Menu

kounelakia mini-Κουνελάκια: Φροντίδα, Διατροφή, Εκπαίδευση
Αν έχετε αποφασίσει να πάρετε κουνελάκι επειδή ακούσατε ότι είναι κατάλληλα για χάδια και αγκαλιές τότε λυπάμαι αλλά πολύ πιθανόν να απογοητευτείτε τελικά

ΜΗΝ ΒΑΖΕΤΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΖΩΑΚΙΑ ΣΕ ΚΟΥΝΕΛΟΜΑΧΙΕΣ
Όπως σε όλα τα ζώα αλλά και στους ανθρώπους, κάθε κουνελάκι έχει τη δική του προσωπικότητα. Άλλο θα είναι πολύ ζωηρό, άλλο πιο ήσυχο. Άλλο θα αποζητάει συνέχεια τα χάδια σας και άλλο θα αντιδράει όταν πάτε να το σηκώσετε. Όλα αυτά δύσκολο να τα καταλάβετε την ώρα της αγοράς, οπότε μην εκπλαγείτε αν τελικά το κουνελάκι σας δεν εξελιχθεί σε προσωποποίηση του «τρυφερότητα και προδέρμ». Τα κουνέλια έχουν αρκετή ευφυΐα και είναι εκπαιδεύσιμα. Μπορείτε να τα μάθετε από το να κάνουν την ανάγκη τους σε συγκεκριμένο σημείο μέχρι το να κάνουν διάφορα κολπάκια όταν τους το ζητάτε. Δε μυρίζουν περισσότερο ή λιγότερο από οποιοδήποτε άλλο ζώο αρκεί να τα καθαρίζετε όσο συχνά χρειάζεται. Αν αφήσετε για μήνες το κλουβί χωρίς να αλλάξετε το ροκανίδι τότε λογικό είναι στο τέλος να μυρίσει. Το ίδιο θα συμβεί και στο σπίτι σας αν δε το καθαρίσετε για πολύ καιρό, έτσι δεν είναι;
Ένα κουνελάκι μπορεί να ζήσει 7 χρόνια (κάπου διάβασα ότι μπορεί να ζήσει και ως 12 χρόνια) αρκεί να τρέφεται σωστά και να έχει τη δυνατότητα να ασκείται.
Καταλαβαίνω ότι για κάποιους είναι πλεονέκτημα το γεγονός ότι το κουνέλι μπορεί να περιοριστεί μέσα σε ένα κλουβί, αυτό όμως που πολλοί δε ξέρουν είναι ότι παρόλο που κατά την αγορά ενός κουνελιού απαραίτητο αξεσουάρ είναι το κλουβί αυτό δε σημαίνει πως θα το κλείσουμε εκεί μέχρι το τέλος της ζωής του. Τα κουνέλια χρειάζονται περίπου 30 ώρες άσκησης την εβδομάδα, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να τα αφήνουμε ελεύθερα καθημερινά στο σπίτι, πάντα υπό την επίβλεψή μας, για να τρέξουν, να πηδήξουν κτλ.
Δε χρειάζονται εμβόλια ή άλλου είδους φάρμακα. Αυτό που ίσως να χρειαστεί κάποια στιγμή να σκεφτείτε είναι η ανάγκη να τα στειρώσετε, αλλά πιο αναλυτικά για τη στείρωση θα αναφερθώ σε επόμενη ανάρτηση. Επίσης, δε χρειάζεται να τα κάνετε μπάνιο, αν και κάποιοι το κάνουν και αυτό. Καθαρίζονται μόνα τους, όπως κάνουν και οι γάτες. Αυτό που είναι απαραίτητο να κάνετε, είναι να τους χτενίζετε το τρίχωμα συχνά, να τους κόβετε τα νυχάκια κάθε 6 με 8 εβδομάδες και να τους παρέχετε υλικά κατάλληλα για να τροχίζουν τα δόντια τους.
Αν διαβάσατε τα παραπάνω και θεωρείτε πως το κουνέλι είναι για εσάς το κατάλληλο κατοικίδιο και ότι μπορείτε εύκολα να του παρέχετε όσα χρειάζεται για τη φροντίδα του, τότε πάμε να δούμε τι θα πρέπει να προσέχετε κατά την αγορά του.
Προτείνω αφού αποφασίσετε να αγοράσετε ένα κουνέλι να επισκεφτείτε αρκετά pet shop στην περιοχή σας και να δείτε σε ποιο από όλα οι υπάλληλοι είναι σε θέση να σας απαντήσουν σε βασικά ερωτήματα όπως τι φύλο είναι το κουνελάκι, ποια είναι η ηλικία του, αν είναι κουνέλι νάνος ή όχι. Μη σας φανεί περίεργο αν σε κάποια καταστήματα δεν έχουν απάντηση για καμία από τις ερωτήσεις σας. Αν θέλετε να αγοράσετε ένα κουνέλι νάνο τότε πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί αφού πολύ συχνά «πασάρουν» αντί για νάνους, κουνέλια μεσαίου μεγέθους τα οποία αποχωρίζουν πολύ νωρίς από