Menu

Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι ήταν ευρωπαίοι κυνηγοί εκείνοι που «δάμασαν» τους πρώτους λύκους μεταλλάσσοντάς τους σε οικόσιτους
σκύλους και μάλιστα χιλιάδες χρόνια νωρίτερα απ’ όσο πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες.

Την εν λόγω θεωρία υποστηρίζουν και άλλες μελέτες όπως εκείνη της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών που αναφέρει ότι οι σκύλοι διαχωρίστηκαν από τους γκρίζους λύκους πριν 32.000 χρόνια και έκτοτε οι ο εγκέφαλος και τα πεπτικά όργανα των οικόσιτων σκύλων εξελίχθηκαν με παρόμοιο τρόπο με τον εγκέφαλο και τα όργανα των ανθρώπων.

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι σκύλοι εξημερώθηκαν πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι νομίζαμε μέχρι σήμερα και πως η συμβίωση σε κοινό περιβάλλον επηρέασε την εξέλιξη ανθρώπων και σκύλων για χιλιάδες χρόνια.

Μια δεύτερη προσέγγιση όπως εκείνη των επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στη Σουηδία αποδίδει τη μετεξέλιξη των λύκων σε σκύλους στην κατανάλωση αμυλούχων απορριμμάτων από τις ανθρώπινες κοινότητες. Με άλλα λόγια, οι λύκοι πλησίαζαν όλο και περισσότερο τους ανθρώπους, τρεφόμενοι με τα «αποφάγια» τους, μέχρι που σταδιακά εξοικειώθηκαν και τελικά ενσωματώθηκαν στις κοινότητες και στην καθημερινότητά τους.

Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια στη Φινλανδία και την Καλιφόρνια συνέκριναν τις γενετικές ακολουθίες πολλών αρχαίων λύκων και σκύλων με υλικό από σημερινά ζώα. Με έκπληξη εντόπισαν τις ρίζες των σκύλων στην Ευρώπη, σε αρχαίους σκύλους, οι οποίοι ζούσαν στην ήπειρο προτού αφανιστούν, και όχι στην Ασία ή στη Μέση Ανατολή, όπως έλεγε η επικρατέστερη έως σήμερα θεωρία.

Επιπλέον, οι σκύλοι φαίνεται πως έκαναν την εμφάνισή τους πριν από 20.000 – 30.000 χρόνια και όχι 15.000 χρόνια, όπως πίστευαν μέχρι πρότινος οι επιστήμονες.

Η ανακάλυψή τους ενισχύει την πρώτη θεωρία για την εξέλιξη των σκύλων. «Εάν η εξημέρωση ήταν απόρροια της σχέσης με τους κυνηγούς-συλλέκτες, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι αρχικά οι λύκοι έτρωγαν τα κουφάρια που οι άνθρωποι άφηναν πίσω τους -ένας φυσικός ρόλος για κάθε μεγάλο σαρκοφάγο ζώο- και με την πάροδο του χρόνου ήρθαν πιο κοντά στον άνθρωπο μέσα από μια παράλληλη εξελικτική διαδικασία», εξήγησε στον Independent ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Ρόμπερτ Γουέιν.

Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης, που παρουσιάζονται στην επιθεώρηση Science, έχουν ήδη διχάσει την επιστημονική κοινότητα με ορισμένους ειδικούς να επισημαίνουν ότι η ίδια ομάδα είχε παλαιότερα δημοσιεύσει εργασία, στην οποία ανέφερε τη Μέση Ανατολή ως τόπο καταγωγής των εξημερωμένων σκύλων.

Πηγή: econews.gr

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top