή φέρετε ένα σκύλο στο σπίτι.
Δεν είναι δίκαιο να αγχώσετε τόσο τη γάτα σας, αν γνωρίζετε ότι δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίση 'ψύχραιμα' το όλο θέμα.

Προετοιμασία πριν τη μεγάλη μέρα

Για να εξασφαλιστεί ότι η πρώτη συνάντηση θα πάει καλά, ίσως χρειαστεί να κάνετε κάποιες αλλαγές στο σπίτι. Οι όποιες αλλάγες χρειαστεί να γίνουν, ιδανικό θα ήταν να γίνουν λίγες εβδομάδες πριν έρθει το νέο σκυλί σας στο
σπίτι, έτσι ώστε η γάτα σας έχει την ευκαιρία να εξοικειωθεί με αυτές τις αλλαγές.
· Βεβαιωθείτε ότι θα υπάρχουν θέσεις στο σπίτι σας όπου η γάτα σας μπορεί να πάει, αλλά το σκυλί σας δεν θα μπορεί - κατά προτίμηση κάπου ζεστά και ψηλά, έτσι ώστε η γάτα σας μπορεί να αισθάνονται ασφαλής.
Αυτά είναι τα μέρη όπου η γάτα σας μπορεί να ξεφύγει από τον σκύλο σας, αν θέλει να 'χαλαρώσει'.
· Μπορεί να χρειαστεί να βάλετε ένα πορτάκι σε μια εσωτερική πόρτα, ή να εγκαταστήσετε μια μικρή είσοδο, έτσι ώστε η γάτα σας να έχει πρόσβαση σε ένα δωμάτιο, ενώ ο σκύλος όχι. Μπορεί επίσης να θέλετε να βάλετε εκεί την τροφή και το νερό ή το δοχείο άμμου.
· Μπορεί επίσης να θέλετε να τοποθετήσετε κάποια ράφια θα αισθάνεται ευτυχής τριγυρνώντας σε σημεία που ο σκύλος σας δεν την φτάνει!
· Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας έχει πάντα μια έξοδό διαφυγής από τις περιοχές που μπορεί να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τον σκύλο.
· Προσπαθήστε να πάρετε κάποια κουβερτούλα που έχει χρησιμοποιηθεί από το καινούργιο σκυλί πριν το φέρετε το σπίτι. Αφήστε το στα
μέρη όπου η γάτα μπορεί να το μυρίσει, έτσι ώστε να συνηθίσει την 'παράξενη' μυρωδιά!

Για τον σκύλο ...

· Εάν είναι δυνατόν, περάστε λίγο χρόνο με το σκύλο πριν από την εισαγωγή του στο σπίτι για να του διδάξετε κάποιες βασικές εντολές υπακοής.
Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τις αγαπημένες του ασχολίες, καθώς αυτό θα κάνει ευκολότερο για εσάς να κρατήσετε την προσοχή του μακριά από την γάτα.
· Προετοιμάστε το χώρο που θα κοιμάται ο σκύλος απόφεύγοντας ό χώρος αυτός να εμποδίζει τη γάτα να φτάσει τα αγαπημένα της σημεία του σπιτιού.
Για παράδειγμα, μην περιμένετε το σκυλί να κοιμηθεί στην
κουζίνα, αν η γάτα πρέπει να περάσει από μέσα για να φάει!
· Να θυμάστε ότι τα περισσότερα σκυλιά αγαπούν την τροφή για γάτες και θα τη φάνε σίγουρα αν μπορούν να τη φτάσουν- έτσι ίσως χρειαστεί να την μετακινήσετε από την συνηθισμένη της θέση.
Δυστυχώς, πολλά σκυλιά αγαπούν επίσης κακάκια της γάτα, η
αμμολεκάνη πρέπει οπωσδήποτε να είναι κάπου όπου ο σκύλος δεν έχει πρόσβαση. Αν και
για τα σκυλιά είναι ένα απλολύτως φυσικό πράγμα να κάνει (γι αυτά είναι μια υψηλή σε πρωτεΐνες, νοστιμότατη λιχουδιά!) - είναι αρκετά
αηδιαστικό για εμάς τους ανθρώπους και ο καλύτερος τρόπος για να το αποφύγετε είναι απλά να βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν πρόσβαση στην αμμολεκάνη.
Μετά από μερικές ημέρες αφου το σκυλί σας εγκατασταθεί και χαλαρώσει, μπορείτε να δοκιμάσετε την γνωριμία τους.

Πριν από κάθε συνάντηση κατά την περίοδο της γνωριμίας

· Μη χρησιμοποιείτε καθόλου τα παιχνίδια του σκύλου που ενισχύουν το ένστικτο του να κυνηγήσει για αρκετό καιρό ώσππου να βεβαιωθείτε ότι τα πάνε καλά.
· Βγάλτε το σκυλί σας μια μακριά βόλτα πριν την συνάντηση.
· Ταΐστε το σκυλί σας ένα καλό πρωινό το πρωί και αφήστε το να χωνέψει
30-40 λεπτά πριν συναντήσει τη γάτα δώστε του μια νόστιμη λιχουδιά.
· Ταΐστε τη γάτα σας καλά. Τα καλοταϊσμένα κατοικίδια ζώα είναι πιο χαλαρά και λιγότερο πιθανό να αντιδράσουν από όταν είναι νηστικά.

