Menu

Η διατροφή των κατοικίδιων έχει τα τελευταία χρόνια εξελιχθεί σε επιστήμη.
Πληθώρα τροφών προσφέρεται στους καλούς μας φίλους και είναι ευθύνη των ιδιοκτητών να επιλέξουν το καλύτερο για το ζώο τους.

Η διατροφή ενός οργανισμού, είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την διατήρηση της καλής υγείας, όπως επίσης είναι και το κλειδί στην αντιμετώπιση διαφόρων νοσημάτων.

Υπάρχουν δύο επιλογές, η μαγειρεμένη τροφή και η τροφή του εμπορίου. Ας εξετάσουμε τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των επιλογών αυτών.

Η μαγειρεμένη τροφή έχει τα παρακάτω πλεονεκτήματα:
• κάποιες φορές έχει χαμηλότερο κόστος
• οι πρώτες ύλες είναι δικής μας επιλογής
• περιέχει πιθανώς λιγότερα συντηρητικά
• μας δίνεται η αίσθηση ότι ασχολούμαστε περισσότερο με το κατοικίδιό μας

Έχει όμως και σοβαρά μειονεκτήματα, όπως:

• κατά το μαγείρεμα χάνονται πολλά από τα απαραίτητα για τα ζώα αμινοξέα (βιταμίνες)
• δεν χρησιμοποιείται συνήθως ποικιλία πρώτων υλών
• δεν λαμβάνονται υπόψη διατροφικές ιδιαιτερότητες ανάλογα με το είδος του ζώου (σκύλος - γάτα), την ηλικία του (κουτάβι - ενήλικο), την κατάσταση της υγείας του, κτλ
• δεν φτιάχνεται από κάποιον ειδικό διατροφολόγο
• απαιτείται η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής
Η τροφή του εμπορίου έχει τα παρακάτω πλεονεκτήματα:
• προσφέρει στο ζώο μας μια ολοκληρωμένη και ισορροπημένη διατροφή καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά σε τέτοια ποσοστά που να καλύπτουν απόλυτα τις διατροφικές απαιτήσεις του
• φτιάχνεται από ειδικούς διατροφολόγους- κτηνίατρους
• απευθύνεται σε ειδικές ομάδες ζώων με βάση την ηλικία, την φυλή, την κατάσταση θρέψης του ζώου, τη σωματική δραστηριότητα κτλ
• είναι σχεδιασμένη για να προλαμβάνει προβλήματα υγείας, τα οποία κάποιες κατηγορίες ζώων έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν
• ενδείκνυται ως μέρος της αντιμετώπισης προβλημάτων υγείας όπως, η νεφρική ανεπάρκεια, η ηπατική ανεπάρκεια, γαστρεντερικά προβλήματα, κτλ
• δεν απαιτεί προπαρασκευή και είναι εύκολος ο υπολογισμός της ποσότητας που απαιτείται για το κάθε ζώο
• κυκλοφορεί σε πολλές γεύσεις και με διάφορες μορφές όπως κονσέρβα, ξηρά τροφή κτλ

Φαίνεται λοιπόν ότι, για όλους τους παραπάνω λόγους, η τροφή του εμπορίου υπερέχει της μαγειρεμένης τροφής.

Μορφές τροφών του εμπορίου

Κονσέρβες. Οι κονσέρβες προσφέρουν υψηλή γευστικότητα. Συνήθως περιέχουν από 60% έως και 87% ξηρά ουσία. Ως ξηρά ουσία χαρακτηρίζονται οι πρωτεΐνες, τα λιπαρά, οι υδατάνθρακες, οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία. Συνιστάται να προσέχουμε το ποσοστό ξηράς ουσίας που αναγράφεται στην συσκευασία της τροφής, καθώς αποτελεί ένδειξη για το ποσοστό ωφέλιμων συστατικών που περιέχει. Λόγω του κόστους συσκευασίας, μεταφοράς και αποθήκευσης έχουν υψηλότερη τιμή ανά προσφερόμενη θερμίδα. Οι κονσέρβες μετά το άνοιγμά τους πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο, να αναθερμαίνονται σε θερμοκρασία σώματος πριν να τις προσφέρουμε στο ζώο και να καταναλώνονται εντός 3 ημερών.

Ξηρά τροφή. Συνήθως περιέχει 3-11% υγρασία. Η ξηρά τροφή είναι γενικά καλά αποδεκτή από τη γάτα και το σκύλο, ενώ παράλληλα είναι εύκολη στη μεταφορά της και την αποθήκευση από τον ιδιοκτήτη. Το κόστος ανά προσφερόμενη θερμίδα είναι κατά μέσον όρο το 1/3 εκείνου της κονσέρβας. Προτιμήστε τις συσκευασμένες ξηρές τροφές έναντι των «χύμα», και εκείνο το μέγεθος της συσκευασίας, το οποίο θα καταναλωθεί από το ζώο εντός 15-20 ημερών από το άνοιγμά τους. Η τροφή, παρότι ξηρά, χάνει μέρος των θρεπτικών συστατικών της, κάποιες ημέρες μετά το άνοιγμα.


Ημι-ξηρά τροφή (soft-dry food). Συνήθως περιέχει 25-35% υγρασία. Είναι κάτι ενδιάμεσο των δύο προηγούμενων κατηγοριών.

