Menu

Το γνωστό παράσιτο Τοξόπλασμα ανησυχεί άμεσα κάθε έγκυο. Ωστόσο πρέπει να κατανοήσετε ότι το τοξόπλασμα ΔΕΝ μεταδίδεται από τη γάτα. Το τοξόπλασμα μεταδίδεται από τις ακαθαρσίες της γάτες, μόνο αν αυτή είναι μολυσμένη και μόνο αν έρθετε σε άμεση επαφή με τις ακαθαρσίες (π.χ. κατάποση!). Επίσης, από τοξόπλασμα
κινδυνεύετε και από ωμό κρέας ή μη καλά πλυμένα λαχανικά!
Επομένως, μία γάτα η οποία ζει στο σπίτι, είναι εμβολιασμένη και πάντα αποπαρασιτωμένη είναι πολύ δύσκολο να μεταφέρει το τοξόπλασμα. Οι γάτες που ζουν έξω από το σπίτι ή ''μπαινοβγαίνουν'' έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν τοξόπλασμα, γιατί μπορεί να βρίσκουν μολυσμένες τροφές στο περιβάλλον.

Οπότε ψυχραιμία. Η γάτα σας δεν φταίει! Για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, μπορείτε να εξετάσετε τη γάτα, σε κτηνίατρο, για το αν έχει τοξόπλασμα και να ηρεμήσετε μια και καλή.

Επίσης, υπάρχει και η περίπτωση πολλών γυναικών να έχουν ΑΝΟΣΙΑ στην τοξοπλάσμωση, πριν την εγκυμοσύνη. Τότε το μωρό είναι ασφαλές. Περίπου 15% των γυναικών στις ΗΠΑ έχουν ανοσία και γενικότερα η ανοσία είναι μεγαλύτερη σε γυναίκες που έχουν γάτες για πολλά χρόνια μέσα στο σπίτι!

Αποφύγετε λοιπόν να αλλάζετε εσείς την άμμο της, όπου βρίσκονται οι ακαθαρσίες της, όσο είστε έγκυος. Ειδικά η σκόνη που σηκώνεται κατά την αλλαγή της άμμου μπορεί να σας εκθέσει σε τοξόπλασμα, ΑΝ τονίζουμε και πάλι, είναι μολυσμένη η γάτα. Μπορεί να το κάνει κάποιος άλλος για εσάς. Θυμηθείτε, ότι το παράσιτο ζει στις ακαθαρσίες της γάτας μόνο για 2 εβδομάδες και μετά η γάτα αποκτά ανοσία. Το κακό είναι ότι το τοξόπλασμα αφήνει αυγά που ζουν μέχρι και 18 μήνες στις ακαθαρσίες, που είναι θαμμένες σε χώμα.

Ακόμα και αν η γάτα σας είχε τοξόπλασμα, θυμηθείτε ότι η λύση δεν είναι η εγκατάλειψη. Ρωτήστε τον κτηνίατρο σας τι πρέπει να κάνετε, ζητήστε από εναν συγγενή σας να την φιλοξενήσει ή ρωτήστε σε κάποιο ξενοδοχείο ζώων, στην χειρότερη περίπτωση και μόνο για την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Το τοξόπλασμα θέτει την εγκυμοσύνη σε κίνδυνο με πιθανές αρνητικές συνέπειες την διανοητική καθυστέρηση του μωρού, την τύφλωση, δυσκολίες στη μάθηση, στείρωση ή αποβολή. Ενημερώστε τον γυναικολόγο σας ότι έχετε γάτα. Αν δεν φροντίσατε από πριν και έχετε μολυνθεί, υπάρχει αντιβιοτικό.


ΠΡΙΝ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΜΩΡΟ
-Κάντε εξέταση σε...εσάς! Δείτε αν έχετε ανοσία στο τοξόπλασμα, πράγμα πιθανό (και θετικό!) αν έχετε γάτα πολύ καιρό.Με μία απλή εξέταση αίματος μπορείτε να το βρείτε.
-Αν ασχολείστε με την κηπουρική, να φοράτε πάντα γάντια γιατί μπορεί να υπάρχουν ακαθαρσίες από αδέσποτες γατούλες στο χώμα.
-Φροντίστε η γάτα σας να είναι αποπαρασιτωμένη εσωτερικά και εξωτερικά και κόψτε της τα νυχάκια.


ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΜΩΡΟ
-Μην αλλάζετε/καθαρίζετε εσείς την άμμο της γάτας. κάτι πρέπει να κάνει και ο σύζυγος, σωστά; ;)
-Μην αφήνετε τη γάτα με το μωρό, χωρίς επίβλεψη.

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top