Menu

Η εκπαίδευση ενός σκύλου στην βασική υπακοή, ξεκινάει από τους πέντε μήνες και πάνω, περιμένετε να πάει έξι μηνών ή εφτά, ώστε να ωριμάσει και μετά… Σας θυμίζουν κάτι τα λόγια μου; Αν ναι, τότε μάλλον πρέπει να θυμηθείτε, σε ποια ηλικία πήγατε σχολείο και πόσο ώριμοι ήσασταν, τότε που πήρατε τα σημαντικότερα εφόδια για τη μετέπειτα ζωή σας!!!
Όλα αυτά, είναι ατεκμηρίωτες απόψεις ανθρώπων, που ο λόγος τους δεν βασίζεται σε γνώση, αλλά σε θερμή υποστήριξη ιδεών, χωρίς καμία βάση.
Η εκπαίδευση για ένα σκυλί, αρχίζει από την πρώτη ματιά που του ρίχνουμε, όταν το παίρνουμε αγκαλιά για να το υιοθετήσουμε. Είτε νομίζουμε πως του δείχνουμε κάτι, που θέλουμε να μάθει, είτε όχι, εκείνο μαθαίνει.
Το σκυλί γεννιέται, μπαίνουν σε λειτουργία οι ακούσιες σωματικές του λειτουργίες, όπως καρδιακοί παλμοί και αναπνοή. Mετά από λίγο καιρό, έρχονται οι αισθήσεις και έτσι βλέπει για πρώτη φορά τον κόσμο, ακούει, μυρίζετε,γεύεται και έχει φωνή. Η σειρά που γράφω τις αισθήσεις είναι τυχαία. Ακόμη και όταν ολοκληρωθούν όλες οι λειτουργίες και μπορεί να κινηθεί, μένει κάτι που ακόμη θα αργήσει μέχρι να ολοκληρωθεί. Μιλάω για τον εγκέφαλό του, ο οποίος συνεχώς αναγεννάται, και δημιουργεί νέους νευρώνες και τις απολήξεις τους.

Συγγνώμη αν οι ιατρικοί όροι είναι λίγο δύσκολοι στην κατανόηση, αλλά είναι ευκαιρία και θα το εκτιμούσα πολύ, για όσους κλείνουν τα αυτιά τους και πειραματίζονται, να ανοίξουν τουλάχιστον τα μάτια τους. Στην διάρκεια της ανάπτυξης του εγκέφαλου ενός σκύλου, έχουμε τη δυνατότητα να παρέμβουμε και να επηρεάσουμε κατά μεγάλο ποσοστό, τη συμπεριφορά, το χαρακτήρα και τις αντιδράσεις του σκύλου, κάνοντας το ιδανικότερο που μπορούμε και φτάνοντας στο σημείο, να λέμε με καμάρι, πως μεγαλώσαμε εμείς το σκυλί. Δεν νομίζω, όταν κάποιος λέει πως μεγάλωσε ένα παιδί, να εννοεί πως του έδινε φαγητό, νερό και πως απλά το πήγαινε βόλτα. Γιατί να το κάνουμε με τα σκυλιά μας;

Εκείνοι που λένε να περιμένετε να ωριμάσει το σκυλί σας και μετά να το εκπαιδεύσουμε, ή δεν ξέρουν πώς να εκπαιδεύουν χωρίς μεθόδους χρήσης βίας, ή φοβούνται πως ο πνίχτης, τα τραβήγματα, τα τινάγματα, και οι σβούρες στον αέρα, θα κάνουν ζημιά στο κουτάβι σας, αφού σίγουρα, αυτά θα χρησιμοποιήσουν. Οπότε για σιγουριά, σας λένε να περιμένετε να ωριμάσει, (μετάφραση στα λόγια τους: για να μεγαλώσει και να δέσει σωματικά), ώστε όταν θα δουν ξανά το σκυλί σας, να μπορούν να παλέψουν μαζί του <<σαν>> άντρες.

Η υπηρεσίες του εκπαιδευτή που γνωρίζει τη δουλειά του, ξεκινούν όσο το δυνατόν νωρίτερα. Ειδικά αν το σκυλί σας ανήκει σε μικρόσωμη φυλή, θα πρέπει να ξέρετε πως η ωρίμανσή του, έρχεται γύρω στους εννιά με έντεκα μήνες, σε αντίθεση με τις μεγαλόσωμες και γιγαντόσωμες φυλές, που ένα σκυλί μπορεί να ωριμάσει από τους δεκαοχτώ μήνες μέχρι τα δύο χρόνια της ζωής του. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί ιδιοκτήτες μικρόσωμων φυλών, χάνουν το παιχνίδι, περιμένοντας να ωριμάσει το σκυλί τους, όπως τους είπαν, ενώ αυτό έχει ήδη συμβεί και έχουν χάσει, το σημαντικότερο κεφάλαιο της ζωής του σκύλου τους.

από Γιώργος Πατεράκης
http://www.petlife.gr/component/k2/item/9-appropriate-age-for-training.html

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top