Λιχουδιές (Treats). Έχουν φτιαχτεί για να προσφέρουν υψηλή γευστικότητα, αλλά δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 10% των ημερήσιων απαιτούμενων θερμίδων, καθώς η κατανάλωση μεγάλου ποσοστού εις βάρος του φαγητού, θα έχει μακροπρόθεσμα ως αποτέλεσμα την μη ισορροπημένη διατροφή και την παχυσαρκία. Τέλος, είναι καλό να διαλέγουμε συσκευασμένες λιχουδιές κάποιας γνωστής εταιρείας και να ελέγχουμε την περιεκτικότητα τους σε θρεπτικά συστατικά.

Συμπληρώματα διατροφής. Μερικές φορές συγχέονται με τις λιχουδιές αλλά στην πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετικά. Οι λιχουδιές συνήθως έχουν ελάχιστη διατροφική αξία, ενώ τα συμπληρώματα διατροφής αντίθετα, έχουν συμπυκνωμένα θρεπτικά συστατικά. Τα συμπληρώματα διατροφής χρησιμοποιούνται για την διόρθωση μιας διατροφικής έλλειψης. Δυστυχώς όμως η χωρίς λόγο χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε μη αντιστρεπτά προβλήματα του υγείας του ζώου, ακόμα και σε τοξίκωση. Τα ζώα τα οποία τρέφονται με καλές τροφές του εμπορίου (super premium) συνήθως δεν χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής.


Κατηγορίες τροφών του εμπορίου

Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες τροφών του εμπορίου:
• Οι Δίαιτες Συντήρησης και
• Οι Κλινικές Δίαιτες
Δίαιτες Συντήρησης. Έχουν σκοπό να καλύψουν τις ανάγκες των ζώων ανάλογα με την ηλικία, τις ιδιαιτερότητες της φυλής και τον τύπο ζωής – την σωματική δραστηριότητα.

α) Ηλικία
Υπάρχουν τροφές που απευθύνονται σε ζώα κάθε σταδίου ηλικίας, καθώς οι διατροφικές απαιτήσεις σε κάθε στάδιο διαφέρουν, όπως ακριβώς συμβαίνει και στον άνθρωπο. Έτσι υπάρχουν διαφορετικές τροφές για νεαρά ζώα (στάδιο απογαλακτισμού- παιδική ηλικία- εφηβική ηλικία), για ενήλικα ζώα, για εγκυμονούντα ζώα, για θηλάζοντα ζώα και για ηλικιωμένα ζώα. Για παράδειγμα, ένα κουτάβι έχει αυξημένες απαιτήσεις σε ασβέστιο/φώσφορο σε σχέση με ένα σκύλο προχωρημένης ηλικίας.

β) Ιδιαιτερότητες της φυλής
Ένα κουτάβι μεγαλόσωμης ή γιγαντόσωμης φυλής, έχει αυξημένες πιθανότητες για ανάπτυξη ορθοπεδικών προβλημάτων. Η κατάλληλη τροφή όχι μόνο θα το προφυλάξει, αλλά και θα το βοηθήσει να αναπτύξει πλήρως τον γονότυπό του (τα χαρακτηριστικά της φυλής του). Κάποιες φυλές σκύλων έχουν ιδιαίτερη ανάγκη συγκεκριμένων αμινοξέων σε μεγαλύτερες ποσότητες και στην περίπτωση που τα στερηθούν αναπτύσσουν καρδιοπάθειες. Υπάρχουν εξειδικευμένες τροφές που καλύπτουν την ανάγκη αυτή.

γ) Τύπος ζωής – σωματική δραστηριότητα
Τα κυνηγόσκυλα ή τα ζώα που αθλούνται έντονα χρειάζονται υψιθερμιδικές τροφές, σε αντίθεση με τα στειρωμένα ζώα που λόγω χαμηλού μεταβολισμού πρέπει να τρέφονται με τροφές πτωχές σε θερμίδες (light).

Κλινικές δίαιτες. Απευθύνονται σε ζώα με συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας. Υπάρχουν ειδικές τροφές για ζώα σε ανάρρωση, ζώα με ηπατική δυσλειτουργία, με νεφρική δυσλειτουργία, με προβλήματα του ουροποιητικού, του καρδιαγγειακού, του γαστρεντερικού, κτλ. Οι κλινικές δίαιτες είναι μέρος της θεραπείας του ζώου και μερικές φορές δίνουν από μόνες τους λύση στο πρόβλημα. Πρέπει όμως να προτείνονται και να συνταγογραφούνται από τον κτηνίατρο που παρακολουθεί το ζώο.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να συμβουλεύσω τους ιδιοκτήτες ζώων να ελέγχουν πάντα την ημερομηνία λήξης, καθώς και ότι η συσκευασία είναι ακέραιη χωρίς τρύπες ή σκισίματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλλοιώσεις στην τροφή. Προτιμήστε μια τροφή εταιρείας που εμπιστεύεστε, από ένα εξειδικευμένο κατάστημα με προϊόντα για ζώα (pet shop) και μην διστάζετε να ρωτήσετε τον κτηνίατρό σας!

Αμαλία Δόικα
Κτηνίατρος D.V.M.

Βιβλιογραφία

1. Γαστρεντερολογία του Σκύλου και της Γάτας, 2η έκδοση 2006, Τιμολέων Ράλλης
2. Small Animal Clinical Nutrition Quick Consult, Michael Hand, Steven Zicker, Bruce Norothy
3. Pocket Companion to Small Animal Clinical Nutrition 4th Edition , Michael Hand, Bruce Norothy
4. Canine and Feline Nutrition, A Resource for Companion Animals Professionals, Case, Daristotle, Hayek, Raasch

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top