Menu

Η Περσική γάτα είναι μια από τις αρχαιότερες ράτσες γάτων. Κατάγεται, όπως άλλωστε υποδηλώνει το όνομά της, από την Περσία, το σημερινό δηλαδή Ιράν. Η εμφάνισή της διέφερε κατά πολύ από την Περσική γάτα που γνωρίζουμε σήμερα. Εκατοντάδες χρόνια επιλεκτικής αναπαραγωγής από εκτροφείς του είδους, δημιούργησαν μια γάτα πιο κοντόχοντρη και με πολύ κοντότερη μουσούδα.Από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, έφτασε στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα και από τότε έχει κερδίσει τις καρδιές πολλών ανθρώπων. Η Περσική γάτα, θεωρείται σήμερα η δημοφιλέστερη κατοικίδια γάτα στον κόσμο!


Εμφάνιση
Είναι γάτα μετρίου προς μεγάλου μεγέθους. Έχει μεγάλο, πλατύ και στρογγυλό κεφάλι και υπερβολικά κοντή, σχεδόν επίπεδη μουσούδα. Τα πόδια της είναι κοντά αλλά χοντροκόκαλα για να στηρίζουν το πλατύ, στιβαρό κορμί της. Τα αυτιά είναι μικρά και στρογγυλά, τοποθετημένα χαμηλά στο κεφάλι, σε μεγάλη απόσταση το ένα από το άλλο. Τα μάτια είναι μεγάλα, στρογγυλά, λαμπερά και πολύ εκφραστικά. Το χρώμα τους είναι καθορισμένο και συνδέεται άμεσα με το χρώμα του τριχώματος. Μπορεί να είναι μαύρα, πράσινα, μπλε ή ακόμα να έχουν το χρώμα του χαλκού!

Έχει πάρα πολύ μακρύ, χοντρό και πυκνό τρίχωμα. Το τρίχωμα μπορεί να έχει οποιοδήποτε χρώμα ή μοτίβο χρωμάτων. Μπορεί να είναι μονόχρωμο άσπρο, μαύρο, κρεμ, γκρίζο-μπλε και πιο σπάνια καφέ-λιλά και σοκολατί. Όλες οι μονόχρωμες Περσικές έχουν πανέμορφα χάλκινα μάτια, εκτός από την άσπρη μονόχρωμη που μπορεί να έχει και μπλε ή ακόμα και ένα μπλε και ένα χάλκινο μάτι!
Μπορεί επίσης να έχουν ελαφριά χρυσαφένια ή ασημένια απόχρωση - στην περίπτωση αυτή, τα μάτια έχουν χρώμα βαθύ πράσινο ή πράσινο-μπλε -, ηνα είναι δίχρωμες,ή να είναι μονόχρωμες με διαφορετικό χρώμα στα άκρα (μουσούδα, ουρά, πόδια) όπως σοκολατί, γκρίζο, κρεμ, πορτοκαλοκόκκινο και πολλά άλλα.
Εκτός από τα παραπάνω, η Περσική γάτα υπάρχει και σε άλλα χρώματα τα οποία συνδυάζονται με μοτίβα όπως ρίγες, σημάδια και σπιράλ σχηματισμούς αλλά και ακανόνιστα σχήματα.

Για τους σχολαστικούς...
Υπάρχει ένας σημαντικός διαχωρισμός στην εμφάνιση των Περσικών γάτων και αφορά το πρόσωπο.

Το πρόσωπο μπορεί να είναι το «παραδοσιακό» στρογγυλό κεφάλι, παχουλά μάγουλα και επίπεδο πρόσωπο από το μέτωπο μέχρι το πηγούνι (traditional doll face).

Η επιλεκτική αναπαραγωγή, οδήγησε το είδος αυτό στα άκρα, δημιουργώντας μια γάτα πανομοιότυπη με την traditional doll face, με τη διαφορά ότι η μύτη είναι προς τα πάνω, μεταξύ των ματιών και συνεπώς με όλα τα προβλήματα υγείας που αυτό συνεπάγεται- αναπνευστικά κυρίως-(extreme face).

Το traditional doll face και το extreme face, προορίζεται για όσους θα εγγράψουν τη γάτα τους σε διαγωνισμούς.

