Menu

Στην «Άποψη» εβδομαδιαία τοπική εφημερίδα Μεγαρίδος (Δυτ. Αττικής) δημοσιεύτηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2011 η συνέντευξη που πήρε η Νατάσα Μελετίου από τον δημοτικό σύμβουλο και διευθυντή του Δημοτικού Κτηνιατρείου, Γιάννη Δήμα. Ο κ. Δήμας επί της ουσίας μιλώντας για την αντιμετώπιση του τόσο σοβαρού προβλήματος όπως είναι τα αδέσποτα σε κάθε περιοχή, νομό, δήμο, γειτονιά δίνει την πιο λογική απάντηση: «Δεν βλέπω άλλη αντιμετώπιση, εκτός από τις στειρώσεις».
Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ:


Διευθυντής του Δημοτικού Κτηνιατρείου και Δημοτικός Σύμβουλος ο Γιάννης Δήμας ήταν ένα από τα πρόσωπα κλειδιά για την επιτυχία του προγράμματος στειρώσεων στα Μέγαρα και προσωπικός καλεσμένος της Vesna Jones στην συγκέντρωση, που πραγματοποίησε η Φιλοζωική Κίνηση, με αφορμή της επίσκεψης της στα Μέγαρα.

Ο ίδιος στην πρώτη παρουσίαση της Φιλοζωικής είχε δηλώσει «απαισιόδοξος για το εγχείρημα», όμως η υποστήριξη του ήταν καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη της δράσης τους. Σήμερα, επανέρχεται με ακόμα πιο ξεκάθαρες θέσεις και προτάσεις για το ζήτημα των αδέσποτων καθώς και τον ρόλο των αρμοδίων στην εξεύρεση ουσιαστικών λύσεων.

- Το Φιλοζωικό Κίνημα είναι ένα ρεύμα που επεκτείνεται διαρκώς. Η γνώμη σας;

Είναι απαράδεκτη η διαμάχη που παρατηρώ μεταξύ φιλόζωων. Θα έπρεπε να συνεργάζονται όλοι για τον κοινό σκοπό, που είναι τα ζώα. Δεν ωφελούν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ τους. Χρειάζονται επαναπροσδιορισμό των στόχων τους και κοινή αποδοχή αυτών. Διαφορετικά δεν θα μπορέσουν ποτέ να εκπροσωπήσουν μια μερίδα ανθρώπων, που παραμένει ανενεργή στο θέμα αυτό και περιμένει να δει σαφείς προτάσεις και κυρίως ρεαλιστικές. Σαφώς, το Φιλοζωικό Κίνημα γενικότερα ενέχει και στοιχεία πολιτικής, δεδομένου ότι υπάρχουν φιλόζωοι που ενδιαφέρονται περισσότερο για την δημόσια εικόνα τους.

- Υπάρχουν λύσεις για το θέμα των αδέσποτων;

Αυτό που έγινε στο Δημοτικό Κτηνιατρείο για δύο εβδομάδες τον Ιούνιο, που μας πέρασε, ήταν πολύ λίγο και πολύ ασήμαντο μπροστά στο μέγεθος του προβλήματος. Το πρόβλημα συναντάται πιο έντονα κοντά στα αστικά κέντρα εκεί που υπάρχει μεγαλύτερος πληθυσμός, γι’ αυτό και η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη έχουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα να αντιμετωπίσουν. Όμως οι μαζικές στειρώσεις ήταν ένα βήμα, μάλλον άλμα θα έλεγα προς την σωστή κατεύθυνση, το οποίο όμως δεν θα έχει καμία αξία αν δεν υπάρχει συνέχεια.

Οι μαζικές στειρώσεις αποτελούν λύση για τον έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων. Φυσικά αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα ενός ολόκληρου κλάδου, αυτού τον κτηνιάτρων γιατί θα πρέπει να βάλουν και αυτοί «νερό στο κρασί τους» και να ξανασκεφτούν τις τιμές των στειρώσεων για να μπορούν να είναι προσιτές σε όλους.

- Αναφέρεστε στις δηλώσεις του Κ. Χιωτάκη, προέδρου των Κτηνιάτρων Μικρών Ζώων Αττικής, στην εκδήλωση της Φιλοζωικής Κίνησης την προηγούμενη Πέμπτη;

Ο κ. Χιωτάκης βλέπει το δέντρο και δεν βλέπει το δάσος. Εγώ βλέπω ένα ολόκληρο δάσος πίσω του. Ενδεχομένως θεωρεί ότι κάποιοι κτηνίατροι χάνουν. Όμως είναι αδύνατον μέσα σε αυτή την οικονομική κρίση να ανταποκριθούν όλοι σε αυτές τις τιμές των στειρώσεων, εκτός ίσως από λίγους.

