Menu

Οι πίθηκοι bonobo και ο άνθρωπος μοιράζονται το ίδιο ποσοστό γενετικού κώδικα που έχει και ο χιμπατζής, σε ποσοστό 99% και αυτό τους καθιστά… στενούς συγγενείς μας.
Διεθνής ομάδα ερευνητών «διάβασε» το DNA των μπονόμπο σύμφωνα με τους οποίους οι
άνθρωποι έχουν κοινό ένα μικρό μέρος του DNA τους (περίπου 1,6%) μόνο με τους μπονόμπο, αλλά όχι με τους χιμπατζήδες και, αντίστροφα, ένα παρόμοιο μικρό ποσοστό του ανθρώπου είναι κοινό με τους χιμπατζήδες αλλά όχι με τους μπονόμπο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους επιστήμονες του γερμανικού Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ στη Λειψία βρήκαν και μερικές καθοριστικές διαφορές στο DNA των τριών ειδών (ανθρώπου, χιμπατζή και μπονόμπο), που εξηγούν γιατί, παρά τη γενετική ομοιότητα, δεν μοιάζουν μεταξύ τους και δεν συμπεριφέρονται το ίδιο.
Από τότε που διαβάστηκε το γονιδίωμα του χιμπατζή το 2005, οι επιστήμονες τούς θεωρούσαν τους πιο στενούς εν ζωή συγγενείς μας. Στην πραγματικότητα όμως οι χιμπατζήδες διαιρούνται σε δύο είδη, που έχουν αρκετές διαφορές μεταξύ τους: τους κοινούς χιμπατζήδες (Pan troglodytes) και τους μπονόμπο (Pan paniscus).
Ο πρόγονος των ανθρώπων διαχωρίστηκε εξελικτικά από τον κοινό πρόγονο χιμπατζήδων και μπονόμπο πριν από 5 έως 7 εκατ. χρόνια, κάπου στην Αφρική, αναφέρει το ΑΜΠΕ. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο κοινός προγονικός πληθυσμός από τον οποίο προέκυψαν αργότερα τόσο οι άνθρωποι, όσο και οι πίθηκοι, ήταν αρκετά μεγάλος και γενετικά διαφοροποιημένος, καθώς υπολογίζεται ότι αριθμούσε γύρω στα 27.000 άτομα.
Η πλήρης γενετική ανάλυση του DNA ενός θηλυκού μπονόμπο από τον ζωολογικό κήπο της Λειψίας έδειξε ότι οι μπονόμπο και οι χιμπατζήδες έχουν κοινό το 99,6% των γονιδίων τους, δηλαδή αυτά τα δύο είδη αφρικανικών πιθήκων είναι πολύ στενοί συγγενείς, παρόλο που διαχωρίστηκαν και αυτοί μεταξύ τους και ακολούθησαν διαφορετικές εξελικτικές πορείες πριν από περίπου ένα εκατ. χρόνια.
Από πλευράς συμπεριφοράς, τα δύο είδη διαφέρουν σημαντικά, καθώς οι πιο επιθετικοί χιμπατζήδες καταφεύγουν συχνά στη βία για να επιλύσουν τις διαφορές τους, ενώ οι πιο γαλήνιοι μπονόμπο, ως πρόδρομοι του χιπισμού, χρησιμοποιούν συστηματικά το σεξ (ακόμα και το ομοφυλοφιλικό) για να εναρμονίσουν τις διαμάχες στην κοινότητά τους. Οι παιγνιδιάρηδες αρσενικοί μπονόμπο συχνά αφήνουν την πρωτοκαθεδρία στα θηλυκά (αντίθετα με τους «φαλλοκράτες» αρσενικούς χιμπατζήδες), δεν είναι γενικά ανταγωνιστικοί μεταξύ τους και κάνουν σεξ για…πλάκα και όχι μόνο για αναπαραγωγή.

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top