τη μητέρα τους ώστε να φαίνονται μικρόσωμα στο μαγαζί και να νομίζετε ότι είναι νάνοι. Τις περισσότερες φορές, βασικό κριτήριο για την επιλογή μας είναι το χρώμα του κουνελιού, εκτός όμως από αυτό πρέπει να ελέγχουμε αν το κουνελάκι που θέλουμε είναι καλά στην υγεία του. Αν δούμε ένα κουνελάκι υποτονικό, που το πατάνε τα άλλα και δεν αντιδρά, που κινείται αργά και με δυσκολία, που έχει εκκρίματα στη μύτη και τα ματάκια τότε καλύτερα να μην το επιλέξουμε γιατί πολύ πιθανό να είναι άρρωστο. Εγώ προσωπικά δε θα διάλεγα και κανένα άλλο από αυτά που βρίσκονται μαζί του στο ίδιο κλουβί ακόμα κι αν φαίνονταν μια χαρά, γιατί είναι πιθανό να έχουν κολλήσει κι εκείνα και απλά η αρρώστια να μην έχει εκδηλωθεί ακόμα.
Αφού διαλέξετε το κουνελάκι, θα πρέπει να αγοράσετε κι ένα κλουβί. Το κλουβί θα πρέπει να είναι αρκετά ευρύχωρο ώστε το κουνέλι να μπορεί να κινηθεί άνετα μέσα σε αυτό, να ξαπλώσει ή ακόμα και να σταθεί όρθιο στα πίσω πόδια. Στα κουνέλια αρέσουν τα διαφορετικά επίπεδα, οπότε αν βρείτε κάποιο κλουβί που να τους προσφέρει τη δυνατότητα να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν τότε θα κάνετε το κουνελάκι σας πολύ χαρούμενο. Επιπλέον εγώ θα πρότεινα να διαλέξετε ένα κλουβί με ψηλό πλαστικό πάτο ώστε να μην πετάγονται πολλά ροκανίδια έξω και με πορτάκι που ανοίγει από μπροστά ώστε να μπορεί το κουνέλι να μπαινοβγαίνει άνετα χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να το σηκώνετε όταν θέλετε να το αφήσετε ελεύθερο. Πέρα από το κλουβί θα χρειαστείτε φυσικά ξηρά τροφή, ροκανίδι, χορταράκι και κάποια παιχνιδάκια για να τροχίζει τα δόντια του.
Πάνω-κάτω, ένα κουνέλι μπορεί να κοστίζει από 10 έως 40 ευρώ, εκτός βέβαια αν πρόκειται για κουνέλι ράτσας οπότε εκεί οι τιμές ποικίλλουν. Το κλουβί, ανάλογα με το μέγεθος, μπορεί να φτάσει και τα 70 ευρώ περίπου. Γενικά, να υπολογίζετε ότι για την αγορά του κουνελιού, του κλουβιού και όλων των απαραίτητων αξεσουάρ θα πληρώσετε περίπου από 100+ ευρώ.
Ελπίζω να σας κάλυψα. Για όσους λοιπόν το αποφασίσουν καλές αγορές και καλώς να δεχτείτε το νέο μέλος στην οικογένειά σας!
ΓΕΝΙΚΑ
Τα μίνι κουνελάκια είναι μια ποικιλία κουνελιών τα οποία δεν μεγαλώνουν πολύ και το βάρος τους κυμαίνεται μεταξύ των 600- 1500γρ. ενώ η διάρκεια ζωής τους είναι μεγαλύτερη από τα κοινά και φτάνει μέχρι τα 7 και 12 χρόνια.Τους αρέσει πολύ η καθαριότητα και αφιερώνουν ένα μεγάλο μέρος της ημέρας για αυτήν και το τρίχωμα τους το οποίο καλό είναι να το χτενίζουμε με ειδικές χτένες για να μην αδυνατίσει.
πληροφοριες ah-kounelaki.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

  1. xarizonde kounelakia kriarakia opoios endiaferete as epikoinonisei mazi mou 6908244523 :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χαριζω κλουβι για κουνελακι σε οποιον εχει αναγκη. για πληροφοριες επικοινωνειστε μαζι μου στο e-mail sevirf@hotmail.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΟ ΚΛΟΥΒΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΩ ΤΟ ΕΧΩ ΔΩΣΕΙ,ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΦΕΡΕΣΩ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΚΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ενδιαφερομε εγω σε ποια πολη μενεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top