Ακόμη και αν κάποιες καλύτερες τιμές έχουν οριστεί για τις στειρώσεις αδέσποτων, δεν είμαι βέβαιος ότι κάποιος Σύλλογος θα μπορέσει να συγκεντρώσει τόσα χρήματα για να στειρωθούν τα αδέσποτα ζώα στο σύνολο τους ποτέ. Επίσης αρκετοί κτηνίατροι θα ήταν πρόθυμοι να συμβάλλουν στην λύση του ζητήματος.

Θεωρώ πιο σωστό για κάθε 10-15 ζώα, που θα συλλέγονται από την Φιλοζωική, ένας κτηνίατρος να αφιερώσει μια μέρα, σε μία λογική τιμή για να πραγματοποιηθούν οι στειρώσεις αυτές. Οι εθελοντές κτηνίατροι, που μας επισκέφτηκαν, πραγματοποίησαν μεγάλο αριθμό στειρώσεων και δούλεψαν εντατικά για να το επιτύχουν.

Δεν πιστεύω όμως ότι οι δικοί μας κτηνίατροι υστερούν έναντι εκείνων. Ακόμα και 40 ευρώ για την κάθε στείρωση να ζητήσουν, και επειδή μου αρέσει να είμαι νόμιμος θα προσθέσουμε 9 ευρώ για Φ.Π.Α., 49 ευρώ νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή τιμή για να ξεκινήσουμε. Και μπορούν να το κάνουν σε αυτή την τιμή.

Γιατί να έρχονται εθελοντές από το εξωτερικό και να βγάζουν «μεροκάματο» μέσα στην Ελλάδα, όταν έχουμε τόσους κτηνίατρους, οι οποίοι ενδεχομένως «ψάχνουν» για δουλειά; Και χαμηλότερη τιμή ίσως θα μπορούσαμε να μπορούσαμε επιτύχουμε και τελικά να έχουμε λύσεις.

- Τέθηκε θέμα φοροδιαφυγής και ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν κυρώσεις οι κτηνίατροι που θα συμμετέχουν σε τέτοιου είδους προγράμματα. Θεωρείτε ότι είναι «φρένο» στον εθελοντισμό των κτηνιάτρων;

Αυτά του είδους τα επιχειρήματα είναι αστεία. Μπορούμε να τα παρακάμψουμε και να ακολουθήσουμε νόμιμες διαδικασίες με έκδοση νόμιμου παραστατικού. Όμως άλλο είναι να χειρουργήσεις ένα σκυλί και άλλο είναι να χειρουργήσεις 10, 12 και ιδίως όταν αυτά προέρχονται από ένα Φιλοζωικό Σωματείο.

Σαφώς θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν διαφορετικά. Θα προκύψει ένα αξιοπρεπές κέρδος για τον γιατρό, που θα το κάνει και το σημαντικότερο θα δώσουμε ουσιαστικές λύσεις και όχι ημίμετρα. Όταν συμπιέζονται προς τα κάτω οι μισθοί και οι συντάξεις δεν καταλαβαίνω γιατί δεν πρέπει να συμπιέσουν και οι κτηνίατροι τα τιμολόγια τους. Υπάρχουν περιθώρια για να το κάνουν.

Το γεγονός ότι δεν θέλουν να αναμειχθούν έχει να κάνει με τον τρόπο, που έχουν επιλέξει να εργάζονται. Κάθε άλλο επιχείρημα που προβάλλεται και δεν επιτρέπει σε έναν κτηνίατρο στο να βοηθήσει σε μια τέτοια παρέμβαση δεν μπορώ να το αντιμετωπίσω σοβαρά. Τα πράγματα είναι απλά και χρειάζεται η συνδρομή και των κτηνιάτρων για να φτάσουμε σε λύσεις.