Η Γνωριμία

· Πάρτε μερικές πολύ νόστιμες λιχουδιές που το σκυλί σας συμπαθεί ιδιαίτερα (π.χ. κομμάτια τυρί, κοτόπουλο κλπ)
Κρατήστε το με ένα μακρύ, χαλαρό λουρί και πείτε του να καθίσει ή να ξαπλώσει και επιβραβεύστε το.
· Στη συνέχεια, επιτρέψτε στην γάτα σας να μπεί στον χώρο. Αν η γάτα σας νοιώθει χαρούμενη στην αγκαλιά κάποιου από την οικογένεια, θα ήταν το ιδανικό να τη φέρει και να καθίσει μαζί της.
· Αν η γάτα θέλει να απομακρυνθεί ή να πηδήξει σε μια ψηλή επιφάνεια - αφήστε την.
· Μην ενθαρρύνετε το σκύλο σας να εστιάσει στη γάτα με φράσεις όπως 'Πού είναι η γάτα; πού είναι η γάτα;!!!
· Αν ο σκύλος σας κοιτάζει τη γάτα, αλλά μετά κοιτάζει πίσω σε σας όταν λέτε το όνομα του, αμέσως ανταμείβετε με μια λιχουδιά, και τον επαινείτε με ήρεμη φωνή.
· Αν και τα δύο ζώα φαίνονται ήρεμα και άνετα, αφήνετε το σκύλο σας (εννοείτε πως ακόμα κρατάτε το λουρί του!) να προσεγγίσει τη γάτα. Εάν είναι ασφαλές, θα τους επιτρέψετε να μυρίσουν ο ένας τον άλλον και στη συνέχεια φέρτε τον σκύλο πάλι κοντά σας και ανταμοίψτε τον.
· Επαναλάβετε ολόκληρη τη διαδικασία κάθε μέρα, μέχρι να είστε ευχαριστημένοι και σίγουροι ότι τουλάχοστον θα ανεχτεί ο ένας τον άλλον.
Αν το σκυλί γαβγίζει ή κοιτάζει με προσήλωση τη γάτα σημαίνει ότι είναι πιθανό να πάρει λίγο περισσότερο!
· Συνεχίστε να τον επιβραβεύετε και να του δίνεται λιχουδιές όταν κάθεται ή ξαπλώνει χαλαρός, και προσπαθήστε να κρατήσετε την προσοχή του επάνω σας.
· Κρατήστε τις συνεδρίες σύντομες και το σκυλί πάντα δεμένο με το λουρί χαλαρό.
· Κατά τη διάρκεια των 'συνεδριών', αρχίστε να απομακρύνεστε από αυτόν και επιβραβεύστε τον όταν σας ακολουθεί.
Ωστόσο, όσο καλά και να πάει, δεν εφησυχάζουμε και δεν αφήνουμε τα ζώα μαζί χωρίς επίβλεψη.
Θυμηθείτε ότι η κύρια αιτία των προβλημάτων μεταξύ των σκύλων και γατιών είναι ότι οι γάτες μπορούν να φοβηθούν και να τρέξουν. Το θέαμα αυτό εξιτάρει τα περισσότερα σκυλιά που ενθουσιασμένα θα τρέξουν να τις κηνυγήσουν.
Εάν χρησιμοποιώντας όλες αυτές τις οδηγίες ή γάτα σας κινείται χαλαρή γύρω από τον σκύλο και δεν τρέχει μακριά όταν τον βλέπει, υπάρχει κάθε πιθανότητα ότι μπορούν να ζήσουν ευτυχισμένοι μαζί σας στο ίδιο σπίτι.

Δυστυχώς πρέπει να αποδεχτούμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα σκυλί μπορεί να μην ανεχθεί μια γάτα να το περιτρυγυρίζει (ή αντίστροφα) και τότε θα πρέπει να διαχείριστούμε την κατάσταση αυτή λαμβάνοντας με κάθε τρόπο μέτρα ώστε τα ζώα μας να είναι ασφαλή.

Άλλα σημεία που πρέπει να θυμάστε

· Σημειώστε ότι αν και το σκυλί σας και η γάτα σας συμβιώνουν αρμονικά μέσα στο σπίτι, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προσπαθήσει να την κυνηγήσει αν την δεί να τρέχει στο κήπο!
Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί να επαναλάβετε την 'συνεδρία' της γνωριμίας, όπως παραπάνω και στον κήπο σας, πριν αφήσετε τον σκύλο σας ελεύθερο.
· Αν και ο σκύλος σας μπορεί να είναι στην ευχάριστη θέση να αποδεχθεί τη γάτα σας, να θυμάστε ότι είναι πολύ πιθανό να κυνηγήσει οποιοδήποτε άγνωστη γάτα δεί!



πηγη κειμενου http://www.pfo.gr/index.php/el/two-pets/item/36-dog-and-cat

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top