Menu

Διαλέξτε αυγά σωστα από κότες που ζουν ελεύθερες! Κάθε αυγό έχει μια ταυτότητα δηλαδή έναν κωδικό τυπωμένο επάνω στο κέλυφος. Ο πρώτος αριθμός αυτού του κωδικού
υποδηλώνει που έχει ζήσει η κοτούλα που έκανε το αυγό!
Όλα τα αυγά, έχουν επάνω τους έναν ειδικό κωδικό, ο οποίος αποτελεί και την ταυτότητά τους!
Ένα τέτοιο παράδειγμα κωδικού, είναι:1EL0300102354 αυγά.Ας μάθουμε λοιπόν να τον αποκωδικοποιούμε!
Το πρώτο νούμερο, μπορεί να είναι 0 ή 1 ή 2 ή 3.

0, πρόκειται για βιολογικό αυγό.(το καλυτερο αυγο)
Δηλαδή η κότα δεν έχει πάρει «φάρμακα» και μεγάλωσε εντελώς φυσιολογικά.

1, πρόκειται για αυγό που «παράχθηκε» από κότα ελευθέρας βοσκής.

2, πρόκειται για αυγό που «παράχθηκε» από κότα μεγαλωμένη σε κοτέτσι.

3, πρόκειται για αυγό που «παράχθηκε» από κότα μεγαλωμένη σε κλωβοστοιχία - κλωβούς.

3 Σημαίνει ότι:
-Σε κάθε κότα αντιστοιχεί χώρος στο μέγεθος ενός χαρτιού Α4 δηλαδή μόνο 30 εκατοστά εμβαδού.
-Δεν διαθέτουν φωλιά για να γεννήσουν τα αυγά, ούτε κούρνια για να κοιμηθούν.
-Αλληλοραμφίζονται λόγω συνωστισμού ξεπουπουλιάζοντας και τραυματίζοντας η μια την άλλη εξαιτίας του στρες και των ασφυκτικών συνθηκών.
-Λόγω έλλειψης φυσικής άσκησης και υπερπαραγωγής αυγών τα αποθέματα ασβεστίου τους να είναι πολύ χαμηλά. Έτσι, τα κόκκαλα τους σπάνε και αργοπεθαίνουν υποφέροντας.
-Ζουν 16 μήνες κατά μέσο όρο (όσο είναι και η αυγοπαραγωγική τους δυνατότητα) και μετά πάνε για σφαγή έχοντας περάσει όλη τους την ζωή σε ένα κλουβί.

Τώρα, ας περάσουμε στα επόμενα δύο γράμματα (στο παράδειγμά μας το EL).
Τα δύο γράμματα αυτά, υποδηλώνουν τη χώρα προέλευσης. Το EL σημαίνει Ελλάδα. Οπότε φυσικά, θα πρέπει να το προτιμάμε για. ευνόητους λόγους!
Τα επόμενα σύμβολα, δεν μας ενδιαφέρουν και ιδιαίτερα, μιας και απεικονίζουν τη μονάδα παραγωγής, τον θάλαμο παραγωγής και τον κωδικό παρτίδας.

Δείτε το βίντεο

ΑΥΓΑ ΚΟΤΑΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΥΓΩΝ ΚΟΤΑΣ


Ποιες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά περιέχει ένα αυγό;

Τα αυγά είναι νόστιμα, θρεπτικά και αποτελούν κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής, είτε τα απολαμβάνετε τηγανητά, ομελέτα, ποσέ ή βραστά. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες, ανήκουν στην ίδια κατηγορία με το κρέας και περιέχουν πολλά από τα ίδια θρεπτικά συστατικά που έχει και το κρέας. Μόλις ένα μεγάλο αυγό, μας παρέχει σημαντικές ποσότητες πολλών βιταμινών, μετάλλων, καθώς επίσης και αρκετά άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, σε μικρότερες ποσότητες.