- Ο Δήμος φαίνεται ότι αντιμετωπίζει σοβαρά το θέμα των αδέσποτων ζώων. Εσείς τι έχετε να σχολιάσετε για τις δηλώσεις του Δημάρχου κ. Μαρινάκη περί ίδρυσης κυνοκομείου;

Δεν είναι εφικτό να γίνει, πρωτίστως γιατί δεν υπάρχουν τα κονδύλια για να γίνει. Ο κόσμος υποφέρει από την οικονομική κρίση και ένα κυνοκομείο χρειάζεται πολλά χρήματα για να σταθεί. Τόσο η εγκατάσταση όσο και η συντήρηση του, απαιτούν πολλά χρήματα και κονδύλια δεν υπάρχουν πια. Εκτός όμως από αυτό, ένα κυνοκομείο δεν αποτελεί λύση.

Υπάρχει κυνοκομείο, μια πολύ καλή εγκατάσταση και η κα Γουίν έχει επιτελέσει μεγάλο έργο. Γιατί δεν στάθηκαν εκεί για να την βοηθήσουν; Και γιατί δεν δόθηκε λύση; Πέρα από αυτό όμως, δεν είναι σωστή η φιλοσοφία να μαζεύουμε τα ζώα και να τα φυλακίζουμε. Το πρόβλημα θα συνεχίσει να υφίσταται. Περισσότερο θα πρέπει να επενδύσουμε στην ενημέρωση του κόσμου και κυρίως των ιδιοκτητών ζώων.

Αλλά αν θέλουμε όμως να κάνουμε ουσιαστική δουλειά και όχι κινήσεις εντυπωσιασμού τότε θα πρέπει να μπούμε και στα σχολεία. Είδα εκπαιδευτικό υλικό που μου έδειξε η Κα Vesna Jones, γεμάτο παιχνίδια και εικόνες και πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο πρέπει να προσεγγίσουμε τα παιδιά, αν θέλουμε να έχουμε μια ελπίδα ότι θα αλλάξουμε τις νοοτροπίες που μας έχουν φέρει σε αυτή την θέση.
Ο Δήμος θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει έντυπο υλικό για να ενημερωθεί ουσιαστικά ο κόσμος και τα παιδιά και όχι να συζητάμε για κυνοκομεία. Κυνοκομεία, όσα και αν ιδρύσουμε δεν θα μας φτάσουν. Υπάρχουν εκατοντάδες αδέσποτα.

Δεν βλέπω άλλη αντιμετώπιση, εκτός από την στειρώσεις. Αυτό που έγινε στα Μέγαρα ήταν ένα άλμα, θα επιμένω σε αυτό. Πρέπει να συνεχίσουμε και να επεκταθεί το πρόγραμμα και σε άλλες περιοχές. Διαφορετικά τίποτα δεν μπορεί να μας διασφαλίσει ότι από άλλες περιοχές διπλανές, δεν θα επιλέγουν τα Μέγαρα για να αφήσουν τα ζώα τους.

- Επί οκτώ χρόνια εργαστήκατε στην Κτηνιατρική Διεύθυνση στο Τμήμα Ευζωίας των Ζώων, σήμερα είστε Διευθυντής του Δημοτικού Κτηνιατρείου και Δημοτικός Σύμβουλος. Πιστεύετε ότι η εμπειρία σας και η θέση σας στην Δημοτική Αρχή μπορεί να σας κάνει αρωγό στην δραστηριότητα αυτή γύρω από το θέμα των αδέσποτων;

Δεν μπορεί κάποιος να προσεγγίσει το ζήτημα αυτό με πολιτικά κριτήρια. Δεν έχω καμία τέτοια πρόθεση και είμαι βέβαιος ότι όποιος αποπειραθεί να το κάνει θα αποτύχει. Οι λύσεις είναι μπροστά μας και δεν χρειάζεται καν να το αναφέρω για να εντυπωσιάσω, αλλά η Φιλοζωική Κίνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι έχει την υποστήριξη μου σε αυτό που έχει ξεκινήσει να κάνει και όπου χρειάστηκε ήμουν εκεί.
Περιμένω ότι δεν θα αποπροσανατολιστούν και θα συνεχίσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Εφόσον έχουν την διάθεση να το κάνουν, εμείς οφείλουμε να στηρίξουμε την προσπάθεια. Εδώ ήμουν και είδα την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλλαν για τα Μέγαρα. Φυσικά και θα είμαι δίπλα τους, αλλά πάντα με σκοπό να βρεθούν ουσιαστικές λύσεις και κυρίως ρεαλιστικές και όχι για να κερδίσω τις εντυπώσεις.
http://www.zoosos.gr/article/422/oi-kteniatroi-prepei-na-rixoun-tis-times-gia-na-ginodai-perissoteres-steiroseis

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top