Menu

Fin Whale Φάλαινα πτερυγίων (Physalus Balaenoptera),Φάλαινα Finback
Νεαρή πτεροφάλαινα μήκους 14μ. εντόπισε την Τετάρτη 16/5 το δίκτυο του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας, «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» στον Σαρωνικό.Το εντυπωσιακό θηλαστικό εθεάθη στην περιοχή ΒΔ της Αίγινας, παρέμεινε στον κόλπο του Σαρωνικού για δύο μέρες, όπου και
τρεφόταν, και έφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση.Η ερευνητική ομάδα του Αρχιπελάγους για ευνόητους λόγους, που σχετίζονται με την ασφάλεια του ζώου, δεν ανακοίνωσε το περιστατικό σε πραγματικό χρόνο...
ΠΤΕΡΟΦΑΛΑΙΝΑ ΒΙΝΤΕΟ
Η πτεροφάλαινα (επιστ. Balaenoptera physalus) αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο θηλαστικό στον κόσμο, μετά την γαλάζια φάλαινα. Στην Ελλάδα υπάρχουν πτεροφάλαινες, μερικές από τις οποίες έχουν παρατηρηθεί στα βαθειά νερά της Νότιας Κρήτης. Ο πληθυσμός του είδους στα ελληνικά νερά δεν έχει εκτιμηθεί, ενώ στην Μεσόγειο υπολογίζεται στα 2000 άτομα.

Η φάλαινα αυτή έχει μήκος γύρω στα 24 μέτρα και βάρος που φτάνει τους 60 τόνους. Το σχήμα της είναι υδροδυναμικό, με μυτερό κεφάλι και ραχιαίο πτερύγιο που μοιάζει με δρεπάνι και φτάνει τα 60 εκ σε ύψος, από το οποίο παίρνει και το όνομα της.

Το χρώμα της είναι σκούρο γκρι στη ράχη και λευκό στην κοιλιά. Όταν ξεφυσάει σχηματίζει ένα κάθετο πίδακα που μοιάζει με αναποδογυρισμένο χωνί ύψους 6 μέτρων. Τρέφεται με κριλ και μικρά ψάρια (γαύρος, σαρδέλα), τα οποία παγιδεύει στις μπαλένες της. Ζει πολλά χρόνια και μπορεί να φτάσει σε ηλικία μεγαλύτερη των 90 -100 χρόνων.

Είναι το ταχύτερο είδος των Μυστακοκητών (δηλαδή των κητωδών με δεν έχουν δόντια, αλλά μπαλένες), καθώς κολυμπά με ταχύτητες που φτάνουν τους 20 κόμβους. Επίσης καταδύεται σε βάθη που φτάνουν τα 400 μέτρα και μπορεί να μένει κάτω από το νερό για 10 με 15 λεπτά.

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top