Menu

ΖΕΥΓΑΡΩΜΑ ΣΚΥΛΩΝ - ΑΙΜΟΜΙΞΙΑ
Αιμομιξια υπαρχει 2 ειδων, εδω την λεμε αιμομιξια και αιμομιξια Α (στα Γερμανικα Inzucht, και Inzest zucht).
Αιμομιξια ειναι το ζευγαρωμα σκυλων τα οποια συγγενευουν περισσοτερο απο οτι ο μεσος ορος τις ρατσας απο την οποια προερχονται,δηλαδη απο ολον το πλυθυσμο τις ρατσας,οι αμερικανοι παλι την αντιλαμβανονται διαφορετικα.
Στην Ευρωπη ειμαστε ας μιλησουμε γι αυτη,η αιμομιξια αυξανει την πιθανοτητα να ειναι ενα εστω γονιδιο του πατερα ολοιδιο με της μητερας, αυτα τα 2 γονιδια μπορουνε να πανε πολυ πισω και σε ισως περισσοτερους απο εναν προγονους.

Το επιθυμητο αποτελεμα της αιμομιξια ειναι η καθαροαιμια (ομοζυγωτικα).
Αλλα επειδη πολλα οχι επιθυμητα γονιδια αντεχουν στον χρονο,υπαρχει το ρισκο να διπλασιαστουν τα προβληματα (ειτε χαρακτηρα,η υγειας απο τους προγονους).

Αλλα δεν τα παραγει η αιμομιξια απλα τα βγαζει στην επιφανεια,και εδω υπαρχει το προβλημα και η ερωτηση ειναι αξιζει το ρισκο για αγνωστο αποτελεσμα?

Η πιο εξτρεμ αιμομιξια ειναι η Α γονεις,αδερφια, ξαδερφια, παραδερφια, κ.τ.λ τα ιδια με πιο πανω μονο που εκει ειναι ακομη μεγαλυτερο το ρισκο.
Διοτι χανεται οι ποικιλια των προγονων,δεν ειναι δυνατον λενε να εχουν τα κουταβια μονο 2 παππουδες,συν του οτι αυξανονται οι πιθανοτητες κληρονομικων παθησεων (Πανεπιστημιο του Μποχουμ).
Και πηρανε 619 σκυλια απο 12 ρατσες μεταξυ αυτων τα Γ.Π με 21.000 γεννησεις τον χρονο, τα Σαρ πει με 60 κουταβια και 3 παλιες Ασιατικες Ρατσες (αρε Λιακο μονο ποτε θα πεθανεις δεν ξερεις) και το αποτελεσμα εδειξε οτι το 67% τον γονιδιων (ομοζυγωτικα) σε ολες της ρατσες ηταν ιδιο υπηρχαν και σκαμπανεβασματα μεταξυ των σκυλων αλλα ο μεσως ορος ηταν αυτος.

Αλλα στα Ασιατικα η αλλαγη του ενος γονιδιου απο σκυλο σε σκυλο και το ποσο επηρεαζε το σκυλο ηταν διαφορετικο,στα Γ.Π ενα γονιδιο επηρεαζε ολο το σκυλο,αυτο ηταν κατι που οι Γερμανοι εκτροφεις δεν ειχαν λαβει ποτε υποψιν, το πως μπορει στην διαρκεια να επηρεασουν τα γονιδια.

Συμπερασμα των επιστημονων χρειαζονται οι ρατσες φρεκο αιμα και για αυτο πρεπει να γινουν μη αιμομικτικες διασταυρωσεις, με σκυλους απο το εξωτερικο.

Κλειστή εκτροφή - Γραμμική εκτροφή – Ανοιχτή εκτροφή

1. Κλειστή εκτροφή
Κλειστή εκτροφή ονομάζεται η εκτροφική διαδικασία η οποία έχει βασιστεί σε συγγενικά αίματα και στην οποία συναντάμε στον γενεαλογικό χάρτη έναν πρόγονο τουλάχιστον μία φορά στην πλευρά του κάθε γεννήτορα ενός σκύλου.
Κλειστή εκτροφή ονομάζεται λοιπόν η εκτροφή η οποία γίνεται μεταξύ συγγενικών προσώπων και περιορίζεται στις έξι (6) πρώτες γενεές του σκύλου.

α. Κλειστή εκτροφή α’ βαθμού (ενδογαμία):
ονομάζεται το ζευγάρωμα μεταξύ σκύλων με πρώτο βαθμό συγγένειας, δηλαδή μεταξύ γεννήτορα και απογόνου ή μεταξύ αδελφών που έχουν ίδιους και τους δύο γεννήτορες. Η κλειστή εκτροφή α’ βαθμού μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα μόνον όταν και οι δύο γεννήτορες φέρουν τα επιθυμητά χαρακτηριστικά (μορφολογικά, συμπεριφοράς και υγείας) με τρόπο που μεταδίδεται στο ακέραιο γεννετικά (σημ.: υπεραπλούστευση - ομοζυγώτες και κυρίαρχα γονίδια).

β. Κλειστή εκτροφή β’ βαθμού:
ονομάζεται το ζευγάρωμα μεταξύ σκύλων με δεύτερο και τρίτο βαθμό συγγένειας είτε σε άμεσο ή έμμεσο τρόπο, δηλαδή μεταξύ ετεροθαλή αδέλφια, εξαδέλφων, παππού και εγγονής, γιαγίας και εγγονού, θείου και ανιψιάς, θείας και ανιψιού κ.ο.κ.

γ. Κλειστή εκτροφή γ’ βαθμού:
ονομάζεται το ζευγάρωμα μεταξύ σκύλων με τέταρτο έως έκτο βαθμο συγγένειας.

2. Γραμμική εκτροφή
Γραμμική εκτροφή ονομάζεται η εκτροφή μεταξύ σκύλων με εξασθενημένη συγγένεια. Οι σκύλοι στην περίπτωση αυτή επιλέγονται για να ισχυροποιήσουν επιθυμητά χαρακτηριστικά τα οποία υπάρχουν στους εστιασμένους προγόνους.

2. Ανοιχτή (διασταυρωμένη) εκτροφή
Ανοιχτή εκτροφή ονομάζεται το ζευγάρωμα σκύλων οι οποίοι δεν έχουν καμία απολύτως συγγένεια μεταξύ τους.

Ο δείκτης κλειστής εκτροφής υπολογίζεται μέσα από μια μάλλον λίγο πιο πολύπλοκη διαδικασία και θα επανέλθουμε σε αυτό σε κάποια άλλη στιγμή. Σε γενικές και υπεραπλουστευμένες γραμμές ισχύει πως ο κάθε γεννήτορας επηρεάζει την γέννα άμεσα κατά 25% (άρα ο κάθε γονέας κατά 12,5%, ο κάθε παππούς ή γιαγιά κατά 6,25%, ο κάθε προπάππους κατά 3,125% κ.ο.κ.)

http://www.dogforum.gr/v3/archive/index.php/t-6615.html

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top