Menu

POMERANIAN KOUTAVI
Πομεράνιαν (Γερμανικός Σπιτς)

ΟΝΟΜΑ: Zwergspitz (Pomeranian)
ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: Γερμανία
ΚΑΤΑΤΑΞΗ: Πρότυπο FCI No 97, Ομάδα 5 (Σπιτς)
ΕΙΔΟΣ: Σύντροφος
ΜΕΓΕΘΟΣ: 18-22 εκ. ύψος, 1,8-2,5 κιλά
ΧΡΩΜΑ: Μαύρο, λευκό, πορτοκαλί, καστανό, κρεμ, υπόξανθο ή δίχρωμο σ' αυτά τα χρώματα.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: ζωηρός, διακριτικός, κάπως επιφυλακτικός με του ξένους, εύθυμος, πολύ ευφυής και εκπαιδεύσιμος, συντροφικός μικρός σκύλος, καλός προειδοποιητικός φύλακας, αφοσιωμένος στους οικείους του, παρατηρητικός, με πολύ οξυμένες αισθήσεις, εξωστρεφής, με έντονη προσωπικότητα, "μεγάλος σκύλος σε μικρό σώμα", πολύ προστατευτικός με τους οικείους του και θαρραλέος.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα, οι Γερμανικοί σπιτς προέρχονται από το "σκύλο τύρφης" της μέσης λίθινης εποχής, ένα πρωτόγονο τύπο σπιτς-τέρριερ που υπήρχε και στην αρχαία Ελλάδα γύρω στο 6000 π.Χ. Το "Πομεράνιαν" όπως αποκαλείται στις αγγλόφωνες χώρες είναι η πιο μικρόσωμη ποικιλία του Γερμανικού σπιτς και πήρε το όνομά του από την βαυαρική Πομερανία. Καλλιεργήθηκε με ιδιαίτερη επιμέλεια στη Βρετανία, όπου εισήχθη στα μέσα του 19ου αιώνα και έγινε το αγαπημένο κατοικίδιο της βασίλισσας Βικτώριας. Αρκετά δημοφιλής σκύλος συντροφιάς, η εξάπλωση του αυξάνεται με την εξάπλωση των εκθέσεων μορφολογίας, ενώ τα κέντρα της φυλής, εκτός Γερμανίας, θεωρούνται η Αγγλία, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
Αποκλειστικά σκύλους του σπιτιού, δεν μπορεί να ζήσει έξω από αυτό. Ιδανικός σκύλος διαμερίσματος, χρειάζεται καθημερινό βούρτσισμα και πρέπει να πλένεται μια φορά το μήνα. Εκπαίδευση βασικής υπακοής, κοινωνικοποίηση και ενδιαφέροντα που ν' απασχολούν το ιδιαίτερα ευφυές μυαλό του είναι απαραίτητα για το "Πομ" όπως αποκαλείται χαϊδευτικά.

ΥΓΕΙΑ
Πολύ καλή, με αξιοσημείωτη μακροζωϊα. Υπάρχει κάποια προδιάθεση για εξάρθρωση επιγονατίδας, ενώ πρέπει να αποφεύγεται να ζευγαρώνονται οι πολύ μικρόσωμες θηλυκές γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε γέννα με καισαρική τομή. Η σωστή διατροφή για την πρόληψη παχυσαρκίας και η φροντίδα του τριχώματος είναι ουσιαστικής σημασίας για την υγεία και την ευεξία του Πομεράνιαν.

ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΙΩΣΕΙΣ
Τα Πομεράνιαν προσαρμόζονται το ίδιο καλά σε οποιοδήποτε περιβάλλον αλλά αν ζουν στην εξοχή το τρίχωμα τους θα πρέπει να καθαρίζεται σχολαστικά από ξένα σώματα και αγκάθια. Απολαμβάνουν τη συμβίωση με άλλα σκυλιά (όχι τόσο με γάτες!) αλλά μπορούν επίσης να είναι το μοναδικό σκυλί της ή του μοναχικού κυνοφίλου, αρκεί τα παιδιά να ξέρουν να του φέρονται κατάλληλα και χωρίς τραχύτητα. Είναι τόσο μικρό που δεν απαιτεί ιδιαίτερη άσκηση εκτός σπιτιού, αλλά χρειάζεται απασχόληση και παρέα.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Εξαιρετικά συμπαγής συνολική εικόνα, το Πομ μοιάζει με αξιαγάπητη χνουδωτή μπαλίτσα, αφού το όρθιο, φουντωτό σαν γούνα τρίχωμά του, η ουρά που πέφτει πάνω στη ράχη και ο κοντός λαιμός, με το κεφάλι που συνήθως είναι ριγμένο προς τα πίσω, δημιουργούν μια ενιαία εικόνα. Λεπτοκαμωμένος, ελαφρύς, αεικίνητος και ζωηρός σκύλος, με αλεπουδίσιο κεφάλι και σπινθηροβόλα, σκουρόχρωμα μάτια. Τ' αυτιά είναι μικρά, τριγωνικά και όρθια, τα σκέλη ίσια, τα πέλματα μικρά και σφικτά, σαν γάτας. Η ράχη είναι κοντή και το στήθος βαθύ αλλά όχι φαρδύ. Η ουρά φυτρώνει ψηλά και γυρίζει πάνω στη ράχη. Η κίνηση του Πομ είναι πολύ ζωηρή και γοργή. Το τρίχωμα του είναι διπλό, πολύ φουντωτό, πυκνό και όρθιο, σχηματίζοντας χαίτη και τραχηλιά, ενώ είναι κοντύτερο στο πρόσωπο και τα πόδια. Τα περισσότερα χρώματα επιτρέπονται, συμπεριλαμβανομένων των δίχρωμων και των μαύρων με πύρινα σημάδια αλλά το πιο σύνηθες και δημοφιλές είναι το έντονο πορτοκαλί με αποχρώσεις ξανθόχρυσου. Το Πομ είναι ένας πανέμορφος, πανέξυπνος και αξιαγάπητος μικρός σύντροφος, που θα υπερασπίσει με γενναιότητα όσους αγαπά απέναντι σε κάθε απειλή με ασυνήθιστο θάρρος. Διαπρέπει στη διαγωνιστική υπακοή και το μίνι-ατζίλιτυ.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Το Πομ δεν μπορεί να ζήσει χωρις συντροφια, ενώ η μοναξιά και η έλλειψη ενδιαφερόντων το κάνουν δυστυχισμένο και η παραμέληση του πλούσιου μανδύα του εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία και την ευεξία του.

