Menu

Τα σκυλιά έχουν ανάγκη να αισθάνονται προφυλαγμένα κι ασφαλή και να νιώθουν ότι μπορούν να
εμπιστεύονται αυτούς που τα φροντίζουν και τα καθοδηγούν-δηλαδή εμάς.΄Όταν υιοθετούμε σκύλους, γινόμαστε αυτοί που τους φροντίζουν και τους καθοδηγούν. Στην πραγματικότητα τους κρατάμε «αιχμάλωτους», και συνεπώς είμαστε υποχρεωμένοι να καλύψουμε τις ανάγκες που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν χωρίς τη βοήθειά μας. Παραθέτω ένα κατάλογο με τις ανάγκες που έχει κάθε σκύλος.Είναι απαραίτητο να ικανοποιούμε τις ανάγκες αυτές μ΄ ένα πρόγραμμα κατάλληλο για το σκύλο ώστε καμιά από τις ανάγκες του να μη μένει ακάλυπτη για τόσο χρόνο που να προξενήσει βλάβη στον ίδιο ή και σε εκείνον πού τον περιποιείται.Θα παρατηρήσετε ότι τοποθετώ την κοινωνικότητα στην πρώτη θέση, γιατί χωρίς αυτή το ζώο πεθαίνει εσωτερικά. Για το σκύλο-σύντροφο η κοινωνικότητα είναι αμφίπλευρη επικοινωνία ανάμεσα σε αυτόν και τον ιδιοκτήτη του. Σημειώστε ότι την επικοινωνία την εννοεί ο καθένας με τον τρόπο του.
Δημοφιλή συγγράμματα για τα σκυλιά και τη συμπεριφορά τους που διατίθενται σήμερα είναι πολύ βοηθητικά. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα έργα της Jean Donaltson , ιδιαίτερα το βιβλίο της «Πολιτιστική Σύγκρουση», καθώς και της Turid Rugaas (εκδόσεις StarDogs τηλ. 210-60 29 053), της οποίας τα βιβλία και τα βίντεο σχετικά με τα σήματα ηρεμίας και τη γλώσσα του σώματος των σκύλων μας επιτρέπουν να διαγνώσουμε όσα μας λένε τα σκυλιά μας.
Οι ανάγκες των σκύλων που πρέπει να καλυφτούν κάθε μέρα περιλαμβάνουν :


1) Κοινωνικότητα (συμμετοχή στην ομάδα : συνύπαρξη με το αφεντικό).

2) Μέρος να ζει: σπίτι και χώρος γύρω απο αυτό.

3) Νερό, φαγητό, κατάλυμα, προστασία από τα στοιχεία της φύσης.

4) Προσοχή στην περιποίηση και ιατρική φροντίδα, χάδι.

5) Επαρκή νοητική διέγερση (πνευματική άσκηση) και ξεκούραση

6) Επαρκή φυσική εξάσκηση και χρόνο ανάπαυσης.

Πρόσθετα σχόλια: Μέχρι να καλυφθούν όλες οι πραγματικές ανάγκες ενός σκύλου, αυτός προσπαθεί να βρει τρόπο να τις ικανοποιήσει. Η πιο ουσιαστική βασική εκπαίδευση του ιδιοκτήτη -εκπαίδευση απαραίτητη και για το σκύλο- είναι να του διδάξει πως θα καλυφτούν όλες οι πραγματικές του ζώου. Κι αυτό γίνεται δίνοντας/δημιουργώντας ευκαιρίεςγια να το πράξει.

Εντάσσοντας το σκύλο σε ένα αρκετά τακτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης κι επαναλαμβάνοντάς με συνέπεια, δίνοντάς του σήματα για το τι υποδηλώνει η ανθρώπινη ενέργεια ή το λεκτικό σήμα «Τώρα θα κάνουμε αυτό»,βοηθάει το ζώο να καταλάβει ότι οι ανάγκες του πρόκειται τώρα να ικανοποιηθούν. Η πραγματική κάλυψη των αναγκών αυτών οικοδομεί την εμπιστοσύνη του σκύλου για τη σχέση με τους ανθρώπους.

Η επικοινωνία του σκύλου με τον ιδιοκτήτη του είναι τόσο απαραίτητη όσο είναι και του παιδιού να επικοινωνεί με τους γονείς του.

του Γιάννη Αραχωβίτη (επαγγελματία Θετικού Εκπαιδευτή Σκύλων)

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top