Menu

Κάποιες κινήσεις πουλιών, εντόμων και ζώων στη φύση προετοιμάζουν τον πληθυσμό για το τι θα ακολουθήσει.

Στην Κρήτη και στην ενδοχώρα, κάτοικοι παρατηρώντας το καλοκαίρι ορισμένα φαινόμενα σε αντιδράσεις ζωντανών παίρνουν τα μέτρα τους για τους επόμενους μήνες και οι προβλέψεις, όπως έχει αποδειχτεί στο παρελθόν, «πάντα είναι ακριβείς».

Για παράδειγμα, στις Βρύσες Αμαρίου στο Ρέθυμνο ο Νίκος Φουντεδάκης διαπιστώνει να εμφανίζεται πλήθος από σφήκες με το φαρμακερό κεντρί. Είναι μια ένδειξη για τις καιρικές συνθήκες που θα ακολουθήσουν τους μήνες του χειμώνα και γι αυτό, έγκαιρα, φρόντισε να λάβει τα όπλα του και να αμυνθεί.

«Αυτή η ένδειξη», τον προειδοποιεί, «ότι έρχεται βαρυχειμωνιά με χιόνια», στο χωριό του. Γι'αυτό και φρόντισε να συγκεντρώσει στην κατοικία του μεγάλες ποσότητες ξυλείας. Και βέβαια, τα φυσικά φαινόμενα που θα ακολουθήσουν δεν στηρίζονται σε μετεωρολόγους ή επιστημονικές προβλέψεις των κατοίκων, που ευτυχώς τις μετέφεραν στις επόμενες γενιές και κρατούνται ακόμη ζωντανές.

Είναι, όμως, όπως έχει αποδειχτεί, ακριβείς και «οι παλιοί μας παρατηρούσαν τις αντιδράσεις εντόμων, πουλιών και ζώων, έκαναν τις προβλέψεις τους και δεν έπεφταν έξω».

Ο κ. Φουντεδάκης, επειδή είναι και κυνηγός, σύμφωνα πάντα με όσα του μετέφεραν οι παλαιοί συγχωριανοί του, οι λαγοί που θηρεύει έχουν παραπάνω από το κανονικό λίπος.

Αυτή είναι ένδειξη ότι το ζώο φρόντισε να τρέφεται περισσότερο, επειδή «οι μέρες που έρχονται θα είναι δύσκολες και πρέπει να επιζήσει ο οργανισμός του».

Διαπιστώνει, λοιπόν, φέτος στους λαγούς ότι «είναι νεφρόχωστοι», δηλαδή οι νεφροί τους «είναι μέσα στο λίπος» για να αντέξουν τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top