Δημοσίευση σχολίου

  1. ΑΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ ΠΟΜΕΡΑΝΙΑΝ ΜΙΝΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ. ΤΟ EMAIL ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ annadrossou@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σας ενδιαφερομαι για το σκυλακι αν ειναι ακομα διαθεσιμο. Το mail μου ειναι : natalia_zax@hotmail.com Ευχαριστω εκ των προτερων! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σας,
    ενδιαφέρομαι να αποκτήσω ένα κουτάβι καθαρόαιμο πομεράνιαν μίνι.
    Μπορείτε να μου πείτε που μπορώ να απευθυνθώ και που έχουν αναφερθεί γέννες?
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. kalispera k apo mena! eimai katoikos peristeriou kai endiaferomai amesa se periptwsi pou vre8ei kapio pomeranian mini na xarizetai. to mail mou einai : xatzis_vag@hotmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. kalispera endiaferomai kai egw gia ena mini pomeranian katharoaimo gia mena sas euxaristw polu epikoinoniste mazi m sto mail: sotgalanos@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Endiaferomai ki ego gia ena mikro pomeranian, an kapoios mporei na mou xarisei ena as epikoinonisei mazi mou sto jdpapaioannou@hotmail.com perioxi ilion. euxaristo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. γεια σας ενδιαφέρομαι για ενα μινι πομερανιαν για διαμερισμα στη νεάπολη αθηνα .. σας ευχαριστώ πολύ επικοινωνήστε μαζί μου στο kouki4ever@hotmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. sas parakalw eimai enas filozwos poy perimenei na toy xaristei ena pomeranian mini epeidh den exw tin oikonomikh dynatotita na agorasw ena h enanti mikris amoivhs to thl moy 6937715491 sas eyxaristw poly

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ενδιαφέρομαι πολύ για pomeranian mini μόλις βρείτε μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου αν θέλετε στο sofiaziti@hotmail.com σας ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βασιλικη Καραγιαννη22 Σεπτεμβρίου 2013 στις 5:14 μ.μ.

    ti kaloooooooooooooooo....endiaferomai gia ena epikinoniste mazi mou sto vasilikigati@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γειά σας, αν έχετε ακόμη το mini pomeranian παρακαλώ να επικοινωνήσετε μαζί μου στο marianioannou@gmail.com, σας ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. gia sas endiaferome gia pomeranian epikinoniste parakalo spirosgeorgalis13@hotmail.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπερα... ενδιαφερομαι για ενα θυλικο κουταβακι πουμερανιαν .....παρακαλω επικοινωνηστε μαζι μου bagelaki31@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπέρα!!
    Ενδιαφερόμαι για ένα mini Pomeranian!!Αν Γνωρίζετε κάτι και κυρίως αν χαρίζονται Η αν δίνονται σε λογικές τιμές παρακαλώ επικοινωνήστε στο vicky.loubouten@gmail.com
    Ευχαριστώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ενδιαφερομαι για pomeranian σας παρακαλω επικοινωνηστε στο :elenasoko18@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. kalhspera, endiaferomai gia pomeranian toy apanthset m sto nikoletta92@hotmail.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. kalispera endiaferomai na m xarisoun pomeranian thl.6947967575

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλησπερα.
    Ποια ειναι η ιδανικη τροφη γ περανιαν σπιτζ 5 κιλων ? Απο σπιτικο φαγητο ποια συνταγη μου προτεινεται με θρεπτικα συστατικα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλησπερα, χρησιμοποιω εδω και 2 μιση χρονια χωρις κανενα προβλημα αυτη την τροφη σε 2 πομερανιαν 3 κιλα και 5,5 κιλα. Εχει πΕριπου στα 2.5€ το κιλο, αναλογως τι ποσοτητα θα παρεις, εγω παιρνω 18 κιλο τσουβαλακι και τους βαζω απο ενα μπολακι πρωι βραδυ






















    Friskies Junior Για Κουτάβια Με Κοτόπουλο, Γάλα & Λαχανικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλησπερα σας,
    κι εγω εχω ενα pomeranian speezz... και λεω να το βαλω να ζευγαρωσει.... ενα pomeranian -τσιουαουα ποσα παιδακια λετε να κανει η τσιουαουα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλησπέρα.. Το έβαλες τελικά να ζαυγαρώσει; ενδιαφέρομαι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. δεν υπάρχει POMERANIAN SPITZ.....

    ι είναι πομεράνιαν ...ι είναι σπιτς........έλεος πια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Διαβασε και μετα να κανεις σχολια http://en.wikipedia.org/wiki/Pomeranian_%28dog%29

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. endiaferomai gia to skulaki an yparxei akoma ...!?/?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top