Από την άλλη, το πρόσωπο μπορεί να έχει πιο «απαλά» χαρακτηριστικά. Η γάτα έχει και πάλι στρογγυλό κεφάλι και παχουλά μάγουλα, απλά το πρόσωπο δεν είναι τόσο επίπεδο, εώς και καθόλου (doll face). Πολλοί προτιμούν αυτό το είδος της γάτας, καθώς δεν έχει αναπνευστικά προβλήματα και δεν δακρύζει όσο η traditional doll face και η extreme face.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Η γλυκιά και τρυφερή προσωπικότητα της Περσικής γάτας την καθιστά τη νούμερο ένα επιλογή για τους λάτρεις του είδους. Το ευγενικό και ήρεμο ταμπεραμέντο της, της επιτρέπουν να προσαρμόζεται εύκολα σε ένα νέο περιβάλλον. Εφόσον νιώσει άνετα και ασφαλής στο νέο της σπίτι, γρήγορα γίνεται μέρος της οικογένειας.

Είναι γάτα της συνήθειας και προτιμά να περιβάλλεται από ατμόσφαιρα γαλήνης, ηρεμίας και ασφάλειας. Εντούτοις, με αγάπη και συνεχή επιβεβαίωση από την οικογένειά της, μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί ακόμα και στα πιο θορυβώδη σπιτικά.

Είναι ιδιαίτερα επικοινωνιακό ζώο. Έχει σιγανή και μελωδική φωνή, πολύ ευχάριστη στο άκουσμα και τα μεγάλα μάτια της είναι πολύ εκφραστικά.

Είναι παιχνιδιάρα αλλά ποτέ απαιτητική, της αρέσει να ποζάρει και να ξαπλώνει με τις ώρες στο περβάζι του παραθύρου ή στην αγαπημένη της καρέκλα παρακολουθώντας τα γεγονότα που εκτυλίσσονται γύρω της.

Ανταποκρίνεται με θέρμη στην ανθρώπινη επαφή και απολαμβάνει τα χάδια. Αποτελεί μια συνεχή πηγή ευχαρίστησης και χαράς για τους ιδιοκτήτες της με τους οποίους αναπτύσσει στενές, τρυφερές σχέσεις.

Η απολαυστική και ήρεμη προσωπικότητά της την καθιστά ιδανική γάτα για όλες τις ηλικίες.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Το τρίχωμα της Περσικής γάτας είναι ιδιαίτερα μακρύ και πυκνό και συνεπώς χρειάζεται φροντίδα και περιποίηση. Για να διατηρήσετε το τρίχωμα σε άριστη κατάσταση, πρέπει να κάνετε περιστασιακά τη γάτα μπάνιο – περίπου μια φορά το μήνα -, αφότου την χτενίσετε πρώτα, έπειτα να τη στεγνώνετε προσεκτικά και να τη χτενίσετε και πάλι.

Εκτός από το τακτικό μπάνιο, το καθημερινό κτένισμα είναι επίσης απαραίτητο για την αποφυγή δημιουργίας κόμπων, τη μείωση της τριχόπτωσης και την κατάποση μεγάλης ποσότητας τριχών από τη γάτα.

Το τρίχωμα χρειάζεται επίσης προστασία από παράσιτα όπως ψύλλους και τσιμπούρια, ειδικά αν η γάτα έχει πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο.

Τα μάτια χρειάζεται να ελέγχονται επί τακτικής βάσης για τυχόν προβλήματα, λόγω του ότι μερικές γάτες δυσκολεύονται να τα διατηρήσουν καθαρά. Λόγω του μεγέθους των ματιών, είναι φυσικό να δακρύζουν, οπότε είναι καλό να καθαρίζονται καθημερινά.

Η κατασκευή και ο αγαθός και άκακος χαρακτήρας της Περσικής γάτας, την καθιστά ανυπεράσπιστη στην αστική ζωή. Αν σκοπεύετε να αποκτήσετε μια Περσική, να έχετε υπόψη σας ότι είναι βασικά γάτα σπιτιού. Μην νιώσετε ότι της στερείτε την ελευθερία της αν τη έχετε στο σπίτι. Σε αντίθεση με τις άλλες γάτες, δεν έχει την επιθυμία να κάνει βόλτες στην αυλή και να εξερευνά τη φύση, αλλά προτιμά την ηρεμία του σπιτιού.
ΥΓΕΙΑ

Είναι επιρρεπής σε μια γενετική ασθένεια η οποία προκαλεί νεφρική ανεπάρκεια και λόγω της μορφολογίας της παρουσιάζει προβλήματα στα μάτια και το αναπνευστικό σύστημα.

Οι εκτροφείς της Περσικής γάτας έχουν τα τελευταία χρόνια αφοσιωθεί στην εκτροφή υγιών γάτων. Η τελευταία τεχνολογία επιτρέπει τη διάγνωση κληρονομικών ασθενειών και διασφαλίζει τη σταδιακή εξάλειψή τους μέσω της επιλεκτικής αναπαραγωγής.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ
10 – 18 χρόνια.
PERSIAN CAT - CAT PERSIAN
GATA PERSIAS - PERSIKI GATA

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top