Υπάρχουν δύο βασικά μέρη στο αυγό: το ασπράδι (λευκό μέρος) και ο κρόκος (κίτρινο μέρος). Ο κρόκος περιέχει περίπου το 80% των θερμίδων και σχεδόν όλα τα λίπη που υπάρχουν στο αυγό. Περιέχει επίσης βιταμίνη Α, D, Ε και Κ και μέταλλα όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο και ο φώσφορος. The ασπράδι του αυγού περιέχει κυρίως νερό και πρωτεΐνες.
Δείτε άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που περιέχει ένα αυγό…

Ριβοφλαβίνη
Η βιταμίνη Β2, επίσης γνωστή και ως ριβοφλαβίνη, είναι απαραίτητη για την ενέργειά μας, για υγιή επιδερμίδα και όραση και για το μεταβολισμό μας. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου 0,24 mg ριβοφλαβίνης, ή σχεδόν το 20% των ημερήσιων αναγκών μας.
Η ριβοφλαβίνη επίσης ενεργοποιεί τα ένζυμα που μας προστατεύουν από μια κατηγορία χημικών ουσιών που παράγουν τοξικά και τις καταστροφικές ελεύθερες ρίζες.

Βιταμίνη B12
Η κοβαλαμίνη, που ονομάζεται επίσης και βιταμίνη Β12, υπάρχει επίσης στα αυγά. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Maryland η Β12 είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανάπτυξη του RNA και του DNA. Η βιταμίνη βοηθά επίσης στο μεταβολισμό λιπών και πρωτεϊνών και σε ένα υγιές δέρμα, μάτια, καρδιά και συκώτι. Ένα μεγάλο αυγό προσφέρει 0,65 mcg βιταμίνης Β12 ή περίπου 27% της συνολικής ημερήσιας ποσότητας που απαιτείται.
Παντοθενικό οξύ
Ένα μεγάλο αυγό περιέχει επίσης περίπου 0,7 mg μιας άλλης σημαντικής βιταμίνης που ονομάζεται παντοθενικό οξύ, δηλαδή περίπου το 15% της ημερήσιας ποσότητας που απαιτείται για έναν ενήλικα. Το παντοθενικό οξύ είναι απαραίτητο για το μεταβολισμό της τροφής σε ενέργεια και για την παραγωγή ορισμένων ορμονών και της χοληστερόλης, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Colorado.

Φυλλικό οξύ
Το φυλλικό οξύ είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τα γενετικά υλικά RNA και DNA. Συχνά περιλαμβάνεται στην διατροφή ως συμπλήρωμα –κυρίως στις γυναίκες που είναι έγκυες- για να βοηθήσει στην πρόληψη της δισχιδούς ράχης και άλλες συγγενείς ανωμαλίες στα βρέφη. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει 23.5 mcg φυλλικού οξέος ή περίπου 6% της ποσότητας που χρειάζεται ένας μέσος ενήλικας κάθε μέρα.

Άλλες βιταμίνες
Ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, τα αυγά παρέχουν επίσης πολλές άλλες σημαντικές βιταμίνες σε μικρότερες ποσότητες: 5% βιταμίνης Α, δηλαδή περίπου 80 mg, 4% της βιταμίνης D ή 0,6 mcg και της βιταμίνης Β6 ή 0,1 mg και 2% της βιταμίνης Ε ή 0,5 mg και της θειαμίνης ή 0,03 mg, σε ένα μεγάλο αυγό.
Αυγά και χοληστερόλη
Για πολλά χρόνια είχε επικρατήσει η άποψη ότι τα αυγά ξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, επειδή περιέχουν χοληστερόλη. Όμως, το αυγό είναι μία ιδιαίτερα θρεπτική επιλογή και η συνεισφορά του στις καρδιοπάθειες είναι πρακτικά μη-μετρήσιμη.Τα τρέχοντα δεδομένα συνιστούν την κατανάλωση αυγών ως μέρος μιας υγιεινής ισορροπημένης δίαιτας, καθώς δεν αυξάνουν σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα στα περισσότερα άτομα. Μελέτες που ερευνούν τις διατροφικές αιτίες της καρδιακής νόσου δεν έχουν βρει σύνδεση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης αυγών (μέχρι 6 την εβδομάδα), ακόμα και σε άτομα με προϋπάρχοντα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Ωστόσο, η ποσότητα του κορεσμένου λίπους που τρώμε συνήθως, έχει μεγαλύτερη επίδραση στο ποσό της χοληστερόλης στο αίμα μας, από ό,τι τα αυγά. Αν ο γιατρός σας, σας συστήσει να παρακολουθείτε τα επίπεδα χοληστερόλης σας, η προτεραιότητά σας πρέπει να είναι η μείωση των κορεσμένων λιπαρών.

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top