Menu

Ένα βήμα πιο κοντά φέρνει την επικοινωνία ανθρώπου–δελφινιών ένα υποβρύχιο ηχείο , το οποίο θα επιτρέπει στους θαλάσσσιους επιστήμονες να αναπαράγουν το ευρύ φάσμα των ήχων που βγάζουν τα δελφίνια.

Η νέα συσκεύη θα επιτρέπει στους θαλάσσιους βιολόγους να επικοινωνούν με τα θαλάσσια θηλαστικά μέσω της αναπαραγωγής των ήχων που εκείνα βγάζουν , όπως τα σφυρίγματα, τα πλαταγίσματα μέχρι και οι ριπές παλμών που δεν περιλαμβάνονται στο εύρος της ανθρώπινης ακοής. Με αυτό τον τρόπο οι ειδικοί αναμένεται να μπορέσουν να μεταφράσουν την παράξενη γλώσσα των δελφινιών, η οποία θεωρείται ότι προσεγγίζει σε πολυπλοκότητα αυτή των ανθρώπων.

Τα δελφίνια έχουν την ικανότητα να ακούν και να παράγουν ήχους όχι μόνο χαμηλής συχνότητας – κάτω δηλαδή από 20 kHZ, όπως οι άνθρωποι – αλλά και υψηλής συχνότητας που φθάνουν μέχρι και πάνω από τα 150 kHZ, οι οποίοι δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτοί από την ανθρώπινη ακοή.

Συγκεκριμένα, τα έξυπνα θηλαστικά μπορούν να παραγάγουν ήχους σε μεγάλη γκάμα συχνοτήτων ταυτοχρόνως. Ωστόσο προϋπόθεση για να να μπορούν οι επιστήμονες να κατανοήσουν αυτούς τους ήχους αποτελεί η ικανότητα κατγραφής και αναπαραγωγής τους.



Το υποβρύχιο ηχείο

Μία ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Γιούκα Μίσιμα, τελειόφοιτο του Τμήματος Θαλάσσιας Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, κατασκεύασε ένα ηχείο το οποίο μπορεί να διαχειριστεί την γκάμα των διαφορετικών συχνοτήτων των δελφινιών.

Το ηχείο έχει εύρος συχνότητας από 6 kHZ ως 170 Khz και χάρη σε έναν μετατροπέα -ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα σε τμήματα ακρυλικού υλικού-προστατεύεται από το νερό. Η ερευνητική ομάδα έχει ήδη διεξάγει δοκιμές, δημιουργώντας ήχους δελφινιών στον ωκεανό με το πρωτότυπο του ηχείου, και έχει συγκρίνει τα φασματογραφήματα που παράγει η συσκευή με εκείνα των φυσικών ήχων δελφινιών.

Σε μελέτη που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Εταιρείας Ακουστικής της Αμερικής την περασμένη εβδομάδα στο Χονγκ Κονγκ ο κ. Μίσιμα ανέφερε «Επόμενο βήμα μας είναι η πιστή αναπαργωγή των πρωτότυπων ήχων των δελφινιών μέσω του ηχείου. Με την τελειοποίηση του ηχείου θα δοθεί η δυνατότητα στους ειδικούς να αναπαράγουν μια μεγάλη ποικιλία ήχων στα δελφίνια, γεγονός που θα βοηθλησει στην κατανόηση αναφορικά με τις ακουστικές τους ικανότητες».

Πηγη http://tvxs.gr/news/sci-tech/diaylos-epikoinonias-anthropoy-delfinion-meso-enos-ixeioy

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top