Απαγορεύεται να αφήνονται άταφα πέραν των 48 ωρών ζώα ή πτηνά που έχουν πεθάνει ή φονευθεί

Με ανώνυμη καταγγελία ένας κυνηγός - που επισκέφτηκε το νησί της Πάρου πριν από μερικές ημέρες για να «εξασκηθεί» στη θήρα - μας ενημέρωσε ότι εντόπισε στην περιοχή
της Λαγκάδας πρόβατα σε άθλια κατάσταση. Στο email του περιγράφει ότι για τα ζώα δεν υπήρχε τροφή και νεράκι για να πιούν, παρά μόνο ένας νερόλακκος, επί της ουσίας μια λασπωμένη γούβα, που περιείχε ό,τι απέμεινε μετά από μερικές ψιχάλες βροχής.

Οι φωτογραφίες οι οποίες συνοδεύουν την περιγραφή του δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αμφιβολίες. Τα πρόβατα – όπως εξήγησε – όταν τα είδε έτρωγαν τα σύκα και τα φύλλα από τις κληματαριές που βρίσκονταν σε διπλανό χωράφι. Ανάμεσα στα ζωντανά ζώα υπήρχαν και νεκρά.

Το ποιος είναι ο «φιλεύσπλαχνος» κτηνοτρόφος, που έχει εγκαταλείψει τα ζώα του δεν το γνωρίζουμε ούτε είναι εύκολο να εντοπιστεί το ακριβές σημείο, που βρέθηκαν.

Όμως τη λύση στο αίνιγμα θα δώσει ο κωδικός, που είναι γραμμένος πάνω στο ενώτιο, στο κίτρινο σκουλαρίκι, το οποίο φέρει το ένα από τα νεκρά ζώα, όπως φαίνεται πολύ καθαρά στη φωτογραφία.

Θυμίζουμε, ότι σύμφωνα με το άρθρο 2 του νόμου 1501/2008 περί της «Ασφάλειας και προστασίας του Αγροτικού Περιβάλλοντος και της πρόληψης αγροτικών αδικημάτων» απαγορεύεται να αφήνονται άταφα πέραν των 48 ωρών ζώα ή πτηνά που έχουν πεθάνει ή φονευθεί σε αγροτική έκταση.

Αυτά θα πρέπει να θάβονται σε βάθος τουλάχιστον μισού μέτρου από τον εξουσιαστή ή οδηγό ή αν αυτοί είναι άγνωστοι, με μέριμνα του οικείου δήμου, αφού απ' αυτούς ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή τυχόν μεταδοτικών νόσων.

Οι ασθένειες πλήττουν όλα τα είδη των ζώων όμως εκείνος που τα έχει υπό την ιδιοκτησία του και ενδεχομένως έχει επιδοτηθεί για την απόκτηση τους, οφείλει να φροντίσει για την κτηνιατρική τους περίθαλψη γιατί αυτό ορίζει η ηθική και ο νόμος. Η εγκατάλειψη των νεκρών ζώων στα βουνά και η αδιαφορία για το αν αυτά έχουν τροφή και νερό είναι μόνο εγκληματική πρακτική.

Δεν θα βαρεθούμε να γράφουμε ξανά και ξανά πως τα ζώα ΔΕΝ είναι τσιμεντόλιθοι. Έχουν συγκεκριμένες βιολογικές ανάγκες και η νομοθεσία αλλά κυρίως η κοινή λογική ορίζει τι πρέπει να τους προσφέρουμε.

Το νερό, η τροφή, το κατάλυμα και η περίθαλψη είναι απολύτως απαραίτητη φροντίδα για τα έμβια πλάσματα των οποίων η ζωή εξαρτάται από εμάς.

Το zoosos θα ενημερώσει την Αστυνομία, την Δημοτική Αστυνομία και την Κτηνιατρική Υπηρεσία για την καταγγελία ώστε να ασχοληθούν με το θέμα και να κινηθούν νομικά εναντίον του ιδιοκτήτη του κοπαδιού.

Ο καταγγέλλων τονίζει στο email του τη λύπη του γι’ αυτό που είδε και αναφέρει πως ελπίζει αν ξαναβρεθεί στην Πάρο να μη ξαναδεί τέτοιο θέαμα. Εμείς ευχόμαστε να ξαναπάει στο νησί όχι όμως για να κυνηγήσει. Αρκετά βάσανα περνάνε τα ζώα στα χέρια των ανθρώπων.

ΠΗΓΗ zoosos

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

[disqus][blogger]

ΞžΒ¦ΞŸΒŒΞŸΒΞžΞŒΞžΒ± ΞžΒµΞŸβ‚¬ΞžΞ‰ΞžΞŠΞžΞΞžΞ‰ΞžΒ½ΞŸβ€°ΞžΒ½Ξžβ€•ΞžΒ±ΞŸβ€š

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget