Menu

Σύμφωνα με το Διεθνές Αρχείο Επιθέσεων από Καρχαρίες, το οποίο επιμελούνται θαλάσσιοι βιολόγοι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Φλόριντα, καταγράφηκαν 79 απρόκλητες επιθέσεις από καρχαρίεςτο 2010 (έξι θανάσιμες).
Πρόκειται για το μεγαλύτερο νούμερο από το 2000 όταν σημειώθηκαν 80 επιθέσεις.Μεταξύ του 2001 και του 2010 έχασαν τη ζωή τους 4,3 άτομα κατά μέσο όρο εξαιτίας επιθέσεων από καρχαρίες, με τις περισσότερες να λαμβάνουν χώρα σε βορειοαμερικανικά νερά.

Ο αριθμός των επιθέσεων παρουσίασε σταθερά αυξητικές τάσεις κατά τον προηγούμενο αιώνα, ωστόσο αυτό αποδίδεται στην καλύτερη καταγραφή, αλλά και στην αύξηση του πληθυσμού και τη συχνότερη επαφή με τη θάλασσα, λόγω του τουρισμού, των θαλάσσιων σπορ κλπ.
Οι επιστήμονες εικάζουν ότι οι επιθέσεις σε ανθρώπους ενδέχεται να οφείλονται στην συγκέντρωση βαρέων μετάλλων στους οργανισμούς των καρχαριών (κάδμιο, χαλκός, σίδηρος) γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τα αισθητήρια όργανα και την αντίληψή τους.
Από την άλλη πλευρά τα στοιχεία δείχνουν ότι ο άνθρωπος αποτελεί σαφώς μεγαλύτερη απειλή προς τους καρχαρίες απ’ ότι το αντίστροφο. Κάθε χρόνο σκοτώνονται 100 εκατ. καρχαρίες και καρχαριοειδή. Αιτίες είναι η κατανάλωση, το εμπόριο πτερυγίων καρχαριών στην Άπω Ανατολή ή οι παράπλευρες απώλειες της δραστηριότητας αλιευτικών σκαφών.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει αφανιστεί το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού καρχαριών με αποτέλεσμα το είδος να οδηγείται σε εξαφάνιση.


Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top